Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
MTA Regionális Kutatások Központja APARADIGMAVÁLTÁS SZÜKSÉGESSÉGE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN HORVÁTH GYULA ________________________________ MTA Regionális.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Dr. Hardi Tamás, MTA RKK NYUTI,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Csengersimáért Közhasznú Egyesület Asociaţia fără scop Csengersimáért Comuna Dorolt Pusztadaróc Önkormányzat „Két keréken Szatmárban“ „On two wheels in.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Regionális gazdaságtan 7.
Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető egyetemi tanár,
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer területi tervezést, elemzést támogató térinformatikai alkalmazásai Eger, 2017.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A településhierarchia és a településhálózat
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Népesedési folyamatok I. rész
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szegedi Tudományegyetem
Az új Alaptörvény és a jogélet reformja
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Magyarország regionális politikájának története
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

A magyarországi városrégiók lehatárolásának és versenyképességük mérésének lehetőségei Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Generációk diskurzusa a regionális tudományról (SZIE 2012. 11. 23.)

Az előadás vázlata: (Kulcsszavak: városrégió, versenyképesség, lehatárolás, indikátorok) A kutatási téma aktualitása A városrégiók felértékelődése A városrégiók lehatárolásának lehetőségei A városrégiók versenyképessége A városrégiók versenyképességének lehetséges mutatói Összegzés

A kutatási téma aktualitása Jelenleg a modern gazdaság dinamikus elemei a nagyvárosokban koncentrálódnak, s ezért tapasztalhatunk vagy huszonöt esztendeje nagyvárosi növekedést. (Enyedi 2012) Fontos cél: a városok és a körülöttük lévő területek közötti valós együttműködés A városok és vonzáskörzeteik különböző fejlettségűek, eltérő funkciókat töltenek be  versenyképességük mérése kiemelt kutatási terület Nemzetgazdaságok relatív jelentősége csökken, a régiók és városok gazdasági szerepe növekszik Magyaro.-i városok méretei sajátosak  nem használják a városrégió fogalmát A városrégiók versenyképességének mérésében nincs elfogadott egyezség

A városrégiók felértékelődése 3 milliárd ember lakik falvakban, s mintegy 3,2 milliárd városokban Város: koncentráltan lakott terület, ahol magas szintű városiasodás jellemző Város fogalma és kiterjedése országonként változó, azonosítják: - Népesség száma alapvető sztenderd - Történelmi, jogi vagy adminisztratív kívánalmak Város fogalma közigazgatási értelemben: adminisztratív menedzsment központ által vezetett, koncentráltan lakott területen kívül a városhoz tartozónak vehetjük az ahhoz kapcsolódó szuburbán gyűrűt és falvakat is.

Városfogalom-Városias terület-Városi térség A közigazgatási felosztás országonként változó (pl. Kína, India létrehozott olyan regionális közigazgatási egységet, amely az állami v. tartományi szintnél alacsonyabb, de a város felett áll) Város: közigazgatási értelemben Városias terület: társadalmi és gazdasági értelemben vett terület Nagyvárosi térség fogalma (pl. USA, Kanada) : Statisztikai értelemben, amikor néhány ország urbanizáltsága elér egy bizonyos fokot, a szomszédos városi területek kapcsolata erősödik gazdasági és társadalmi értelemben, az infrastruktúra részesedése pedig magas lesz.

A városrégiók lehetárolásának lehetőségei Magyarországon A város és környéke együttes kezelésének felfogásmódja nem új keletű Magyaro.-on Agglomeráció =városrégió,várostérség, funkcionális várostérség, metropolisztérség A gazdaság új térbeli fejlődési modellje nem a tervezési régiókat veszi alapul, hanem az agglomerációs gazdaságokat, mint csomóponti régiókat, más felfogásban városrégiókat, amelyek hálózati kapcsolatban állnak egymással. (Lengyel)  lokalizációs tudástúlcsordulások

Magyaro-i városok méretei sajátosak  saját lehatárolási fogalom Magyarországon meglévő 19 megyeszékhely köré szeretném a területi lehatárolást, térkép alapú ábrázolással jelölve a városrégió határait. A lehatárolásnál figyelembe véve a magyarországi specialitásokat, a Lengyel Imre által meghatározott csomóponti régióból kiindulva, mely szerint ez az a terület, amelyen belül a munkavállalónak vagy vállalkozónak nem kell lakóhelyet váltani ahhoz, ha munkahelyet változtat, ezt a vonzáskörzetet Szeged esetében 30 km-ben határozta meg. A megyeszékhelyek köré 30 km sugarú kört rajzoltam és azt néztem meg, hogy ez a vonzáskörzet milyen településeket fed le, vagyis a központi város körül mely települések tartozhatnak az adott városrégióba.

Magyarország főváros-, és megyeszékhely-központú városrégiónak lehatárolása Forrás: saját szerkesztés

A városrégiók versenyképessége A verseny és versenyképesség régóta használatos fogalom regionális tudomány központi kutatási területe OECD 1996 első versenyképességi fogalma: (a vállalatok, iparágak, régiók, nemzetek vagy nemzetek feletti régiók képessége arra, hogy létrehozzon egy aránylag magas tényezőjövedelmet és viszonylag magas foglalkoztatottsági szintet egy fenntartható bázison, miközben a nemzetközi versenynek vannak kitéve) Térségi versenyképesség: viszonylagosan magas jövedelem (GDP) és magas foglalkoztatottsági szint, a helyben élők széles köre részesüljön a megtermelt jövedelemből A városok versenyképessége: a városoknak a képessége arra, hogy erőforrásokat vonzzon és alakítson át, hogy irányítsa és uralja a piacot, ezáltal gyorsabban és jobban teremtve nagyobb gazdaságot és biztosítva jólétet a lakosai számára

A globális városi versenyképesség meghatározása a következő: szemben a globalizációval az ipar összetevői és rendszerei különböznek és számottevően változnak; az egyes városok ipari rendszerei különböző szinteken találhatóak, együttműködnek, áthelyeznek, felértékelnek és jelentős változtatásokat eszközölnek; folyamatos versengés van a városok között

A városrégiók versenyképességének lehetséges mutatói

Összegzés A világ lakosságának növekvő része városokban él. A városok és vonzáskörzeteik különböző fejlettségűek, eltérő funkciókat töltenek be. A külföldön kialakult városrégiókkal összehasonlítva Mo.-on számos specialitással kell számolni, egységek földrajzi lehatárolása és versenyképességük mérése nem kiforrott. Városrégiót valamely város és egy epszilon sugarú körként definiálom az elérési idővel pontosítom A városrégiókat ezt követően a településekből lego szerűen összerakva lehet a TEIR-ből (Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) indikátorok segítségével elemzéseket végezni.

E-mail: horvath.saci.noemi@gmail.com Köszönöm a figyelmet! E-mail: horvath.saci.noemi@gmail.com Jelen kutatási eredmények megjelenését „Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ tudásbázisának kiszélesítése és hosszú távú szakmai fenntarthatóságának megalapozása a kiváló tudományos utánpótlás biztosításával” című, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 azonosítószámú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.