Önkormányzati szerepek és eszközök a helyi gazdaságfejlesztésben Lendvay Endre Témavezető: Nagyné Dr. Molnár Melinda Enyedi György Regionális Tudományok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanári munka értékelése
Advertisements

A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED Status Quo elemzések tapasztalatai prezentáció Karácsony.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Üzleti terv.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
TÁMOP /A
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Stratégiai tervezés.
A projekttervezés első lépései
Településmarketing Értékaudit.
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Településfejlesztés Forman Balázs.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Ingatlanértékelés II..
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
Budapest Investment Zrt. 1 A kistérségek fejlesztéspolitikájának végrehajtói  Polgármesterek  Vállalkozások  Több célú kistérségi társulások – Elnök.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
SZERVEZETTAN (7. hét) A szervezetek környezete. STEEP és
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
A társadalmi – gazdasági folyamatok résztvevőinek és céljainak viszonya Észak Vajdaságban Dr. Somogyi Sándor, Prof. Em., Dr. Lakner Zoltán, Dr Kajári Karolina,
A tényalapú településirányítás és a strukturált gazdaságfejlesztés lehetőségei Lendvay Endre.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
SZERVEZETTAN (8 hét) A szervezetek környezete. STEEP és SWOT analízis.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
Az Internet-felhasználás területi egyenlőtlenségeinek előrejelzése Magyarországon VIII. Fiatal Regionalisták konferenciája Győr, Készítette: Zsom.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A településhierarchia és a településhálózat
A külső környezet elemzése
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Üzleti terv.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Üzleti terv.
Előadás másolata:

Önkormányzati szerepek és eszközök a helyi gazdaságfejlesztésben Lendvay Endre Témavezető: Nagyné Dr. Molnár Melinda Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése Győr November 22.

Kutatókérdések és módszerek Megfelelő gazdasági elemzési módszer kiválasztása Tézisek Milyen környezeti tényezők határozzák meg az önkormányzatok életét? Jogszabályi elemzés Tézisek Hogyan csoportosíthatók az önkormányzati eszközök? Esettanulmányok Milyen empirikus kapcsolat azonosítható az eszközök és hatásterületük között? Hipotézis-mátrix felállítása Kérdőíves felmérés Milyen relációk igazolhatók az eszközök és a hatásterületük között? Összefüggések és erősségük elemzése Indikátorrendszer kidolgozása Modellezhető-e ez a viszonyrendszer?

A környezeti elemzés Megfelelő gazdasági elemzési módszer kiválasztása Tézisek Milyen környezeti tényezők határozzák meg az önkormányzatok életét? Jogszabályi elemzés Tézisek Hogyan csoportosíthatók az önkormányzati eszközök? Esettanulmányok Milyen empirikus kapcsolat azonosítható az eszközök és hatásterületük között? Hipotézis-mátrix felállítása Kérdőíves felmérés Milyen relációk igazolhatók az eszközök és a hatásterületük között? Összefüggések és erősségük elemzése Indikátorrendszer kidolgozása Modellezhető-e ez a viszonyrendszer?

A környezeti elemzés A környezet feltérképezésének elfogadott eszköze: a PESTEL analízis Részei: P – (Political) Politikai E – (Economical) Gazdasági S – (Social) Társadalmi T – (Technological) Infrastrukturális E – (Enviromental) Környezeti L – (Legal) Jogi

Szerepek Megfelelő gazdasági elemzési módszer kiválasztása Tézisek Milyen környezeti tényezők határozzák meg az önkormányzatok életét? Jogszabályi elemzés Tézisek Hogyan csoportosíthatók az önkormányzati eszközök? Esettanulmányok Milyen empirikus kapcsolat azonosítható az eszközök és hatásterületük között? Hipotézis-mátrix felállítása Kérdőíves felmérés Milyen relációk igazolhatók az eszközök és a hatásterületük között? Összefüggések és erősségük elemzése Indikátorrendszer kidolgozása Modellezhető-e ez a viszonyrendszer?

Önkormányzati szerepek Politikai Normaalkotó Tulajdonosi HatóságiMegrendelő Foglakoztató Kommunikátor

Összegzés Megfelelő gazdasági elemzési módszer kiválasztása Tézisek Milyen környezeti tényezők határozzák meg az önkormányzatok életét? Jogszabályi elemzés Tézisek Hogyan csoportosíthatók az önkormányzati eszközök? Esettanulmányok Milyen empirikus kapcsolat azonosítható az eszközök és hatásterületük között? Hipotézis-mátrix felállítása Kérdőíves felmérés Milyen relációk igazolhatók az eszközök és a hatásterületük között? Összefüggések és erősségük elemzése Indikátorrendszer kidolgozása Modellezhető-e ez a viszonyrendszer?

Tézisek Az önkormányzatok gazdaságfejlesztésének célja: a helyi életminőség javítása a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás révén Több eltérő karakterisztikájú eszközrendszer Környezet: ható környezeti tényezők  PESTEL analízis Helyzet, cél és eredmény meghatározása is lehetséges Az eszközök rendszerszerű alkalmazásával elérhető az érintett település gazdaságának az előre rögzített célrendszer szerinti fejlődése. Ezek egymás hatását erősíteni és gyengíteni egyaránt képesek

Esettanulmányok Megfelelő gazdasági elemzési módszer kiválasztása Tézisek Milyen környezeti tényezők határozzák meg az önkormányzatok életét? Jogszabályi elemzés Tézisek Hogyan csoportosíthatók az önkormányzati eszközök? Esettanulmányok Milyen empirikus kapcsolat azonosítható az eszközök és hatásterületük között? Hipotézis-mátrix felállítása Kérdőíves felmérés Milyen relációk igazolhatók az eszközök és a hatásterületük között? Összefüggések és erősségük elemzése Indikátorrendszer kidolgozása Modellezhető-e ez a viszonyrendszer?

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Kutatókérdések és módszerek Megfelelő gazdasági elemzési módszer kiválasztása Tézisek Milyen környezeti tényezők határozzák meg az önkormányzatok életét? Jogszabályi elemzés Tézisek Hogyan csoportosíthatók az önkormányzati eszközök? Esettanulmányok Milyen empirikus kapcsolat azonosítható az eszközök és hatásterületük között? Hipotézis-mátrix felállítása Kérdőíves felmérés Milyen relációk igazolhatók az eszközök és a hatásterületük között? Összefüggések és erősségük elemzése Indikátorrendszer kidolgozása Modellezhető-e ez a viszonyrendszer?

Eredményes akciók Környezeti tényező (hatás) Vizsgált példa Önkormányzati funkció (eszköz) Politikai Gazdasági Társadalmi Infrastruktu rális Ökológiai Jogi Újfehértó Civil klaszter (x) CIBUFE (+) Politikai x+x+ x+x+ x+x+ x+x x-x- Beépítetlen telkek adója (x), Inárcs területfejlesztés (+) Normaalkotó ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ x+x+ Ózd gázmotor PPP (x), Közművagyon értékelés (+) Tulajdonosi ---- x+x x+x Hatósági vízdíj (x) Településfejlesztési megállapodás (+) Hatósági x-x- x+x+ x-x- x+x+ x+x Kazincbarcikai konyhák (x), helyi vízművek (+) Piaci ---- x+x+ x-x Közmunka programok (x), Intézményi, GT-i foglalkoztatás(+) Foglalkoztató ---- x+x+ x+x+ x+x+ x+x Sümeg (x) Szentendre (+) Kommunikátor x+x+ x+x+ x-x

Köszönöm a figyelmet!

A modellezés lehetőségei Környezeti tényező (hatás) Önkorm. funkció (eszköz) Politikai Gazdasági … Eszköz specifikus mutató (ESM) PolitikaiSZM PP SZM PG SZM PH ESM P Norma alkotóSZM NP SZM NG SZM NH ESM N …SZM EP SZM EG SZM EH ESM … Hatás-specifikus mutató (HSM) HSM P HSM G HSM … ASM 1 ASM N Jogszabályi elemzés Hogyan csoportosíthatók az önkormányzati eszközök? Jogszabályi elemzés Esettanulmány Minden környezeti tényezőhöz rendelhetőek hatásos eszközök? Felmérés Minden környezeti tényezőhöz csak egy eszköz rendelhető? Esettanulmányok Hogyan hatnak ezek egymásra? Indikátorrendszer kidolgozása Modellezhető-e ez a viszonyrendszer?