Passzívházak Tartalom: Passzívházak fogalma Passzívházak története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A komlói andezit anyagminősítése és felhasználási területei
Advertisements

Passzívház.
Széchényi Ferenc Gimnázium
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Passzívházak, energiatudatosság Szakmai Napok 2010.október YTONG őszi továbbképzések 2010 Kreditpontos építészoktatás 2010 ősz SZF.VÁR AKASZTÓ BUDAPEST.
Energiahatékony épületek értékelése
A megújuló energiaforrások
FÉNYI GYULA JEZSUITA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM energetikai, rekonstrukciója megújuló energiaforrások felhasználásával 3529 Miskolc, Fényi Gyula tér 2-12.
Épületek életciklusra vetített környezetterhelés számítása
PENÉSZESEDÉS KOMPLEX VIZSGÁLATA
Szabó István Debreceni Egyetem Villamosmérnöki BSc
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Üzemeltetési költségek csökkentése
Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella
A GYŐR MELLETTI TÉNYŐN ÉPÜLT PASSZÍVHÁZ
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
A DVANCED E FFICIENT E NERGY S YSTEMS K ft. H-1124 Budapest, Fürj u. 31. Kálmán László Alternatív energetikai koncepciók készítése.
A passzívház Név: Badari Ariana Tanár: Molnár Attila
Környezettudatos építkezés
PASSZÍVHÁZAK Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
Egy új fogyasztó: Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri elméleti tömbjének hőellátása.
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Veszprém, december 18.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
„A sződi Hunyadi János Általános Iskola épületenergetikai korszerűsítése” KEOP-5.3.0/A/ Sajtóközlemények gyűjtése és elemzése.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
A PASSZÍVHÁZ Bokor Erhard Levente Gál Tamás
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Dél-Pesti szennyvíztisztító
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Az alternatív energia felhasználása
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
Passzívház Az Első hivatalos passzívház Németországban került megépítésre.
Herman Ottó Általános Iskola
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
Passzívház Készítette: Timkó Mónika Felkészítő tanárom: Gráf Tímea Iskolám: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest.
PASSZÍVHÁZ Készítette: Pólya Anna Felkészítő tanár: Geráné Kovács Ildikó Iskola neve: Kálvin Téri Református Általános Iskola Iskola címe: Makó, Kálvin.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
A passzívház Készítette: Böröczky Laura
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Napenergia.
Köszöntés, bemutatkozás, cím ismertetés, konzulensek
A PLC és használatának előnyei
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Nulla fűtésköltségű irodaház Előre látható előnyök: Biztonságos üzemelés Alacsony környezetszennyezés Számlák és rezsi csökkenése Felértékelődő ingatlanok.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Energiatakarékos tetőszerkezet
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Passzívházak Készítette: Tábi Réka.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
TECHONOLÓGIA Az IsoShell az úgynevezet ICF (bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológia képviselője, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható.
Hőtermelő és hőleadó rendszerek valósidejű mérése
A Hormuzi-szoroson áthaladva jutunk a Perzsa-öbölbe. Itt az olajból meggazdagodott Arab Emírségekben a természet adta lehetőségeket változtatják meg,
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
1 Szoláris épületek szerkezetei és méretezése Előadók: Csoknyai Tamás Egeressy Márta Simon Tamás Talamon Attila.
„Megújuló energiaforrások alkalmazása a XXI. századi otthonokban” konferencia Mórahalom,
1 Épülettervezés Készült az támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül tükrözi az.
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Fenntarthatósági témahét
beruházás-tervezési ABCD
Előadás másolata:

Passzívházak Tartalom: Passzívházak fogalma Passzívházak története Passzívházak működése Példák (Karolina Katolikus Általános Iskola) Felkészítő taná7: Tóth Gabriella

Passzívház fogalma A passzívház egy olyan háztípus, melynek fenntartási költsége elenyésző. A passzívház kritériuma a legfeljebb 15kWh/m2/év elsődleges energiaszükséglet. A passzívház megvalósítása a tervezésben a tudományosan kidolgozott koncepció végletekig precíz követését, a kivitelezésben szakértelmet és gondos odafigyelést, valamint kiváló építőanyagokat kíván.

A passzívház ismérvei Légtömör kialakítás Intenzív (30-50cm) hőszigetelés Hőhíd mentesség Hővisszanyerő szellőzőrendszer Fokozottan hőszigetelt nyílászárók Kompakt formálás, déli tájolás

Passzívházak története Az „alapkő” letévői : prof. Bo Adamson - Lundi ( S ) Egyetem, épszerk. tsz. dr. Wolfgang Feist fizikus - Institut Wohnen und Umwelt (IWU) Darmstadt 1988-tól

A passzívház koncepciót az előző professzorok dolgozták ki, és azóta már rengeteg ilyen épület épült Németországban, Svájcban, Ausztriában, valamint szerte Európában és a világon is. Sajnos azonban nem mindenki járt sikkerrel. Mihály György háza például nem kapta meg ezt a minősítést, de így is rendkívül kedvező (23kWh/m2/év) a háza fogyasztása (további információk a „Fészekrakók” című filmben).

Mára az épületek energia-takarékosságát tovább gondolták, így már nem csak azt veszik figyelembe, hogy mennyi energiát fogyaszt évente az elkészült épület, hanem az építéshez és az építőanyagok előállításához felhasznált energiát is próbálják csökkenteni, így a legkorszerűbb házaknak az öko-lábnyoma is kisebb.

Passzívház Működése A Passzívház kicsi eltéréssel úgy működik mint egy szokásos ház. Az eltérést az extrém hőszigetelés okozza, ami légtömörséget is követel.

A passzívházaknál az extrém hőszigetelésnek és légzárásnak köszönhetően, minden beltéri hőtermelő (pl.: az emberek, lámpák, tv, hőtőgép és más gépek) hőtermelése is érezhetővé válik.

A légtömörség miatt folyamatos szellőztetésre van szükség, amelyet az energia takarékosság miatt mesterséges, hővisszanyerő szellőző berendezéssel oldanak meg.

Példák Tartalom: Frank Lyod Wright: 2. Jacobs ház(előzmény) Pécsi napfényház(előzmény) Darmstadt-i passzívház Magyarország első passzívháza Össze hasonlítás 1 átlagos házzal

F.L.Wright:2. Jacobs ház Frank Lloyd Wright: a világ első passzív szoláris energia- hasznosító épülete – 2. Jacobs house (Middleton, Wisconsin, USA, 1944-48)

Pécsi napfényház A pécsi kísérleti napháznak Szász János volt az építész tervezője, Fülöp László a szolártechnika tervezője. A tulajdonosa Pécs városa. Az épület Közép-Kelet-Európa első bioklimatikus kísérleti épülete, mondja a tervező, aki azóta benne is lakik, s folyamatosan méri az adatokat 1986 óta. Az első kutatási jelentést máig nem fizették ki, aztán egy 1988-ban történt betörés helyrehozhatatlan károkat okozott a monitoring rendszerben. A pécsi napház egy évtizednyi működési méréseinek elemzése alapján megállapítható volt, hogy a szoláris fűtési lehetőségek kihasználásával télen kevesebb mint fele annyi energiát használ, mint hasonló adottságú kortársai. A természetes hűtési kapacitása mozgósításával belső tere nyáron akár tíz-tizenkét fokkal hűvösebb, mint a külső léghőmérséklet.

Darmstadt-i passzívház 1991-ben épült Darmstadt-ban. Ekkor még nem voltak olyan nyílászárók melyek jó hőszigetelésűek ezért külön le kelett gyártatni ehhez a házhoz tartozó nyílászárókat.

Magyarország első passzívháza A Gödöllő és Veresegyház közötti Pest megyei község, Szada ad otthont az első magyar passzívháznak.  A szadai ház tervezője megjegyezte, a -10 fokos hidegben a félkész házban +13 fok volt, s miután 10 ember mozgott az épületben, +16 fokra emelkedett.2009.febr.5-én kapta meg a passívház minősítést.

Össze hasonlítás 1 átlagos házzal Átlagos ház hőképe Darmstadt-i ház hőképe

Kérdések Mennyi hőszigetelés kell egy passzívházra? 30cm mértékű hőszigetelés a minimum ami már jó. Mért jó egy passzívház? Sok energia megtakarítható sőt van olyan eset, hogy még többlet energia is keletkezik. Melyik ház volt a világ legelső passzívháza? A Darmstadt-i ház volt az első.

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Molnár Zoltán György Források: Molnár Zoltán Péter építész,Passzívházak könyve, http://ingatlanmagazin.com, 2013.02.17.