Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM
Advertisements

FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A környezetvédelem intézményrendszere
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Partnerség, nyilvánosság, átláthatóság A fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének menete – tervezet –
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
N EMZETI F ENNTARTHATÓ F EJLŐDÉSI T ANÁCS Éghajlatvédelmi kerettörvény Éger Ákos „Az éghajlatváltozás és a magyar gazdaság. Környezettudatos beruházás.
Nemzetközi és hazai civil szervezetek hatása a klímapolitikára Schmuck Erzsébet, MTVSZ társelnöke Hogyan értékelhető a nemzetközi és hazai civil mozgalom.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv és Program stratégiai környezeti vizsgálatának társadalmi egyeztetési tematikája Dr. Farkas István,
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Globalizáció és környezeti problémák
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
2081 Piliscsaba, Wesselényi Miklós u. 10.
Vállalati fenntarthatóság
Előadás másolata:

Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára

NFFT létrehozásának körülményei Alapvető ok:  Az ökológiai válság mélyülése és az erre válaszként megjelent nemzetközi folyamatok.  Az ökológiai lábnyom és Élőbolygó jelentés szerint ma már meghaladtuk az egy bolygónyi földhasználatot.

NFFT létrehozásának körülményei A közelmúltban mutatta be a WWF a legújabb Élő bolygó jelentését, mely szerint  30 százalékkal nagyobb lábon élünk, mint amennyit a Föld kiszolgálni képes  a Föld országainak háromnegyede ökológiai adós  A bolygó biokapacitásának felét 8 állam (Egyesült Államok, Brazília, Oroszország, Kína, India, Kanada, Argentína és Ausztrália) használja

Élőbolygó jelentés  A Föld lakosságának átlagos ökológiai lábnyoma jelenleg 2,7 hektár, ha fenntartható módon élnénk és igazságosan lennének elosztva a javak minden egyes földlakóra 2,1 hektár jutna.  Ha mindenki úgy élne, mint az Egyesült Államok lakói, akkor a Földnél négy és félszer nagyobb planéta tudná az igényeket kielégíteni.  Magyarország 40. a sorban, kicsit jobb, mint az előző jelentésben. Ez csupán annyit jelent, hogy más országok fogyasztása a miénknél gyorsabban nőtt.

Élőbolygó jelentés Új index: VÍZLÁBNYOM  A VÍZLÁBNYOM azt mutatja, hogy az egyes nemzetek lakói mennyi édesvizet használnak fel, beleértve azt, hogy az életszínvonaluk biztosításához szükséges termékek előállításához hány liter víz szükségeltetik.  Átlagosan egy ember 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt évente, az Egyesült Államok lakói ennek dupláját, Magyarország a 126. helyen található évi 750 ezer literrel.  Jelenleg már 50 ország küzd vízhiánnyal.

Fontosabb mérdföldkövek  Római Klub jelentése: A növekedés határai  Stockholm: Első Környezetvédelmi Világkonferencia  Brundtland Bizottság létrehozása  “Közös jövőnk” c. Jelentés elfogadása  Környezet és Fejlődés Világkonferencia - Riói csúcs (Éghajlatváltozási Keretegyezmény, Biológiai Sokféleség Egyezmény, Agenda 21)  Fenntartható Fejlődési Világkonferencia - Johannesburg

Fontosabb mérdföldkövek - EU  1997 – Amsterdami Egyezmény - az EU környezetpolitikája fő célkitűzése a fenntartható fejlődésre való törekvés  2001 – Göteborg: EU Fenntartható Fejlődésért Stratégiája  2005 – Megújult Fenntartható Fejlődésért Stratégia

NFFT létrehozásának körülményei  A Megújult Stratégiában az EU felkérte tagországait, hogy amelyeknek nincs még nemzeti stratégiájuk, azt június 30- ig készítsék el  Javasolta, hogy az elkészítés folyamatát, és azt követően a végrehajtást segítendően hozzanak létre Fenntartható Fejlődési Tanácsot a társadalmi szereplők bevonásával.

NFFT létrehozásának körülményei  2007-ben az MTA Elnöki Környezettudományi Bizottsága az MTVSZ- szel közösen, a FES támogatásával vitasorozatot szervezett a fenntartható fejlődés koncepciójának, főbb tartalmi elemeinek értelmezéséről. Tapasztalat: az FF sokféle értelmezése.  E sorozat keretében fórum a parlamenti pártok szakpolitikusaival. Egyetértés alakult ki a tekintetben, hogy létre kell hozni a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot.

NFFT létrehozása  A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot a 100/2007-es és az 58/2008-as OGY határozatok hozták létre.  Fő tevékenységi területe a hazai fenntartható fejlődési alapelvek, célkitűzések, átfogó feladatok meghatározásának elősegítése, a vonatkozó tervezési és egyeztetési feladatok koordinálásának támogatása, a nyilvánosság és a társadalmi részvétel erősítése.

NFFT összetétele  A tanács elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke  Tagjai: a parlamenti pártok képviselőcsoportjai, az MTA, a gazdasági kamarák, az egyházak,a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek, az önkormányzati szövetségek, a MTESZ, a Magyar Rektori Konferencia, a civil szervezetek és a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselői.  A tanács négy társelnökét a magyar kormány, a Magyar Tudományos Akadémia, a parlament ellenzéki pártjai, és a civil szervezetek adják.

Az NFFT tevékenységének irányai  A NFFS megújításának kezdeményezése, a fenntartható társadalom megvalósítását célzó hosszú távú program kialakítása széleskörű társadalmi párbeszédben  Az OGY elé kerülő egyes programok, jogszabály-tervezetek fenntarthatósági szempontú véleményezése  A társadalom ismereteinek bővítése, tudatosságának növelése a fenntartható fejlődésről  A fenntartható fejlődést elősegítő nemzetközi folyamatokba való bekapcsolódás

Fenntarthatósági Jelentés Magyarországról  A Tanács október 10-én alakult meg 32 fővel. A Tanács mellett munkabizottságok és munkacsoportok alakulhatnak, amelyekben külső szakértők is részt vehetnek.  Eddig megalakult a Szakmai- Tudományos Munkabizottság és az Energia és Klímamunkacsoport.  Tanács döntött arról, hogy Fenntarthatósági Jelentést készít Magyarországról, amelyet jövő év őszén fog nyilvánosságra hozni

2009. évi konkrét tevékenységek  Klíma kerettörvény kezdeményezése  A nemzeti energiapolitikai stratégia felülvizsgálatának kezdeményezése  Önkormányzati FF stratégiák készítésével kapcsolatos program  Az agrár-és vidékfejlesztés irányai a fenntartható fejlődés érdekében.

2009. évi konkrét tevékenységek  A fenntarthatósággal kapcsolatos társadalmi tudatosságra vonatkozó elképzelések, ezek etikai vonatkozásai, a Tanács javaslatainak kialakítása a társadalmi tudatosság növelésére  A lakosság egészségi állapota alakulásának szociális, környezeti és gazdasági vonatkozásai  Országos és helyi konferenciák, fórumok szervezése

Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Köszönöm a figyelmet!