A hulladék Név: Timkó Andrea Felkészítő tanár: Gráf Tímea Iskola: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
A Szelektív Hulladékgyűjtés
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
A hulladék szerepe az ember életében
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Iakab Attila Mérnök geológia IV. év
Készítette: Takács Krisztina
Készítette: Kertész Zsófia
Az energiáról röviden Németh Zoltán ELTE TTK 2009.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Flesh 2/12b ker. szi..
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
A szemét útja Készítette: Rain Tamara
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Memóriák típusai, jellemzői
Kereső programok használata
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A szemét útja Gulyás Zsolt Kovács Gáborné
A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Passzívház Készítette: Timkó Mónika Felkészítő tanárom: Gráf Tímea Iskolám: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest.
Megújuló Energiaforrások
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
A szemét útja Készítette: Szolyka Vivien
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A szemét útja Készítette: Sima Veronika
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A környezet-szennyezés
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Közösségi portálok használata
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Vezeték nélküli hálózatok
Igen, vajon mi is az a kötnyezet? Hogyan védhetjük meg, hogyan tehetünk pusztulása, pusztítása ellen? Hogyan lehetne „zöldebben” élni? Vajon kinek mekkora.
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
A hulladék körforgása - hasznosítás
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
A Creative Commons és a könyvtárak Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár.
Szelektív hulladékgyűjtés
Megújuló energiaforrás
Az égés.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtés
Víztisztítás családbarát áron!
A PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ… SZÜKSÉGES?... MŰANYAG PALACKOK.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Mi fán terem az ételhulladék?
MEGHÍVÓ Budai várhegy délkeleti oldala. Természetismereti séta Szombat Szombat.
Moszatok jelentősége a hétköznapi életben
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A GIMP használata Készítette: Kálmán Krisztina Erzsébethelyi
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (energiagazdálkodás) Erdély Szilvia Földtudomány BSc.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Milyen kémhatásokat ismersz?
Csökkentsük együtt a hulladékot!
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Előadás másolata:

A hulladék Név: Timkó Andrea Felkészítő tanár: Gráf Tímea Iskola: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest Baross u. 72.

Könyvtár Újrahasznosítás Mi a probléma? Fel és le Figyelj a pénztárcádra! Szemét, szemét, szemét De…Mi lesz a többivel??? A szemét útja De a szemét másra is jó lehet Gyártás Vagy valami mássá alakítják Szeméttelep Valóban ezt szeretnénk??? De nem kell nagyban gondolkozni Jó-jó, hogy csúnya, de mi bajt okoz? Kérdések Elszemetesítjük a Bolygót Források

Mi a probléma? Túl sok a szemét a földön, de nincs elég hely nekik. Rengeteg dologgal próbálkoznak, de így sincs elég hely. Szóval mi is a szemét útja?

Szemét, szemét, szemét Rengetegféle hulladékot különböztetünk meg. Vegyipari hulladék Papír Zöld hulladék Fém Textil Építési és bontási hulladék Italos karton Hulladékolaj Műanyag Világítótestek Fa Hulladékvíz Fehér üveg Elektronikai hulladék Szárazelem Üveg, porcelán Színes üveg Adathordozók Gyógyszer Gumi

A szemét útja A szemét útja gyakorlatilag a gyártásnál kezdődik, azután kerül hozzánk. Több- kevesebb részét felhasználjuk, majd kidobjuk a kukába. Úgy gondoljuk, hogy ez így rendben van, és majd valaki eltűnteti. Nem gondolkodunk el azon, hogy valójában hová is lesz.

Gyártás A szemét útja azért a gyártásnál kezdődik, mert ha nem gyártanának annyi csomagoló anyagot, akkor nem lenne olyan sok dolog, amit kidobjunk.

Szeméttelep Miután mi kidobjuk a szemetet a kukás autó összeszedi, és viszi is a hulladék telepre.

Két választási lehetőség van. Újrahasznosítás Vagy…

A legtöbben nem igazán szeretnének ezzel foglalkozni A legtöbben nem igazán szeretnének ezzel foglalkozni. De ez vajon hová vezetne??? Valóban ezt szeretnénk???

Jó-jó, hogy csúnya, de mi bajt okoz? Rengeteg baktériumnak ad otthont, és élelmet a szemét. Pl: coli, streptococcus, proteus stb.

Rovarok, rágcsálók, és legyek hadait vonzza az orrfacsaró bűz Rovarok, rágcsálók, és legyek hadait vonzza az orrfacsaró bűz. Ezek olyan betegségeket terjesztenek, mint a pestis és a tífusz.

A káros anyagok belejutnak a talajba és a talajvízbe A káros anyagok belejutnak a talajba és a talajvízbe. Így kerülnek a folyókba, tavakba és az ívó vízbe.

Bűzös gázok keletkeznek pl. : szén-dioxid, kén- hidrogén és metán Bűzös gázok keletkeznek pl.: szén-dioxid, kén- hidrogén és metán. A metán miatt gyúlékonyak.

Elszemetesítjük a Bolygót

Elszemetesítjük a Bolygót

Újrahasznosítás A hulladék anyagok, nyersanyaggá alakítása A természetes anyagok felhasználásának csökkentése

Fel és le Felhasznosítás: Az anyagokat legalább a korábbi minőségét megtartva hasznosítjuk újra. Tehát akárhányszor hasznosítjuk újra, ugyanolyan marad. Pl: a zöldüveg Lehasznosítás: Amikor az újrahasznosítás során az anyag minősége csökken. Ez valójában nem oldja meg a próblémát, csak elodászza. Pl: a papír

Figyelj a pénztárcádra! Az újrahasznosított termékek előállítása sokkal kevesebbe kerül, mert nem kell friss nyersanyag.

De…Mi lesz a többivel??? Mi történik azzal a rengeteg szeméttel, amit nem tudunk újrahasznosítani??? Többnyire: Elássuk vagy elégetjük, vagy csak ott marad a szeméttelepen.

De a szemét másra is jó lehet Vannak emberek, akiket megihlet.

Vagy valami mássá alakítják

De nem kell nagyban gondolkozni Vajon mi mit alkothatunk? Itt van egy tipp.

A legfontosabb,hogy mindenki próbálja meg a tőle telhetőt, még akkor is, ha nem változtat sokat.

Kérdések 1. Sorolj fel legalább öt fajta hulladékot! 2. Miért a gyártásnál kezdődik a szemét útja? 3. Mik a káros hatásai a széthagyott szemétnek? 4. Milyen gyúlékony anyag keletkezik a rothadó szemétből? 1 2 3 4

5. Mit takar az újrahasznosítás szó. 6 5. Mit takar az újrahasznosítás szó? 6. Mit jelent a felhasznosítás és a lehasznosítás? 7. Miért éri meg leginkább az újrahasznosítás? 5 6 7

8. Mi történik a szeméttel a szeméttelepen. 9 8. Mi történik a szeméttel a szeméttelepen? 9. Milyen más felhasználása lehet a szemétnek? Mi a tanulság ebből? 8 9

Források http://www.alternativenergia.hu/tag/muanyag-zacsko http://www.budapestedu.hu/zold_kultura/erdekessegek/muanyagzacskok.html http://www.sikerado.hu/kereses/r%C3%A9szesed%C3%A9s http://erdely.ma/kornyezetunk.php?id=48714&cim=b%C5%91viteni_szeretnek_a_kezdivasarhelyi_szemettelepet http://www.feparec.hu/feldolgozas-ujrahasznositas http://gepnarancs.hu/2012/04/szemet-ugy-a-szemet/ http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/csikk_es_szemet_a_kofal_toveben/2306318/ http://nol.hu/belfold/beteritette_debrecen_kornyeket_a_szemet http://erdelyinimrod.ro/html/archivum/285 http://www.kemkh.hu/files/15-N%C3%A9peg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyi%20szakigazgat%C3%A1si%20szerv/kozeg/hulladek.pdf http://www.boraszportal.hu/nyomtat/20120112/4725 http://www.nydailynews.com/new-york/straphangers-trash-pilot-program-removing-garbage-cans-subway-platforms-article-1.967823 http://www.bhm.hu/%C9rdekess%E9gek/vizszennyezes.php http://picasaweb.google.com/lh/photo/OSrC3vm-nD6SjLpUNKy6Fw http://nagy-otletek-kis-bolygonk.hupont.hu/17/a-hulladek-fajtai http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajrahasznos%C3%ADt%C3%A1s http://www.joy.hu/divat/10195_kulonos_divat_tippek_trendi_ruhak_szemetbol.html http://www.fenntarthatofejloves.net/2013/01/12/ami-az-egyiknek-szemet-a-masiknak-hegedu/ http://hg.hu/blog/8381-hasznos-holmik-ujjaelesztett-kerekparalkatreszekbol http://gazda.rtlklub.hu/galeria/43367 http://4szoba.hu/csinaldmagad?page=9 http://dekooder.blog.hu/2012/03/29/ujrahasznositas_otthon_keszits_pet_palackbol_gyonyoru_viragot http://www.inspiraciok.hu/search/label/CSIN%C3%81LD%20MAGAD%20-%20%20DIY http://www.moksha.hu/design/design-ora-szemetbol/ http://pereputty.blogol.hu/?tag_id=63