Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília."— Előadás másolata:

1 Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília

2 Fenntarthatóság megközelítései
Környezet gazdaságtani Ökológiai gazdaságtani a gazdasági növekedést nem feltétlenül tartja fenntartható folyamatnak a gazdasági növekedés fenntarthatóságát nem kérdőjelezi meg Különbség okai: a gazdasági folyamat természetéről, a természet gazdasági folyamatban betöltött szerepéről és a technológiai változásról alkotott eltérő felfogás. Málovics-Bajmócy (2009) alapján

3 A gazdasági folyamat természete
Környezet gazdaságtan Ökológiai gazdaságtan Externáliák oldaláról A környezet-gazdaságtani vizsgálódások középpontjában a szennyezés hatékony, gazdaságilag optimális szintre való csökkentésének lehetőségei állnak. E szemlélet értelmében a természet társadalmi szempontból nem optimális mértékű átalakítása elsősorban piacelégtelenségi, azaz hatékonysági probléma. Fizikai oldalról (gazdaság nem választható el a bioszféra átalakításától)

4 A természet gazdasági folyamatban betöltött szerepéről
A környezet-gazdaságtan és az ökológiai közgazdaságtan egységes abban, hogy az emberi bioszféra-átalakító tevékenység mértékének növekedésével (a biodiverzitás csökkenése és az ökológiai folyamatok sérülése által) az ökoszisztéma-szolgáltatások elveszhetnek, ami az emberi lehetőségek nagymértékű beszűküléséhez vezethet.

5 technológiai változásról alkotott eltérő felfogás
Környezet gazdaságtani Ökológiai gazdaságtani az „elővigyázatos” fenntarthatósági álláspont az ökológiai közgazdaságtanra, a „technooptimista” álláspont a környezet-gazdaságtanra jellemző, felfogása Különbség okai: az ökohatékonyság és helyettesítés kérdésköre, a technológiai változással kapcsolatos bizonytalanság és reflexivitás, valamint a visszapattanó hatás.

6

7 Találatok száma a ScienceDirectben
első megjelenés találatok száma „sustainability” 1969 114954 „ecological footprint” 1993 3105 „corporate social responsibility” 1959 5227

8

9 Új közgazdasági elmélet?

10 Mi az alapvető probléma?

11 Vállalati fenntarthatóság
Méret és felelősség Alaptevékenység és felelősség Best practice

12 Méret és felelősség A vállalati felelősség első dimenziójaként a vállalati méret és a felelősség kapcsolatát vizsgáljuk, a fő kérdés, hogy lehet-e felelős egy (nagy)vállalat.

13 Méret a lényeg?

14 Mekkora? A vállalati méret meghatározására, közgazdasági kategóriaként nincs egységes mérőszám, több tényező (dolgozói létszám, árbevétel, mérlegfőöszeg) együttes elemzése során határozható meg, hogy kkv-ról, vagy nagyvállalatról beszélhetünk.

15 KKV cégeknek maximum 249 foglalkoztatottja,
43 millió eurós mérlegfőösszege és 50 millió eurós éves árbevétele lehet…

16 Dunbar számok (5 fő) család, közeli barát, (15fő), közeli barátaink
munkatársainknak (35 fő) közeli ismerőseinknek (80 fő), olyan távolabbi ismerősök, akikkel rendszeresen találkozunk (150 fő) falunk Forrás:technet.hu

17 Magyarország a 60. helyen áll Tóth G. 2007

18 aLAptevékenységés felelősség

19 Lehet-e felelős… egy dohánygyár? egy fegyvergyár? egy vágóhíd?
egy cukorgyár? kacatot áruló bolt?

20 Best Practice

21 Belső stakeholderek

22 Külső stakeholderek

23 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília."

Hasonló előadás


Google Hirdetések