Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
Advertisements

TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerek innovációival kapcsolatos fogyasztói viselkedés Margrethe Hersleth,
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
TIENS GYÜMÖLCS GYÜMÖLCSÉS ZÖLDSÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉK SZEPTEMBER 2009.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Öltözködés és kozmetikumok
„Szívünk – lelkünk” egészsége Élelmiszerink minőségi előállítása és ami mögötte van! Készítette Budai Tibor Felkészítő Tanár Csaláné Böngyik Edit Corvin.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Flavon max termékcsalád
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Mosonmagyaróvár november 25.
Reformtáplálkozás.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna
Bioélelmiszerek Név: Román Róbert
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Megújuló Energiaforrások
Fülemüle verseny 2013 Az ember által űzött mezőgazdaság a kezdetek óta biogazdálkodás volt, csupán az ipari forradalom beindulása után jött létre a modern.
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A helyes táplálkozás.
Biopeszticidek Készítette: Nagy Gábor (VODQM9)
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Možnosti a prax doplnenia živín v rastlinnej výrobe A növényi tápelempótlás gyakorlata és lehetőségei Mosonmagyaróvár november 25. Projekt : HUSK/0901/1.2.1/0010.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálékok , tápanyagok
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Tápanyagok.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Mosonmagyaróvár november 25.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Regionális termékek az élelmiszer-kiskereskedelemben Szente Viktória és Szűcs Andrea Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem.
Az éhezés.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Energiaforrásaink.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Technológia Líceum Szentegyháza, Mihai Eminescu utca 2B Hargita megye, Románia

A biogazdálkodás Szerves trágyázáson Biológiai növényvédelmen Természetes biológiai ciklusokon alapszik

Mi a bio? Gazdálkodás és gyártás szabályainak megfelelően előállított termék. A biotermékek előállítását az EU-ban, így hazánkban is szigorúan szabályozzák. A feldolgozás során csak ártalmatlan adalék- és segédanyagokat adnak hozzá.

Mi a biotermék? A Biotermék , növényi vagy állati eredetű élelmiszer. Az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.

Bioélelmiszer a mindennapi táplalkozásban: A táplálkozás, az egészséges ételekre való odafigyelés, vagyis egészségünk alapja. A biovásárlók genetikailag módosított élelmiszerekkel, vegyszerekkel és adalékanyagokkal szembeni ellenérzés miatt választják inkább a biotermékeket.

Miről ismerhető fel a bioélelmiszer? Ellenőrzött ökológiai gazdaságból származik. Szigorú szabályoknak kell megfelelnie. Érdemes tüzetesen átnézni a termék címkéjét. Ellenőrzött élelmiszerek csomagolásán megtalálható az ellenőrző szervezet neve vagy kódszáma.

Mitől más a bioélelmiszer? A termőtalaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása nélkülözhetetlen a biogazdálkodásban. A biotermékek előállításánál, tartózkodnak a szintetikus szerek, hormonok, takarmány-kiegészítő és genetikailag módosított anyagok használatától.

Egészségesek-e a bioélelmiszerek?? Kevesebb, a szervezetre káros növényvédő szert és adalékanyagot tartalmaznak. Egyes betegségek kezelésében is szerepük lehet. A bioélelmiszerek gyakorlatilag több tápanyagot tartalmaznak és finomabb az ízük, egyelőre még nem teljesen bizonyított tény.

Valóban megéri drága bioélelmiszert vásárolni? Az 1990-es évek óta a bioélelmiszerek termelése évi 20%-kal nő. A bioélelmiszer élelmezéstudományi szempontból értékesebb a „hagyományosnál„. Az emberek nagy százaléka használ biotermékeket és a vissza nem váltható termékek nagy hatással vannak a környezetre.

Kiknek a legfontosabb bioterméket fogyasztani? Gazdasági válságban mindenki elgondolkodik, hogy min is lehetne spórolni. Sajnálatos, de természetes módon először a magasabb költségkategóriájú termékek kerülnek ki a kosárból. A vegyszermentes termékek mindig drágábbak lesznek.

Bioaktív- vegyületek többlet adatai: - a biozöldségek általában +10-15%-kal többet tartalmaznak - a bioparadicsom +15-25%-kal - a bioalma +19-20%-kal - a biovörösbor reszveratrol-tartalma jelentősen nagyobb - a biogabonák, -barackok, -körték, fekete-ribizli és –feketeszeder polifenol-tartalma szintén lényegesen nagyobb - a biosárgarépában +12%-kal - a biohagyma antioxidáns-tartalma 20-50%-kal nagyobb

A biotermék előnyei a fogyasztók szerint: Egészséges, mert: - vitaminokban, ásványi anyagokban, mikroelemekben és bioaktív anyagokban gazdag Biztonságos, mert - káros szennyező anyagokat nem tartalmaz - az állatokat hormonok és antibiotikumok nélkül tartják - ártalmatlanok az élelmiszerek alkalmazható adalék- és segédanyagai

Környezetbarát, mert - hosszú távon fenntartható gazdálkodásból származik - a termelés során növényvédő szerek és műtrágyák nem szennyezik a környezetet, a vizeket Gyógyít, mert - hatásos a rosszindulatú betegségekkel szemben - csökkenti az allergiás érzékenységet - méregtelenít - jó a csontritkulásra

Néhány ellenőrző kérdés Mi a biogazdálkodás? Mi a bio? Mi a biotermék? Miről ismerhető fel a bioélelmiszer? Mitől más a bioélelmiszer? Egészségesek-e a bioélelmiszerek?

Felhasznált források: biotermekek.lap.hu http://hu.wikipedia.org/wiki/Biogazdalkodas