A szemét útja (újrahasznosítás, ártalmatlanítás, vagy szeméthegyek)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Szelektív hulladékgyűjtés
Az Öko-metanol technológia megvalósítása ipari méretek között KNOWBRIDGE REGIONÁLIS MEGBESZÉLÉS Miskolc, október 24. Váradi Bence projekt koordinátor.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Veszélyes anyagok és készítmények kezelése és használata 2.
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Hulladékkezelés.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Zalaegerszeg december 13.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
A környezetjog elvei.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
„Forró témák” a környezetvédelmi médiában, avagy merre tart ma a szakmai közérdeklődés? - Szelektív hulladékgyűjtési kommunikációs szakmai nap – 2010.február.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.
Megújuló energiaforrás
Civil Kezdeményezések Programja
Hulladékokkal kapcsolatos környezeti problémák
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
Környezetgazdálkodás 1.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Környezetjogi alapelvek
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Környezetgazdálkodás 1.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Polimerek újrahasznosítása
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Készítette: Kincses László
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Környezetgazdálkodás 1.
Szelektív hulladékgyűjtés
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezetgazdálkodás 1.
A hulladékok környezeti problémái
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

A szemét útja (újrahasznosítás, ártalmatlanítás, vagy szeméthegyek) Készítette: Börzsey András Felkészítő tanára: Eszenyei Emese Iskola: Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium (1203 Budapest, Serény utca 1.)

Környezetvédelmi adatok Környezetvédelmi problémák Európai helyzet: 2009-ben 512 kg hulladék/fő európai lakosra számítva. Az anyagában hasznosítás aránya 50 % alatt van (Németország és Dánia megközelíti ezt a szintet). Magyarországon 2009-ben 430 kg/fő hulladék keletkezett, ebből ¾ rész a legkevésbé környezetbarát lerakókba, 10 % égetésre került, 13 % hasznosítás anyagában. A környezetvédelmi problémák megoldása csak társadalmi összefogással lehetséges.

A hulladékgazdálkodási 2000. évi XLIII. törvény Célja: A hulladék keletkezésének megelőzése, a keletkező hulladékok: mennyiségének; veszélyességének csökkentése. A keletkező hulladékok hasznosítása: másodnyersanyagként; energiahordozóként; a nem hasznosítható hulladékok környezetvédelmi követelményeket kielégítő ártalmatlanítása; a hulladékok által szennyezett területek rehabilitációja.

A célok elérése érdekében az alábbi elveket szükséges érvényesíteni: megelőzés elővigyázatosság gyártói felelősség megosztott felelősség elvárható felelős gondolkodás (környezettudatosság) elérhető legjobb eljárás szennyező fizet közelség regionalitás önellátás fokozatosság példamutatás költséghatékonyság

Környezetvédelem kialakulása: Környezetvédelemről a mai értelemben csak az 1960-as évektől beszélhetünk. Az addig eltelt időszak a környezetvédelem előtörténetének mondható. A „kiforrott” környezetvédelem szakaszai: A ,,rádöbbenés’’ korszaka (60-as évek). Intézményesülés, hivatalos elismerés korszaka. (70-es évek) Hatékony intézkedések, programok, nemzetközi együttműködések kezdetének korszaka. (80-as évektől napjainkig)

A ,,rádöbbenés’’ korszaka (60-as évek) A háború utáni nyomorból a nyugati országok viszonylag gyorsan kilábaltak és magas életszínvonalat értek el. A fogyasztás nőtt. Az egészségkárosító anyagok használata mindennapossá vált. Egyre világosabbá vált, hogy a környezetszennyezés nem áll meg az egyes országok határánál, hanem a légköri mozgásokkal és a vízfolyásokkal terjedve más országokat is károsít, és az egész bioszféra jövőjét veszélyezteti. A környezetvédelem ügye külpolitikai kérdéssé vált.

II. Intézményesülés, hivatalos elismerés korszaka (70-es évek) 1972. Stockholm első környezetvédelmi világértekezlet; hosszú előkészítő munka előzte meg; a fejlett és elmaradott országokban alapvetően más problémák jelentkeztek. Kompromisszumos cél: ökofejlődés gondolata (létrehozták az UNEP-et, az ENSZ környezetvédelmi programját); célja a környezetvédelmi programok koordinálása, figyelemmel kísérése, a tagállamok információval való ellátása; június 5. ,,Környezetvédelmi Világnap’’ lett. Az ENSZ különböző szakosított szervei (UNESCO, FAO, WHO) jelentős környezetvédelmi programokat indítottak el.

III. Hatékony intézkedések, programok, nemzetközi együttműködések kezdetének korszaka (a 80-as évektől napjainkig) Főleg a vegyipar és az atomerőművek okoztak komoly problémákat. Különböző technológiai megoldásokat dolgoztak ki. Fenntartható fejlődés gondolata: „Úgy kell kielégíteni a jelen nemzedékek igényeit, hogy az ne akadályozza a jövő nemzedékek képességét saját igényeik Kielégítésében.”

Hulladék kezelése hazánkban: Hulladék: minden olyan, az emberi életet, termelő- és fogyasztótevékenység során keletkező anyag, amely közvetlenül a keletkezés folyamatában nem hasznosítható, ezért az adott környezetből, illetve tevékenységi körből (pl.: termelési folyamatból) el kell távolítani. A hulladék, mint annyi más anyag a környezetünkben állandó körforgásban van (keletkezés, kezelés és a lehetséges visszaforgatás).

A hulladék, mint anyag a természetet is magába foglaló körforgásban. Különféle hulladékkezelési és az azokra épülő anyagi újrahasznosítási technológiák: elvágják a sokszor évtizedekig tartó (pl. lebomlási) folyamatokat; lehetővé teszik, hogy a hulladékoknak minősülő anyagok egy része visszakerüljön a termelési folyamatba; vagy szükség esetén gyorsan eltávolítható legyen a környezetből.

A hulladékok csoportosítása: Anyagi természet - homogén, - heterogén, - diszperz Fajta - azonos jellegű, - eltérő jellegű Típus - termelési, - amortizációs, - Különleges kezelést igénylő (veszélyes) Újrahasznosíthatóság - eredeti funkcióban, - más funkcióban, - alapanyagként, - nyersanyagként, - energiaként, - nem hasznosítható

Fogalmak: Újrafeldolgozás: a hulladék anyagában történő hasznosítása; Újrafelhasználás: a különféle már egyszer felhasznált anyagoknak a termelésben vagy a szolgáltatások terén történő ismételt felhasználása, a termékeknek az eredeti célra történő ismételt hasznosítása (pl. üveghulladék üveggyártásra, használt autógumi újrafutóztatása stb.) Újrahasznosítás: a hulladékoknak közvetlenül vagy közvetetten (átalakítást követően) történő felhasználása abból a célból, hogy ezek visszakerüljenek a termelési vagy szolgáltatási folyamatba.

A hulladékkezelési technológiák, újrahasznosítási modellek: A hulladékgyűjtés célja, hogy a hulladékok mennyiségét, veszélyességét csökkentsék, közvetlenül hasznosítható állapotba kerüljenek, a fizikai és kémiai tulajdonságainak megváltoztatásával a környezettől elszigetelhetők legyenek. A hulladékkezelés részfolyamatai: az elhasznált termékek, anyagok begyűjtése, szelektálása; előkészítés (aprítás, rostálás, tömörítés, darabolás, mosás és tisztítás); technológiai kezelés (fizikai, kémiai, biológiai). Az ipar, illetve lakossági elhasznált termékek, hulladékok tipikus újrahasznosítási modelljeire két példát láthatunk a továbbiakban:

Az újrahasznosítás I. modellje az elhasznált termékeket, hulladékokat településenként gyűjtik össze; egy vagy több központi raktárban szétválogatják, szétszerelik; az újrafelhasználható anyagokat feldolgozzák; a fel nem használható anyagokat megsemmisítik, hulladéklerakó helyre szállítják.

Üzemlátogatás egy hulladék ártalmatlanító cégnél

Veszélyes hulladékot ártalmatlanító berendezés

A hulladék ártalmatlanítás folyamata: Indítás. A szemét betöltése. Őrlés. Fűtés: a hőfok emelése 142-1450C-ra. Hőfok tartása (ártalmatlanítás) 12 percig. Hűtés 750C-ra. Ürítés. A kommunális hulladékká alakított anyag eltávolítása. A ciklus kb. egy óra hosszát vesz igénybe. Én készítettem. Kecskemét 2013.jan.27.

Újrahasznosítás II. modellje az árut értékesítő egyben az elhasznált termék begyűjtője is; az értékesítő (begyűjtő) a terméket előállító által meghatározott telephelyre szállítja azokat; a telephelyen tárolják, szétszerelik, majd az ábra szerint szortírozzák.

Milyen módon járulhatunk hozzá mi magunk is a hatékonyabb környezetvédelemhez? a környezettudatos gondolkodás kialakítása már a gyermekkortól kezdve (tanórák, személyes példamutatás, oktatási intézményekben a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása); Életmódváltás, tájékoztatók tartása, figyelemfelhívó reklámok bemutatása a felnőtt lakosság részére is; a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számának növelése; a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása nemcsak közterületen, hanem a családi- és társasházak esetében is – nemcsak papír-, hanem többféle hulladék vonatkozásában; a szelektív hulladékgyűjtők gyakoribb elszállítása – megelőzve a hulladékgyűjtő mellé történő szemét lerakását; olyan hulladékgyűjtők alkalmazása, amelyek megfelelően rögzíthetők – számos példa azok felborítására; nemzetközi tapasztalatok – lásd az Európai Unió országait.

Források: Köszönöm a figyelmet! http://www.elemzeskozpont.hu/content/f%C3%B3kuszban-lakoss%C3%A1gi-hullad%C3%A9k-keletkez%C3%A9se-ksh Környezet- és természetvédelmi lexikon II. kötet /Akadémiai Kiadó, Budapest/ Az ellátási lánc elemei és a minőség ellenőrzés és minőségbiztosítás a kereskedelemben /jegyzet, WSUF/ - ábrák Tények könyve Zöld /Greger-Delacroix 1998./ http://www.okoszolgálat.hu http://www.holnaputan.org/környezettudatos nevelés/ http://www.holofon.hu/technológia http://www.energiapedia.hu/hulladék-ujrahasznositas Köszönöm a figyelmet!