A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Advertisements

Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
EU regionális politikája
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A Strukturális Alapok működése
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
Regionális politika.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Ilyés Szabolcs, Félixfürdő, 2007 Európai Alapok 2007 után Új lehetőségek vagy bürokratikus buktatók?
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Pályázatírás módszertana
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az Európai Unió által társfinanszírozott pályázatok rendszere Az Európai Unió Stukturális Alapjai A Nemzeti Fejlesztési Terv és az Operatív Programok.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Európai Uniós ismeretek Magyarország és az Európai Unió.
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI

Európai uniós vonatkozások A két közösségi politika közötti szoros kapcsolat vitathatatlan Közös elem: a VIDÉK Mindkét politika prioritásai megjelennek már a Római Szerződésben Az EU költségvetéséből való részesedét illetően a két legnagyobb arányt képviselő közösségi politika A 2007-2013-as pénzügyi periódusban 347 mrd EUR-t allokáltak kohéziós/strukturális fejlesztésekre, ami az EU költségvetésének 35,7%-a

A Római Szerződés főbb prioritásai Agrárpolitika: közös versenyszabályok kialakítása, az egyes tagállamok piaci rendtartásainak koordinációja, az európai piaci rendtartás kiépítése, közös pénzügyi alap létrehozása. Regionális politika: biztosítani a nemzetgazdaságok harmonikus fejlődését - a tagállamok között fennálló különbségek csökkentésével és - bizonyos régiók leszakadásának megakadályozásával.

Az összehangolt fejlesztési politika elemei lisszaboni stratégia (gazdasági versenyképesség) regionális politika (területi kohézió) göteburgi stratégia (fenntartható fejlődés)

Eszközök a fennálló gazdasági-társadalmi problémák megoldására A regionális politikában Munkaalkalmak teremtése, munkanélküli ráta mérséklése Nemzeti erőforrások hatékony hasznosítása (természeti, gazdasági, humán) A régiók közötti indokolatlan fejlettségbeli különbségek mérséklése Régiók leszakadásának, elnéptelenedésének a megakadályozása A népesség és a környezet egyensúlyának megőrzése, ill. helyreállítása Infrastruktúra fejlesztése Pénzügyi eszközök hatékony hasznosítása Az agrárpolitikában A vidéki foglalkoztatás bővítése, de nem kizárólag a hagyományos mezőgazdasági termelésbe való bevonással (alternatív jövedelemszerzés) A meglévő erőforrásokhoz (természeti, humán) és a gazdaságossági szempontokhoz leginkább igazodó tevékenység megvalósítása A többi ágazathoz hasonló elfogadható életszínvonal biztosítása a gazdálkodók számára A lakosság vidéken tartása, a vidéki infrastruktúra fejlesztése A fenntarthatóság alapelveinek megfelelő gazdálkodás Pénzügyi források hatékony felhasználása

A fejlesztési források kapcsolata a két politikában Általában a források mindkét politika célterületeit, prioritásait egyszerre támogatják (ez is bizonyítja a köztük fennálló szoros kapcsolatot) A csatlakozás előtti időszak forrásai: - SAPARD (mezőgazdaság- és vidékfejlesztés) - ISPA (környezetvédelem, infrastruktúrafejlesztés)

Folyt. 2007-2013 közötti források: A csatlakozás után 2006. december 31-ig: Strukturális Alapok + Kohéziós Alap: EMOGA – mezőgazdaság- és vidékfejlesztés, ERFA – infrastruktúrafejlesztés, vállalkozásfejlesztés, ESZA – képzés, munkaerő-piaci beavatkozások, HOPE – halászatból élő területek támogatása Kohéziós Alap – környezetvédelem, infrastruktúrafejlesztés. 2007-2013 közötti források: Strukturális Alapok (ERFA, ESZA, Kohéziós Alap) + EMGA, EMVA

Mindkét politika célja: a gazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása a természeti adottságokhoz/erőforrásokhoz igazodva és a társadalmi sajátosságokat figyelembe véve.

Köszönöm a figyelmet!