Kereső programok használata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
Orbán Éva SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár Hagyományos és új terápiás eljárások az információhiány kezelésére Tanulságos esetek az Állatorvos-tudományi.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Internet ismeretek II..
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes.
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
Műszaki tudományok az interneten
1 Hogyan juthatunk be a keresők első oldalára – kereső optimalizálás.
Vizuális és web programozás II.
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Készítette: Szekerczés Szabina
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Szemantikus keresők.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
1 A bannernek is van szeme. Erre ma már megvannak az eszközök! 6.
Wikicsoda? Márkaépítés és forgalom-generálás tartalommal Sáfrány Zsuzsanna head of neo content DigitalFestival április 29.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Keresőrendszerek.
SDI Selective Dissemination of Information Az Aleph integrált rendszer szolgáltatása az SDI, amely egy elektronikus témafigyelés a könyvtári rendszeren.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Web-programozás Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 2. Előadás Tananyag: A HTML nyelv meta elemei.
Oktatóprogram CINAHL keresés
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
A keresőmarketing szerepe és lehetőségei a könyvpiacon Sziebig Péter ügyvezető Klikkmánia - keresőmarketing ügynökség április 15.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Mi a keresőmarketing? A feladat: az internetes keresők által a számunkra legrelevánsabb látogatókat az oldalunkra juttatni a leg- költséghatékonyabban.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Információ és kommunikáció
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Használd jól a könyvtári katalógust!
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Internet és kommunikáció
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Navigáció az Interneten:
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
GEGES JÓZSEF Ph.D. OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Az internet minőségi információ halmazainak feltárásáról
Előadás másolata:

Kereső programok használata Drávai Balázs Felkészítő tanár: Darázsné Karóczkai Margit Iskola neve: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrasik György Gépipari tagintézmény Iskola címe: 5000, Szolnok, Baross út 37.

Kereső programok Mik is azok a kereső programok? A kereső programok olyan szolgáltatások, amik különböző tartalmak vagy adatbázisok lekövetését segítik elő. Típusai: Webes felületű Szoftveres

Webes felületű kereső Bejárás Hogyan működik egy webkereső? Három munkafázist végez el: Bejárás A bejárás során végiglátogatja az összes elérhető oldalt és lementi azokat. Indexelés (feldolgozás) Az indexelés során kiemeli a különféle kulcsszavakat és fontosabb elemeket. Keresés (kiszolgálás) A felhasználó lekérdezésére találati listát állít elő a beírt szó/szavak alapján.

Webes felületű kereső Jelenleg a leggyakrabban használt webes felületű keresőrendszer a Google. A következő ábra szemlélteti a webes kereső – ebben az esetben a Google – részeit.

Webes felületű kereső működése

Keresőmotorok lehetőségei Kulcsszavas keresés, ezen belül: Prefixek Operátorok Helyettesítő karakterek Szűrők használata Képkeresés (környező szavak által) Összetett keresés Katalógus Specializált keresés

Fontos tudni valók A keresőmotorok a beírt kulccsszavak alapján keresnek, ezért fontos, hogy a megfelelő kulcssszót/kulcsszavakat használjuk a kívánt tartalom eléréséhez. Továbbá lényeges, hogy ne használjunk túl sok címszót. A célzott internetes keresés abból indul ki, amit kérdezni tudunk, és akarunk Ha nem tudunk semmit egy témáról nem leszünk képesek kérdést feltenni vele kapcsolatban Ha egy témában tudunk valamit, de mégsem kérdezünk rá, akkor a téma nem érdekelt bennünket

Fontos tudni valók Egyre növekvő problémát jelentenek az úgynevezett fake oldalak. Ezek találatot adnak minden kulcsszóra, de hasznos tartalmat nem nyújtanak. Általában reklám, vagy olyan fájlletöltő oldalak, amelyek megpróbálják kicsalni a pénzt az emberekből.

Szoftveres keresés A szoftveres keresőkkel rákereshetünk: A számítógépünkön található a fájlainra. Egy adott program felületén lévő szövegre (pl.: Adobe Acrobat Reader, Notepad)

Szoftveres keresés Fájlkeresés: A fájlkeresés lényege, hogy egy (vagy több) adott szót vagy kifejezést keresünk a fájlok nevében. A fájlkeresést szűrhetjük a következő szempontok alapján: Méret Létrehozás dátuma Kiterjesztés (típus)

Kereső programok használata Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Keres%C5%91rendszer_%28informatika%29 http://www.google.hu