A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Advertisements

Regionális gazdaságtan 4.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Industrial Organization - alapvető modellek
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Elmélettörténet Új intézményi iskola. Irányzatok Az 1970-es években bontakozik ki Előfutár: Ronald Coase, 1937-es és as cikkeire támaszkodnak Irányzatok:
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
Az árrugalmasság és az infláció területi különbségei: Jóléti és monetáris politikai vonatkozások Márkusné Zsibók Zsuzsanna MTA KRTK Regionális Kutatások.
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
A marketing új dimenziója: a geomarketing Kovács András főiskolai tanársegéd Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Foglalkoztatás-politika
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Civil Európa – civilek Európában
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A HAZAI KISTÉRSÉGEK ÉVI KOMPLEX VERSENYKÉPESSÉGI RANGSORÁHOZ Buskó Tibor László PhD.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Nagyházi György PhD hallgató
Európai Uniós ismeretek
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Szegedi Tudományegyetem
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési Szakcsoport Tanársegéd

Kutatási kérdés Fenntarthatatlan környezeti tendenciák Ok: gazdasági rendszer működése Utóbbit nagyban meghatározó fogalom: versenyképesség (regionális versenyképesség) – „…modern kapitalista gazdaság természeti törvényévé vált.” (Martin 2003) Kutatási kérdés: mi a kettő közti kapcsolat?

Felépítés 1. Def.: regionális versenyképesség 2. Def.: fenntarthatóság (rövid és hosszú távú versenyképesség kapcsolata) – természeti tőke 3. A közgazdaságtani irányzatok mondanivalója a regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonyáról 4. Következtetések

1. Regionális versenyképesség A versenyképesség egységes definíciója: „a vállalatok, iparágak, régiók, nemzetek és nemzetek feletti régiók képessége relatíve magas jövedelem és relatíve magas foglalkoztatottsági szint tartós létrehozására, miközben a külgazdasági (globális) versenynek ki vannak téve” (EC 1999) Azaz: regionális jövedelemtermelő-képesség, termelékenység, foglalkoztatás

2. Fenntarthatóság – (rövid és hosszú távú versenyképesség kapcsolata – természeti tőke) „a rövid távú versenyképességnek nem szabad a sikeres teljesítményt fenntarthatatlanná tevő egyensúlytalanságot létrehoznia” (Martin et al. 2003) – fenntarthatatlan folyamatok/fenntarthatóság problémaköre Természeti tőke (környezetgazdaságtan és ökológiai közgazdaságtan)

2. Rövid és hosszú távú versenyképesség kapcsolata – a természeti tőke szerepe a gazdasági folyamatban A jólét: - nélkülözhetetlen (minden emberi igény kielégítéséhez szükséges) - nem helyettesíthető erőforrása (Stern 2006, IPCC 2007) Ekins et al. 2003

2. Rövid és hosszú távú versenyképesség kapcsolata – a természeti tőke szerepe a gazdasági folyamatban Környezeti hatások térbelisége –interdependencia, bizonytalanság és tehetetlenség

3. A közgazdaságtani irányzatok mondanivalója a regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonyáról

A közgazdaságtani irányzatok mondanivalója a regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonyáról Neoklasszikus közgazdaságtan Regionális versenyképesség –alapfeltevései (ezek a tökéletes informáltság, az állandó skálahozadék, a hosszú távon érvényesülő egyensúlyi helyzet, a teljes tényezőmobilitás és a tökéletes verseny) és eszközrendszere következtében a regionális versenyképesség témaköre ezen elmélet korlátai közt nem tárgyalható Természeti tőke –koherens fenntarthatósági elmélet – gyenge fenntarthatóság elmélete –Q=f(K,L,N) –N és K egymás tökéletes helyettesítői – vö. természeti tőke –externáliák internalizálása és technológiai fejlődés – vö. technológiai változás elméletei és ökoszisztéma-folyamatok (linearitás hiánya, küszöbértékek, bizonytalanság) –externáliák internalizálása és nemzetközi kereskedelem

A közgazdaságtani irányzatok mondanivalója a regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonyáról Fejlődésgazdaságtan Regionális versenyképesség –az elmaradott országok fejlődési problémakörére vonatkozó tudományterületként jelent meg –Idővel előtérbe kerültek a külső, nemzetközi tényezők és hatások (a világgazdaságtan egyenlőtlen viszonyai és egyenlítlenítő hatásai, a fejlett országok gazdaságának strukturális függése) szerepét hangsúlyozó megközelítések –A központi régiók kezdeti termelékenységi előnyeik segítségével fenntartják vezető helyzetüket a kevésbé termelékeny periférikus régiókhoz képest Természeti tőke –társadalmi egyenlőtlenségekre, a szegénység problematikájára, nem pedig az ökológiai problémákra összpontosít –a jövedelemegyenlőtlenségek problémája nem választható el az ökológiai problémakörtől –többdimenziós mérések szükségessége

A közgazdaságtani irányzatok mondanivalója a regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonyáról Evolucionista közgazdaságtan Regionális versenyképesség –sem nem determininsztikus, sem nem véletlenszerű, a jelenben megfigyelhető eredményeket a múltbeli állapotból kiindulva dinamikus folyamat eredményeként értelmezi –a gazdasági növekedést így jelentős mértékben meghatározzák a helyi feltételek és történelmi háttér, a „gazdasági evolúció” részei –a hosszú távú regionális versenyképesség a térségek újdonságot, innovációt generáló képességétől függ, amiben a térbeli koncentráció fontos szerepet tölt be –a folyamatosan létrejövő új variációkat a verseny és más intézmények kiszelektálják Természeti tőke –technológiai változás folyamata - korlátozott racionalitás, a technológiák használatának pozitív visszacsatolásai és negatív extern hatásai, a technológiai változások növekvő hozadéka, az útfüggőség, a bezáródás, technológiai rezsimek

A közgazdaságtani irányzatok mondanivalója a regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonyáról Új intézményi közgazdaságtan Regionális versenyképesség –tranzakciós költségek közgazdaságtana és tulajdonjogok gazdaságtana –főként a gazdasági, társadalmi és politikai intézményeket vizsgálja, azaz az emberi magatartásnak keretet adó adott interakciókat megszervező intézmények kialakulását és működését –a verseny alapintézményénél a hagyományos marginalista megközelítés nem sérül, de megjelenik a tranzakciós függvény és a tranzakciós költség –ennek értelmében a vállalkozások méretét a méretgazdaságosság helyett inkább a fajlagos tranzakciós költségek (kommunikáció, koordináció, döntéshozatal költségei) magyarázzák, amelyek a nagyvállalatok esetében lényegesen alacsonyabbak Természeti tőke –a fenntartható növekedés és az intézmények viszonya –a természeti erőforrások kezelése és az intézmények kapcsolata –tranzakciós költségek és természeti erőforrások viszonya –a természeti erőforrások menedzsmentjének politikai vonatkozásai, a környezeti szabályozás és intézmények viszonya –a kollektív cselekvés és tulajdonjogok szerepe a szegénység csökkentésében –egyenlőtlenségek, a segélyezés, igazságosság és intézmények kapcsolata –technológiai változások és intézmények viszonya

4. Következtetések Potenciális konfliktus a rövid- és hosszútávú regionális versenyképesség közt Ennek oka a társadalmi-gazdasági rendszer természeti tőkére gyakorolt hatása Egyes közgazdaságtani irányzatok széttördezett, esetenként egymással ellentétes megállapításai – kivéve a neoklasszikus közgazdaságtan és a környezet-specifikus közgazdaságtani irányzatok Fogalmak egymással való kapcsolatának hiánya (kivéve neoklasszikus) Természeti tőkével kapcsolatos alapvető ismereteink integrálásának hiánya Problémaszempontú megközelítés szükséges - ökológiai tudásunk integrálása és hagyományos (neoklasszikus) közgazdaságtani elemzési módszereink (externáliák, helyettesítés, kockázatelemzés) felülvizsgálata a természeti tőkét érintő megközelítések esetében