Élelmiszerek gyártása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

E85 Szűcs Dániel 11.A.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
„Ez az icike-picike mind megette!”
Helyes táplálkozás.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Boranalitika.
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A téma aktualitása, célkitűzések
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Készítette: Tóth Tünde
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
A sör definíciója A sör malátából valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett,
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Készítette: Zsók Győző 10.C
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Mangáncsoport elemei.
16.ÓRA A HIDROGÉN ÉS AZ OXIGÉN
LIPIDEK.
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Étkezési zsiradékok.
Tejtermékek.
Észterek.
Alkohol előállítása.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Alapanyagok Segédanyagok
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
Szénsavas borok Pezsgők.
energetikai hasznosítása III.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal
7. Primer és szekunder alkohol oxidációja
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Rendezett cink-oxid nanorudak Készítette: Harmat Zita, Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola – Budapest Mentorok: Erdélyi.
A szén és vegyületei.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Az oldatok.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Százalék számítás - 7. feladat
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Az élelmiszerek romlása
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Környezetvédelem.
EGY KIS ISMÉTLÉS MI A PROKARIÓTÁK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI ÉLETBEN?
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Oldatok, oldódás.
Elemmolekulák Az elemmolekulák azonos atomok kovalens kötésekkel történő összekapcsolódásával jönnek létre. H 2, Cl 2, Br 2, I 2, O 2, N 2.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
melléklet: Észterek1 diasor
Sörgyártás kiselőadás
keverékek szétválasztása
Nem kórokozó baktériumok
Az oldatok.
Előadás másolata:

Élelmiszerek gyártása Írta: Dorogi Balázs és Vrabély Márk

Kristálycukor cukorrépából (Európában)

Gyártás folyamata: Megtisztítás I. Felaprítás Cukor vízzel való kioldása Megtisztítás II. Bepárlás („Oltókristály” használata)

Szeszipar

Bor (szőlőből) C6H12O6  2 CH3 – CH2 – OH + 2 CO2 élesztőgombák C6H12O6  2 CH3 – CH2 – OH + 2 CO2 10-15% alkoholtartalomnál az élesztőgombák elpusztulnak, így ennél töményebb alkohol-oldatot erjesztéssel nem lehet előállítani.

Hogyan készült a Bor? http://www.youtube.com

Pálinka (szilvából, körtéből, szőlőből) Magozás és aprítás után több hetes erjesztés, majd többszöri lepárlás – 40-60% alkoholtartalom.

Sör Árpát, komlót, élesztőt és vizet használnak az elkészítéséhez. főzés erjesztés sörélesztővel Árpa  Maláta  Maláta + Komló  Sör

Hogyan készült a sör? http://www.youtube.com

Ételecet

A kis alkoholtartalmú borokban az ecetsav-baktériumok oxigén jelenlétében evetsavvá oxidálják az etanolt – 10%-os ecet élesztőgombák C2H5 – OH + O2  CH3 – COOH + H2O

Napraforgóolaj

A napraforgómagról zúzással leválasztják a héját, majd 60-80 °C-on kisajtolják az olajat. Ezután finomítják (nem kívánt alkotórészek eltávolítása) és étolajként kerül a polcokra.

Margarin

Növényi olajokból készül, melyek telítetlen zsírsavait katalizátor jelenlétében hidrogénnel telítik, amelynek hatására az olaj megszilárdul.

Tejtermékek

Tej Nagy zsírtartalmú teljes tejből állítják elő. Először centrifugálással különválasztják a zsírdús tejszínt a sovány tejtől. Később ezek újrakeverésével alakítják ki a kívánt zsírtartalmú tejet. Pasztőrözéssel elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat, majd teljesen csírátlanítják és így tartós tejet kapnak. Ha a tejet nem csírátlanítják, csak lehűtik, akkor friss tejet kapnak.

Joghurt Ezt is nagy zsírtartalmú teljes tejből állítják elő. Először centrifugálással különválasztják a zsírdús tejszínt a sovány tejtől. Később ezek újrakeverésével alakítják ki a kívánt zsírtartalmú tejet. Pasztőrözéssel elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat, majd a beoltást és az erjesztést követően joghurt jön létre. 

Köszönjük a figyelmet! :D