Fenntartható gazdaság a közszféra szerepvállalásával- gazdaságszerkezeti hiányosságok kiküszöbölése Csata Andrea Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Közigazgatási technológia
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Integrált közösségi szolgáltató terek
„A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület bemutatása
„Kistérségi integrált projekttervek ” Szombathely,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Új lehetőségek a székelyföldi regionálisfejlesztésben Csák László – Sapientia EMTE MTTK Sopron, november.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
A határtérség.
LEADER, Identitás, Sport
Európai Uniós ismeretek
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Előadás másolata:

Fenntartható gazdaság a közszféra szerepvállalásával- gazdaságszerkezeti hiányosságok kiküszöbölése Csata Andrea Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Kar, Gazdaságtudományi tanszék- tanársegéd

Bevezető gondolatok A modell gondolkodási keretei, a közszféra szerepe a helyi fejlesztésekben Gazdaság- szerkezeti eltolódások Időbeli ütemezés kérdése Hatékony alkalmazási keretek A módszer alkalmazásának előnyei Kutatás és módszer kiterjesztésének lehetőségei és korlátai

Bevezető gondolatok Vizsgált gazdasági keretek – Románia, Székelyföld, Hargita megye Habár a lehívott összegek nagysága nő, az eredmények szerények vagy elmaradnak Közszféra beavatkozása és hatékony működése gazdasági visszaesés esetén nagyobb jelentőséget kap Endogén erőforrások hatékony hasznosítása Kulcsprobléma a gazdaságszerkezeti hiányosságok jelenléte és ennek erősítése a pályázati rendszerek által.

Az Európa 2020 Stratégia is felhívja a figyelmet a hiányzó láncszemekre és szűk keresztmetszetekre Magán- és állami források együttes felhasználása és a szükséges beruházásokat finanszírozó innovatív eszközök kialakítása terén, egyebek mellett a köz-magán társulások (PPP) A gazdaságpolitika funkciói maradnak a jogi és társadalmi keretek biztosítása, a verseny fenntartása, a jövedelmek újraelosztása, stabilizáció, ami rövid távon konjunktúra szabályozást jelent, hosszú távon pedig a gazdasági növekedést és fejlődést kell segítse Fenntartható növekedés Csete-Láng szerzőpáros a vidékfejlesztés hiánygyűrűje következő hiányosságokat sorolták ide: információk hiánya, tőkehiány, pénzszerzési készségek hiánya, ismertek hiánya, együttműködési készségek hiánya

A modell gondolkodási keretei, a közszféra szerepe a helyi fejlesztésekben Első tényező azt feltételezi, szintű gazdaság nem működik megfelelően, ha akár a magánszektor, akár a helyi kormányzat működése nem megfelelő Ebben a nézőpontban a kormányzati tevékenység segíti a helyi gazdaságot az egyensúly megőrzésében, tehát az adott kormányzatnak kiszolgáló és egyensúlymegőrző funkciója van, akkor is ha pénzmennyiségben meghatározva a helyi gazdaság kisebb szeletét uralja

A helyi reálgazdaság és kormányzat viszonya

Fejlesztési prioritások a gazdaságszerkezeti hiányosságok és az érintkezési felületek mentén

Gazdaság- szerkezeti eltolódások A fejlesztések az adott szektor részterületeire vonatkoznak Például turizmus: panziók számának növekedése, de a turisztikai marketing (értékesítése és helyi ismeret) és a helyi termékek értékesítésének integrálása elmaradt

ÉvPanzióTurisztikai marketingösszesen p+tm Összesen

Turisták száma Vendég- éjszakákÁTI Turisták száma Vendég- éjszakákÁTI Turisták száma Vendég- éjszakákÁTI Románia , , ,8 Bukarest , , ,9 Központi Régió , , ,5 Hargita megye , , ,0 A turisztikai szektor mutatóinak alakulása 2007–2009 között Forrás: Számítások a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai alapján, INSE 2010

Időbeli ütemezés kérdése A fejlesztési projektek kapcsán egy másik hiányosság is gyakran előfordul: a tevékenységek és tervek időbeni ütemezése az egymást követő részterületek, vagy résztevékenységek befejezése után folytatódik

Hatékony alkalmazási keretek A minta mindenhol alkalmazható, de talán leghatékonyabb az egyszerű leírhatóság és megközelíthetőség miatt, valamint a beavatkozás könnyebb megvalósíthatósága miatt, ha a települési szintű, kistérségi szintű, LEADER csoportok és megyei fejlesztések szintjén kivitelezhető. Helyi érintettekkel való kommunikáció- helyiek tartják fenn részben.

Vidéki térség sematikus gazdasági modellje

A módszer alkalmazásának előnyei SWOT által feltárt hiányosságok kiküszöbölése Integrált ágazati megközelítés- gazdaságszerkezeti hiányosságok kiküszöbölése Szubszidiaritás elvének érvényesítése Vidéki térségben, egyszerűbb gazdasági kertekben jól alkalmazható Vidéki foglalkoztatás növelése és tartós megtartása Jövedelmek jobb elosztása Területi fenntartható fejlődés- jól működő gazdaság stabil kormányzati bevétel

Kutatás és módszer kiterjesztésének lehetőségei és korlátai Számszerűsíteni a potenciális hatások és a megvalósult hatások közötti különbséget Magasabb szintre való kiterjesztés lehetősége- Fejlesztési tervek nem sematikusak hanem helyi adottságokra jobban tudnának fókuszálni. Politikai és hatalmi korlátozottság

Köszönöm a figyelmet!