Az elemek periódusos rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
VI. tétel.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
Orbitál tipusok.
A HIDROGÉN.
ATOMOK ELEKTRONSZERKEZETE
ÁTMENETIIFÉMEK (a d-mező elemei)
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Matematika III. előadások Építőmérnök BSc szak PMMINB313
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
A Periódusos rendszer.
Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Az elektronburok szerkezete
Kovalens kötés különböző atomok között.
A kalcium és a magnézium
Az óncsoport 8.Osztály Tk
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
Az elemek csoportosítása
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
FÉNYEMISSZIÓ, FÉNYFORRÁSOK, FÉNYKELTŐ ESZKÖZÖK
Rövid összefoglaló a függvényekről
Az anyagszerkezet alapjai
Atom - és Elektronpályák
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Egyszerű ionok képződése
Az anyagok csoportosítása összetételük szerint
A kvantum rendszer.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Elemek csoportosítása
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ATOMSZERKEZETI ISMERETEK. Az atomok és az elemek.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A KLÓR 1készítette: Kothencz Edit. A klór fontosabb jellemzői I. Zöldessárga színű, Fojtó szaga köhögésre ingerel, Gáz halmazállapotú, Mérgező, Vízben.
A KÉN
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Kristályrács molekulákból
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Az atomok felépítése.
Az elektronburok szerkezete
A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA TÖRTÉNETE I.
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Az elemek periódusos rendszere

- A periódusos rendszerben az elemeket atomjaik növekvő protonszáma azaz a rendszáma szerint állítják sorba. - Az egymás utáni elemek tulajdonságai eltérnek egymástól, de a tulajdonságok szakaszosan azaz periodikusan visszatérnek, ismétlődnek. Mi a periódusos rendszer vízszintes sorainak neve? A vízszintes sorok a periódusok. A periódusok száma megegyezik az elektronhéjak számával az adott atomban.

 Mi a periódusos rendszerben függőleges oszlopainak a neve? A függőleges oszlopok a csoportok. Vannak fő- és mellékcsoportok. A csoportokat római számokkal jelöljük . ( I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. ) A főcsoportokat ”A” jelzéssel különböztetjük meg. (I.A, II.A, stb.) A mellékcsoportok ”B” jelzést kapnak. (III.B, IV.B, V.B, stb.) Egymás alá olyan elemek kerülnek, amelyek atomjainak külső héján azonos számú elektron található. Ezért hívjuk az oszlopokat csoportoknak.

I. A Alkálifémek II. A Alkáli földfémek III. A Földfémek IV I.A Alkálifémek II.A Alkáli földfémek III.A Földfémek IV.A Széncsoport V.A Nitrogéncsoport VI.A Oxigéncsoport VII.A Halogének VIII.A Nemesgázok

Vajon mitől nemesgáz a nemesgáz ? VIII.A főcsoport. A külső elektronhéjon 8 e¯ található. Ez a szerkezet a nemesgáz szerkezet, ami nagyon stabil és állandó. A nemesgázok atomjai nem vegyülnek más elemek atomjaival( még a sajátjaikkal sem). Önálló Atomokként találhatók a természetben. A nemesgázok az energiaminimum állapotában vannak, amire minden más elem atomja törekszik.   http://www.ptable.com/?lang=hu