Melyik a legkedvezőbb ár-teljesítmény arányú lótáp vemhes kancák számára? Szerző? Dátum? Apropó?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Advertisements

A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Automatikus szállítási hűségprogram
A karalábé piaci áralakítását befolyásoló tényezők
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Tapasztalatszerzés külföldön Munka Ösztöndíj Önkéntes munka Segédanyag a “9B” osztályfőnöki óráira készítette: Szabó István ELTE 2012.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Gazdasági Informatika Tanszék
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
Készítette: Magyar Dániel
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Kezdhetek mindent elölről…
Vontatott szántóföldi permezőgépek összehasonlítása
2011 óta az emberekért, akik korlátok nélkül akarnak élni
A magyartarka tenyészbikák Készítette: Kozma Eszter (Gödöllő, 2008)
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Észak Dél ellen.
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Új félév, új kihívások!! 1. hét. A Tanár Úr elmondja, hogy milyen feladatot kellene csinálnunk a félév végére. 1. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Gazdasági informatika II.félév
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
A KÖZBESZERZÉSEKET TÁMOGATÓ OBJEKTÍV INFORMATIKAI RENDSZER 1.
A színek és formák nem engednek asszociálni a témára, ill. a háttér és a fehér betűk nem támogatják a láthatóságot!!! A magyartarka tenyészbikák Készítette:
Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam
Készítette: Dömötör Ádám. Az elemzés célja A kiválasztott nyolc internetszolgáltató internetes csomagjainak összehasonlítása Az összehasonlítással segíteni.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
Az SPSS technológiával háromszorosára nőtt az online eladásokból származó bevétel.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Bababarát kórházak szolgáltatásainak elemzése Túl dominánsak a képek, Nincs szerző, dátum, A kiinduló állapot nem a kórházválasztás, kórházminősítés módszertani.
Trofimov Grigorij. - Faanyag beszállítók ár-érték összehasonlítása -Célcsoport: azon vállalkozások, ame- lyek import fenyő fűrészáruval foglalkoz- nak,
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Készítette: Hajdú Julianna
A joghurtok Készítette: Timár Cecília. A joghurtokról általában A joghurtok rendkívül egészségesek az ember szervezet számára, ezenkívül a piaci eladási.
Csoportosan elkészített önálló feladat
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Kvantitatív Módszerek
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
„A Pénztárak második évtizede” Pénztárkonferencia Siófok logó.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Online értékesítési modellek
Forever Living Products illetve Vision International People Group MLM vállalatok jogdíjas jutalékainak összehasonlítása.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Gazdasági Informatika II.
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Készítette: Trajer Péter
Az IKR zrt által forgalmazott II
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Horvátországi szállások összehasonlítása Készítette: Herczeg Boglárka.
Kombájnok ár-érték összehasonlítása
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Kalandorbolt – évi értékesítési terv
Előadás másolata:

Melyik a legkedvezőbb ár-teljesítmény arányú lótáp vemhes kancák számára? Szerző? Dátum? Apropó?

A tervezett alkalmazás/megoldás címe Vemhes kancák részére forgalmazott tápok beltartalmi értékeinek és a termékek árainak összevetése hasonlóságelemzéssel, majd a levezetett megoldás értékelése.

A feladat előtörténete A magyarországi lótenyésztők helyzete egyre nehezebb, a takarmányárak növekedésével párhuzamosan a tartási költségek is emelkedtek, a lovak eladási ára ezzel szemben évek óta stagnál. IDE A TAKARMÁNYVÁLASZTÁS módszertanának története kellett volna!!!

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése „A lótakarmányozás költsége mellett nagy gazdasági jelentőségűek a takarmányozási hibák által okozott rejtett költségek. A lótartók dollár milliókat vesztenek a szakszerűtlenség miatt. Átlagosan 50%-os csikózást érnek el – ami azt jelenti, hogy két kancát tartanak egész éven át egy csikó létrehozása érdekében. „ IDE A TÁP-választás best practice-ként elismerhető módszer és ennek hibái kellettek volna!!!, ill. mit lehet ebből jelen feladattal javítani!!!

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) Az adatgyűjtés során több forrást is felhasználtam, ezek nagy része online formában megtalálható, bár több terméknél tapasztaltam a beltartalmi értékeknél hiányosságot. További problémaként fedeztem fel, hogy a hiányosságokat a termékek csomagolása sem tartalmazta teljes mértékben, így a szükséges adatokat telefonon sikerült a gyártóktól beszerezni. Az online formában elérhető adatok általában megtalálhatók magyar nyelvű változatban, de volt olyan termék is, ahol csak külföldi oldalakat tudtam igénybe venni. Az adatgyűjtésnél a vásárlók teljes körű tájékoztatásának hiányát tapasztaltam.

Objektumok Cavalor Probreed Bábolna – Mena Standard Pavo Podo Lac Purina – Omolene 300 Salvana Favorit Bólyi Ló Alap Táp

A feladat által érintett célcsoportok A feladatomban vázolt megoldás hasznos lehet minden olyan lótartónak, aki kancáját tenyészteni szeretné, a hobbi lótartókon át a nagy állományú tenyészetekig. Az ár-érték különbség főleg az utóbbinál rajzolódik ki élesebben.

A válaszokat befolyásoló tényezők Nyersfehérje (%) – optimum 20% Nyerszsír (%) – optimum 5% Nyersrost (%) – optimum 10% Lizin (%) – maximalizálandó Metionin (%) – maximalizálandó Kalcium (%) – 2% Foszfor (%) – 0,8% Nátrium (%) – maximalizálandó Cukor és keményítő (%) – maximalizálandó Cink (mg/kg) – maximalizálandó Vas (mg/kg) – maximalizálandó Biotin (mg/kg) – maximalizálandó A-vitamin (NE/kg) – 25.000 NE/kg D-vitamin (NE/kg) – 2.500 NE/kg E-vitamin (mg/kg) – maximalizálandó Emészthető energia (Mj/kg) – maximalizálandó Kiszerelés (kg/zsák) – maximalizálandó Egységár (Ft/kg) - minimalizálandó

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) Alapadatok gyűjtése Adatbázis készítése Pivot tábla készítése Coco tábla készítése

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) A Solver segítségével a Coco elemzésben az értékek kiegyenlítettek lettek, így a lépcsőszám csökkentésével szűkítettem a rangsort, majd ezzel futtattam a Solvert. A szűkített feltételek alapján mindegyik termék az olcsó minősítést kapta (Coco2). Ezután egy új munkalapon kizártam a nullánál kisebb értékeket, ahol ismét mindegyik táp a kiegyenlített minősítést kapta. A Coco elemzésben, a zaj kiszűrése után az alábbi következtetéseket vontam le: a szórás alapján az árat legkevésbé a biotin mennyisége és a kiszerelés befolyásolta. Egyetlen termék, a Bábolna Mena Standard kapott drága minősítést, a többi kiegyenlített lett. IDE AZÉRT egy-két táblázat jót mutatott volna!

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Részben beigazolódott az a következtetés, miszerint a minőség összhangban van az árral, mivel a legolcsóbb táp rendelkezett a legalacsonyabb beltartalmi értékkel (Bábolna – Mena Standard, 98 Ft/kg). Azonban az elemzés során az is kiderült, hogy aki azért választotta az olcsóbb tápot, hogy pénzt takarítson meg, nem döntött helyesen, mert az ár-érték összehasonlítása eredményeként „drága” minősítést kapott. A többi termék „kiegyenlített” lett, azaz lényeges különbség nincs a tápok ára és a beltartalmi értéke között. Ha viszont a rangsorszámok alapján összesítem az eredményeket, a Purina – Omolene 300 táp a legjobbnak tűnő választás, a 136 Ft/kg-os egységárával. Részben pedig el kell vetni az ár és a minőség egyenes arányát, mivel a legdrágább táp, amit szakértőm is vásárolt eddig, a Cavalor Probreed, a rangsorok alapján csak az utolsó előtti helyet kapta meg. Ennek egységára 290 Ft/kg. Ez a költségek tekintetében azt jelenti, hogy egy ló egy hónap alatt fogyaszt el egy zsák lótápot (20-25 kg), ami 5800 Ft költséget jelent, 100 ló esetében 580000 Ft költséget eredményez. Ugyanennél az állománynál a Purina – Omolene 300 táp egy lóra számolva 2720 Ft-ot, a teljes állományra 272000 Ft-ot emésztene fel. A két termék különbsége 308000 Ft egy hónapra kivetítve, ami jelentős különbségnek minősül.

Források http://www.agraroldal.hu/kanca_cikk.html http://www.pointernet.pds.hu/lovaglas/tudas/publication/takarmany/20060410115740871000000582.html http://www.ugeto.com/node/38 http://www.lovasok.hu/index.php?i=20447 http://www.lovasok.hu/index.php?i=26062 http://www.lovasok.hu/index.php?i=26070 http://www.cavalor.be/NUTRI/Nutrition/Pages/Products/index.jsp?ran=5247&pro=5288&fam=-1&ani=-1 http://www.babolnatakarmany.hu/index2.html http://www.pavohorses.co.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=40 http://www.purinatakarmany.co.hu/Documents/Lo/Omolene_300_3%20.pdf http://www.salvana.hu/nyitolap.htm http://www.bolyrt.hu/tap_loalap

Végszó… Köszönöm a figyelmet! Remélem számításaim helyesnek bizonyulnak, és sok lótartónak megkönnyítené a választását ez a következtetés. Köszönöm a figyelmet!