VEZETÉSI ISMERETEK Dr. Magura Ildikó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Advertisements

VEZETÉSELMÉLET klasszikus irányzat
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A tervezés mint menedzsment funkció
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
1. előadás.
A vállalat szervezete.
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Közönségkapcsolatok (PR)
Menedzsment alapjai I. előadás Lovász Gabriella egyetemi adjunktus
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Családi vállalkozás.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Vezetés – Vezetési Stílusok
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
Szervezeti formák 1. rész
Egyéni döntések a szervezetben
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Ellenőrzés, visszacsatolás
Alapfogalmak: igazgatás, közigazgatás, bürokrácia Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
A szervezeti felépítés definíciója
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szervezeti struktúra és kultúra
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Munkavédelem és controlling
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Stratégiai döntéshozatal könyvtári környezetben (Könyvtármenedzsment) (4, 5)
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
SZERVEZETI MAGATARTÁS V.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Operációkutatás I. 1. előadás
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
SEEM alapok.
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
A közigazgatás szervezete
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

VEZETÉSI ISMERETEK Dr. Magura Ildikó

A vezetés „ A vezetés nem egyéb, mint hatás. Aki azt gondolja vezet, ám senki sem követi, az csak sétál.” ( John C. Maxwell )

A vezetés meghatározása A vezetés döntően tudatos tevékenység cél, cselekvési mód meghatározása, akarat fókuszálás, az eredmények célhoz mérése, az összehangolt – koordinált cselekvés A vezetés szerep, amelyet a közösség határoz meg és küld bizonyos személyek felé: elöljáró, aki követhető, aki tudja, hogy mit kell csinálni A vezető kiválasztásra kerül, kiválasztódik, az együttes tevékenység – a társadalmiasulás szükségszerű következménye. A vezetés ember – ember közötti speciális kapcsolat

A vezetés általános jellemzői 1. Megvalósulás feltétele: munkamegosztás, munkaszerepek A vezetés valamilyen cél vezérlésű szervezet keretei között értelmezhető. A szervezet jellemzői: emberek és eszközök dinamikus együttese a célok és az eljárások időben változnak hierarchizált a környezetével együtt értelmezhető.

A vezetés általános jellemzői 2. A vezetés a szervezetet működteti, a működés a szervezetben tevékenykedő emberek cselekvéseiben ( magatartásában) nyilvánul meg. A vezetés biztosítja a működés objektív és szubjektív feltételeit. A vezetés a hatalomgyakorlás egyik formája.

A vezetés kettős funkciója Gazdasági funkció - hatékonyság, termelékenység, koordináció, racionális működés, műszaki fejlesztés stb. Társadalmi funkciók - együttműködés, kapcsolatok, kultúra, szolidaritás, érdekérvényesítés   AZ ALAPVETŐ ELLENTMONDÁS:  A vezető a vállalat egyetlen alkalmazottja, akinek az érdekei ellentétesek a többi alkalmazottéval.

Vezetéselméleti iskolák, irányzatok 1. A vezetés döntő módon a szervezeti lét jelensége, a szervezet fogalomrendszerén belül értelmezhető. A szervezet valamely cél megvalósítására létrejött társadalmi és technikai elemekből és információból szerveződő nyílt rendszer. A vezetés konkrét környezeti feltétel-rendszerben valósul meg. A vezetés a rendszer állapot meghatározását csak a környezet viszonyrendszerébe helyezve tudja elvégezni.

Vezetéselméleti iskolák, irányzatok 2. A vezetés alapvetően célirányos, tervszerű és szervezett (tudatos) tevékenység.  A vezetés megvalósulása az ember-ember kapcsolatok hálójában, a szociális rendszer működésében értelmezhető. A vezetői teljesítmény csak nagyon szűk tartományban értelmezhető személyes teljesítményként.

Vezetéselméleti iskolák, irányzatok 3. Az emberi erőforrások hatékony működésének kritériuma az egyéni, csoport és szervezeti tanulóképesség fenntartása. Feltétele az egyéni, a csoport szintű és szervezeti tanulás folyamata, illetve ennek a folyamatnak a fenntartása. Az alkalmazkodási kényszer olyan nyomás, amely a reaktív működésmód fenntartását csak a szervezet nagyon szűk tartományában teszi lehetővé. A szervezet egésze proaktív módon működve képes követni a környezeti változásokat.

A vezetéselmélet kiemelkedő iskolái Dinnyés: Klasszikus irányzatok (Taylor,Fayol, Weber) Viselkedéstudományi irányzat (Münsternberg, Mayo, Argyris) Tudományos (kvantitatív) irányzat Integrációs irányzatok (rendszerszemléletű, folyamatszemléletű, empirikus) Más felosztások is lehetségesek: Klasszikus iskola, (Taylor, Weber, Fayol) Human relations (E. Mayo.) Magatartástudományi döntéselmélet (Ch. Barnard, H. Simon) A rendszerelmélet és kibernetika A kontingencia elmélet Az erőforrás függés elméletei Az intézményi (institucionalista) elmélet A populációs ökológia elmélet A stratégiai választás és stratégiai menedzsment elmélete A szervezeti kultúra

Klasszikus irányzatok 1. Taylor alapvetően a vezetés üzemi szintű, valamint a mai fogalomhasználat szerinti munkaszervezés kérdéseivel foglalkozott.  Alapelve: a munkások és a szervezet teljesítménye a munkamódszerek megváltoztatásával lényegesen növelhető. Taylor fő feladatának a hatékonyabb munkavégzés tudományos megszervezését tekintette, vezetési alapelvei a vezető-beosztott viszonnyal kapcsolatosak:

Klasszikus irányzatok 2. Fayol vizsgálatai - a vállalati felső vezetés szintjén műszaki, kereskedelmi, pénzügyi, biztonsági, számviteli és igazgatási funkciót különített el. Az igazgatási funkciót további öt részfunkcióra bontja: Tervezés: a jövő kutatása és a cselekvés részletes programtervének meghatározása Szervezés: a vállalat szervezetének kialakítása Rendelkezés: a feladatok végrehajtatása rendelkezésekkel, utasításokkal Koordinálás: a munkák és a kivitelezésükre irányuló erőfeszítések összefogása és összehangolása Ellenőrzés: a kiadott szabályok és utasítások betartásának felügyelete

Klasszikus irányzatok 3. Weber : bürokratikus vezetési modell. Pontosan szabályozott hivatali munkamegosztás, a hatáskörök, parancsadási jogkörök szilárdan szabályozott szétosztása A hivatali hierarchia és a szolgálati út elve Az ügyviteli tevékenység írásos dokumentálása és a dokumentumok őrzésével, kezelésével foglalkozó irodai személyzet létrehozása A szakmaiság elve, mely minden szakosított hivatali tevékenység betöltését szakképzettséghez köti

Weber folytatás A hivatali posztokat teljes munkaidőben foglalkoztatott hivatalnokok töltik be, akik teljesítményét formális eljárásokkal mérik, a személyi változások nem befolyásolhatják a teljesítménybeli követeléseket A hivatali tevékenység egyetemes, tanulható szabályok szerint megy végbe A hivatalnok maga személytelen, szabályozottan gyakorolható hatalmával a hatáskörén belül önállóan élhet A kötelességeit pontosan teljesítő hivatalnok szabályozott ellenszolgáltatásban részesül.

Viselkedéstudományi irányzat 1. A munkahelyen belüli személyes kapcsolatokat, a vezetők és vezetettek viszonyát és a munkacsoporton belüli viszonyokat vizsgálja. Münsternberg: az emberi magatartás tudományos vizsgálatának eredményei megkönnyítik a vezetők számára az emberek kiválasztását, betanítását és a leghatékonyabban motiváló módszerek kiválasztását. Mayo: a vezetőnek alapvető funkcióin túl, a munkacsoportok kialakításakor figyelmet kell fordítania a csoporton belül várható együttműködési készségre és a munkacsoport igényeire ösztönző munkahelyi atmoszférát kell teremtenie az anyagi ösztönzést erkölcsi és szociális ösztönzőkkel kell kiegészítenie.

Viselkedéstudományi irányzat 2. Argyris: a szervezeti igények és a normális személyiség szükségletei között ellentmondás feszül. Az egyén önmegvalósításra vágyik, ezzel szemben azonban a szervezet egy körülhatárolt, specializált munkakör szabályos ellátását várja el tőle. A vezető legfontosabb feladata tehát az egyén motiválása, amivel ez az ellentét feloldható.

Tudományos (kvantitatív) irányzat A vezetési feladatok megoldására a matematikai és statisztikai módszereket alkalmazzák. A döntéselméleti iskola - a vezetőt döntéshozónak, - a vezetői tevékenységet döntéshozásnak nevezi, - a vezető legfontosabb funkciója a döntéshozás.

Integrációs irányzatok 1. Rendszerszemléletű irányzat Az integrációs irányzatok célja az volt, hogy felhasználva a többi irányzat fontos elemeit és megállapításait, korszerűsítsék a vezetés tudományos ismeretanyagát. Barnard, a rendszerszemléletű irányzat első kiemelkedő egyénisége A vezetők legfontosabb feladata, hogy: beosztottaikat folyamatos kommunikációval ösztönözzék a nagyobb erőfeszítésekre a környezethez igazítsák a szervezetet.

Rendszerszemléletű irányzat 2. March és Simon: a vezető funkciója a szervezet tényezőinek összehangolása a szervezet céljainak elérése érdekében. A tényezők: egyének, csoportok, magatartásformák, motivációk, formális és informális struktúrák, célok, státusok és a hatalom.

Integrációs irányzatok 2. Folyamatszemléletű irányzat Davis – leírja a vezetés három szervezeti funkcióját: tervezés szervezés irányítás Később ezt mások kiegészítik az: emberek irányításával ellenőrzés funkcióival

Integrációs irányzatok 3. Empirikus irányzat Druckner szerint a vezetés lényege az alkotás, a menedzser funkciói pedig: célok meghatározása szervezés ösztönzés minősítés emberek fejlődésének biztosítása

Kontingencia (szituatív) irányzat Jeles képviselője Fiedler A kontingencia elmélet a szituativ megközelítések közé tartozik. Általános rendszerműködési elv nem határozható meg. A konkrét szituáció határozza meg az alkalmazható vezetői elveket és lehetőségeket. Általánosan ismert modellje a helyzettől függő vezetés.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!