A szemét útja Hipszki Viktória munkája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai február 24. Szilágyi László.
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Szelektív hulladékgyűjtés
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
A Főváros települési szilárd hulladék
Szelektív Szilárdtól a Szuperkukákig
A Szelektív Hulladékgyűjtés
ÖKO-Pack rendezvénysorozat a Mobilitási Héten Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és Marketing Vezető december 2. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium Ökoiskolai képregény 2009.
Veszélyes anyagok és készítmények kezelése és használata 2.
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Hulladékkezelés.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
Flesh 2/12b ker. szi..
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
hulladék, szemét, újrahasznosítás…
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
A szemét útja Készítette: Rain Tamara
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja (újrahasznosítás, ártalmatlanítás, vagy szeméthegyek)
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A szemét útja(újrahasznosítás)
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
Igen, vajon mi is az a kötnyezet? Hogyan védhetjük meg, hogyan tehetünk pusztulása, pusztítása ellen? Hogyan lehetne „zöldebben” élni? Vajon kinek mekkora.
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
Szelektív hulladékgyűjtés
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Civil Kezdeményezések Programja
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 3. Mi történik a válogatott hulladékkal?
Mit lehet és mit kellene tenni?
Mi így gyűjtjük a szemetet
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Zöldek a Zöldért Egyesület 3300 Eger, Faiskola út 6. II/29.
Fenntartható fejlődés a vegyiparban Körtvélyessy Gyula Főtitkár, Magyar Kémikusok Egyesülete.
Készítette: Kincses László
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Szent Márton-nap a „Fasori Kicsinyek” óvodájában St. Martin’s day in the kindergarten of the „Fasori Kicsinyek”.
Környezetgazdálkodás 1.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
(Ki)használjuk a környezetet
Szelektív hulladékgyűjtés
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A szemét útja Hipszki Viktória munkája Felkészítők: Hortobágyiné Csizmadia Edina, Kéri Bernadett Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Szarvas,Vajda Péter u. 20.

Legyen zöldebb a föld! Mi fán terem? Hol kezdődik? Mi a különbség hulladék és szemét között? Mi az az ökoriadó? Mi az a greenpeace? Miért is jó ez nekem?

A hulladék és a szemét A különbség az előző definíciók után könnyen leszűrhető. A hulladékot többször is fel lehet használni, míg a szemét „egyszer él”. Ha valamit eldobunk számunkra szemétté válik, de másnak lehet hulladék.

Honnan jön a szemét? Kultúránként és országonként rendkívül eltérő, hogy miből tevődik össze a szemétmennyiség. Csehországban az építőipar, Finnországban a víztisztítás, Japánban a feldolgozóipar felelős a legtöbb hulladékért.

Hova tart? Miután megszabadít bennünket a kukásautó a hulladéktól, nem is gondolnánk mi mindenen megy keresztül az összegyüjtött szemét, mire a belőlük készült alapanyagokból újra kész termék lesz. A hulladékokat először lemérik hídmérleg segítségével, majd vagy a komposztálóba, vagy a válogatóba kerül. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk az ott gyűjtött hulladékok újrahasznosítását tesszük lehetővé.

Hulladékgyűjtő szigetek A városokban gyakran látunk nagy színes konténereket. A színek más-más anyagot jelentenek. Ezek nemzetközileg elfogadottak. Sárga- műanyag, palack, elem és akkumulátor Kék- papír Fehér- fehérüveg Sötétzöld- színes üveg Sötétszürke- fém

Újrahasznosítás A szelektíven gyűjtött hulladékot először válogatják. Erre az anyagok különféle feldolgozási technológiájuk miatt és a  sokszor nem oda való hulladék kiszelektálása miatt van szükség. A műanyagot és a papír hulladékot válogatás követően bálákba préselve különböző feldolgozó üzemekbe szállítják ahol először nyersanyagot majd mindenféle készterméket készítenek belőlük.

Mi lesz belőle? A műanyagból palackok és pulóverek, játékok lesznek. A papírból újra papír lesz, bár a színe barnább. A fémeket megolvasztják, majd újra formába öntik. Az üvegeket kimossák és újra címkézik,majd -töltik.

A hulladékgazdálkodás alapelvei Összesen huszonegy alapelv van: Megelőzés, elővigyázatosság, felelősség, gyártói megosztott felelősség, elvárható felelős gondosság, elérhető legjobb eljárás, szennyező fizet, közelség elve, regionalitás, önellátás, fokozatosság, példamutatás, költséghatékonyság. A kiemelteket tartom a legfontosabbnak. És te?

A hulladékok fajtái A hulladék halmazállapota szerint: szilárd folyékony(szennyvíz) gáz halmazállapotú hulladékok lehetnek.  A keletkezés helye szerint: termelési települési hulladékok vannak Veszélyességük szerint Veszélyes nem veszélyes hulladékokat különböztetünk meg. 

A szelektíven gyűjtött termékekből 6 hét alatt készülnek el az újrahasznosított termékek, és újra a boltokba kerülhet.

Összefogás A világon mindenki felelős a bolygó állapotáért. Nincs különbség származás vagy hovatartozás között. Ez a közös ügyünk.

Ökoriadó!? Az Öko-riadó!-t a hulladékkezelésért felelős, országos hatáskörű koordináló szervezetek hozták létre.  A Car-Rec Gépjárműroncs-kezelő Nonprofit Kft., az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) fogott bele ebbe a szemléletformáló munkába, mert szükségesnek érzik a gyermekek körében is terjeszteni a környezettudatosságot. 

Alma Együttes

A világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalma A világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalma. Kanadábn alakult és mára az egész világot behálózza. A magyarországi iroda 2002 júniusában nyílt meg.  Több jelentős eredményük volt. Azonban őket is támadják. 1985-ben elsüllyesztették a szolgálat hajóját a Rainbow Warriort.

A különböző szervezetek saját képességeik szerint kampányolnak A különböző szervezetek saját képességeik szerint kampányolnak. Magánszemélyek gyakran adják az arcukat.

Egyszer volt hol nem volt… A népszerű francia rajzfilmsorozat a környezetvédelem népszerűsítése végett készített egy évadot. A különböző nemzetiségű gyerekek együtt segítenek a világon. Ezzel nem csak a környezet helyzetére akarták felhívni a figyelmet, de az összefogásra és nyitottságra is bíztatnak.

A zenében is ott van Kölcsönkapott Föld kampánydal Michael Jackson: Earth song Heal the World We are the world Man in the mirror Pa-dö-dö környezetvédelmi, kirándulós dal Bryan Adams-Don't Drop that Bomb on Me Disney stars: Send it on

Szeresd a Földet… És Ő nem lesz hálátlan.

Források kornyezetbarat.hulladektermek.hu www.okoriado.hu www.hulladek-suli.hu www.szelektiv.hu diak.hulladekboltermek.hu utajovobe.eu www.felsofokon.hu www.youtube.com