AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

EXTERNÁLIÁK.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A gazdasági fejlettség mutatói
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
„Közös Agrárpolitika 2013 után – fiatal gazdák a közép-európai régióban”, Tata, április 23. Dr. Ángyán József egyetemi tanár, intézetigazgató országgyűlési.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Természeti erőforrások védelme
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Az agrárium lehetőségei 21. században Lehetséges irányok.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Globális problémák.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
ECOPOLIS 2008 Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Százhalombatta, augusztus Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens Szent István Egyetem, Biomassza.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Mediátor képzés Kártérítés.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
összefüggései, új kihívásai
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
A MAGYAR ÉLELMISZERIPAR INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI – KONFERENCIA 2010
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
NÓGRÁD MEGYE „ ZÖLD ENERGIÁVAL A ZÖLD MAGYARORSZÁGÉRT” KONFERENCIA DECEMBER 9.
Civil Európa – civilek Európában
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Aszályok erőssége, gyakorisága, okozott kár-általános összefoglaló Készítette: Bellovits Klára
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Ökoiskola- vetélkedő március
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A gazdasági termelés általános jellemzői
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Előadás másolata:

AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gödöllő MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Bevezetés  A globális erőforrás-használat és rendszerműködtetés ma már a gazdasági élet szinte minden területére kiterjed.  Az átalakulásban lévő mezőgazdaság és élelmiszertermelés gazdasági hatásainak feltárása alapvető szükségszerűség annak érdekében, hogy a társadalmi és környezeti problémákat elkerülhessük az átstrukturálódás folyamatában. MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

A multifunkcionális mezőgazdaság értelmezése A multifunkcionális mezőgazdaságnak kétféle feladatot kell ellátnia: Az alapvetően a piac által szabályozott termelési feladatokat, melyek az élelmiszerek előállításán túl a nem élelmiszer célú termékek (megújítható nyersanyagok, energiaforrások stb.) előállítását is egyre inkább magukba foglalják, valamint A termelési körzettel, a tájjal, a földdel kapcsolatos környezeti, társadalmi, foglalkoztatási és kultúra- feladatokat. MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Piac által nem ellentételezett hatások A multifunkcionalitás nemcsak a mezőgazdaságra vonatkozik. A gazdasági tevékenység során többféle termék keletkezik, egyfelől piaci, másfelől nem- termékjellegű (nem piaci) kibocsátás formájában. A piaci és nem piaci kibocsátások változó arányban, de együtt termelődnek. Egyes nem- termékjellegű kibocsátások esetében mutathatók ki az externális hatások!!!! MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Piaci és társadalmi egyensúly negatív külső hatás esetén MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Nem piaci jellegű kibocsátások a mezőgazdaságban A gazdaságok termelői és fogyasztói is egyben az előnyös nem piaci jellegű kibocsátásoknak, ugyanakkor fogyasztóként érintettek a negatív externáliák terén. A gazdaságok tehát érintettek lehetnek, egyrészt saját maguk által okozott externáliákban, illetve más gazdaságok által létrehozott externáliákban (saját szennyezés kibocsátás, vagy más általi szennyezés). MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Fontosabb nem piaci kibocsátások A vidéki és városi népesség gyakran azonosítja a mezőgazdasági tájat a szabad területekkel és a vidéki szabadidős (rekreációs) tevékenységek forrásával. A mezőgazdasági terület gyakran a vadvilág élőhelye, ezért a biodiverzitás fenntartása kiemelten fontos. A mezőgazdasági szektor több vidéki terület ökonómiai megvalósításához és az élelmiszerbiztonsághoz is hozzájárulhat (a lokális élelmiszertermelés és ellátás megvalósítása esetén). A mezőgazdaságban használt tápanyagok, peszticidek, patogének, sók talajeróziót, vízminőségi problémákat okoznak számos területen. Káros hatásként jelentkezhet a talajok savanyodása is, az öntözéshez használt víz hasznavehetetlen a nem mezőgazdasági szektorban vagy az ökoszisztémában. MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Következtetés Mind a pozitív, mind a negatív externális hatások hibás figyelembevétele téves politikai következményeket és döntéseket vonhat maga után. A mezőgazdaság alacsony jövedelem- színvonalának problémáját nem lehet a piaci kudarcok elhárításának a „központi támogatására” hivatkozva megoldani vagy fordítva. A mezőgazdaság piaci alapon, a multifunkcionális működtetést (élelmiszer, energia, ipari alapanyag stb.) szem előtt működhet hatékonyan, magasabb jövedelem-színvonalat produkálva! MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Összefoglalás A tézist úgy foglalhatnánk össze, hogy a jövőben nem beszélhetünk külön-külön élelmiszer- vagy takarmánytermelésről, energianövény vagy ipari alapanyag termelésről, hanem általános értelemben vett biomassza termelésről van szó. A társadalmi, gazdasági, környezeti igények alapján döntjük el, milyen hasznosítási irányokat választhatunk és ezt milyen arányokban valósítjuk meg. Lényegében ezen összefüggésrendszer mentén értelmezhető csak világosan az átalakulóban lévő mezőgazdaság és élelmiszertermelés társadalmi és környezeti felelőssége. MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ

Köszönöm megtisztelő figyelműket! MRTT VÁNDORGYŰLÉS, DECEMBER GÖDÖLLŐ