Damjanich János Általános Iskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Hardver, szoftver A hardver
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Mai Számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Számítógép memória jellemzői
Háttértárak Informatika tananyag.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak By: TR .
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
A számítógép feladatai és felépítése
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
 Mágneses  Mágnesszalag  Floppy  Winchester  Optikai  CD  DVD  Blu-Ray  Egyéb  Pendrive  Memóriakártyák.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Háttértárak.
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése és működése
Információtechnológiai alapismeretek
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Damjanich János Általános Iskola Készítette: Gyurik Szilvia 8.b Napjaink háttértárolói Iskola neve és címe: Damjanich János Általános Iskola 2117 Isaszeg, Madách Imre u. 1. Felkészítő tanár: Andócsi Edina

Az óra menete: Bemegyek és kivárom az általános 5 percet (jelentés,leülés,kipakolás stb…).(5 perc) Majd Power point levetítése közben,elmesélem az anyagot.(10 perc) A vetítés során a kiemelt szövegeket le kell írniuk a gyerekeknek.(5 perc) Majd egy adott szövegértéshez kapcsolódó kérdéseket a gyerekeknek meg kell oldaniuk.(25 perc) Feladom a házi feladatot.(3perc)

Napjaink háttértárolói Power point( amit az órán levetítenék) Napjaink háttértárolói Ha a számítógépeknél készített munkáinkat szeretnénk megőrizni a gép kikapcsolása után is, akkor ezeket el kell menteni vagy tárolni kell. Erre alkalmas a háttértárolók használata. Háttértárak: Energia felhasználása nélkül megőrzik a számítógépes adatokat! A legfontosabb háttértárolók: Merevlemez Flopi Dvd és a cd Pendrájv Memóriakártya Ezeket egy kicsit részletesebben is átvesszük! Kezdjük is!

Merevlemez: A leggyakrabban használt háttértár Merevlemez: A leggyakrabban használt háttértár. Ezt nem lehet látni, mivel a számítógépházba van elhelyezve. A merevlemez több egymás fölé helyezett fémkorongból áll. Ezek a lemezek egy zárt dobozba vannak zárva, hogy védettek legyenek. A lemez és a meghajtó egybe van építve. Flopi: Kisebb jelentőségű, de azért még használatban van. Az adatokat egy hajlékony lemez tárolja. E körül van a műanyag tok, ami megvédi a lemezt. A flopi kezeléséhez flopi meghajtóra van szükség. A rajta tárolt adatok könnyen elveszhetnek. A cd és a dvd: Ezek már korsze-rűbbek a flopinál. Ezek vékony fémkártyával bevont műanyag korongok. Használatukra meghaj-tóra van szükség. A lézerfénnyel olvassa le és írja rá a számítógép.

Merevlemez Flopi Flopi meghajtó Cd Dvd Dvd és Cd Meghajtó

A maximálisan tárolható adatmennyiséget az eszközök kapacitásának nevezzük. Pendrájv: Kis méretű nagy kapacitású háttértár. Meghajtóra nincs szükség. A számára kialakított csatlakozóhelyen( ahol a perifériák hozzákapcsolódnak a számítógéphez) illeszthető a számítógéphez. Memóriakártya: Memóriakártyát tartalmaznak a fényképezőgépek és a videokamerák. Ezekre kerülnek a képek és, innen tölthető át más eszközre.

Pendrájv Memóriakártya (Ez a vége a power pointnak.)

Szövegértés I.Mágneses elven működő háttértárak írható – törölhető háttértárak. 1.Szalagos - soros elérésű tárak, nagy mennyiségű adat archiválására és napi mentésre alkalmasak 2.Lemezes közvetlen(direkt) adatelérésű tárak Hajlékonylemez – floppy disk drive FDD Merevlemez – hard disk drive HDD II.Optikai elven működő lemezek 1.CD (Compact Disc) Fajtái: CD-DA CD-ROM CD-R CD-RW 2.DVD (Digital Versatille Disk) DVD-ROM DVD-R DVD-RW III. Elektronikus elven működő tárak Pen drive USB drive Memóriakártyák (SD, XD, MultiMedia Card)

Válaszolj a kérdésekre! A füzetbe dolgozz! „Ki az okosabb?” Válaszolj a kérdésekre! A füzetbe dolgozz! Írd le melyik 3 fő csoportba soroljuk a háttértárolókat! Írj példákat a lemezes-, az optikai- és az elektronikus elven működő tárakhoz! Írd le a cd fajtáit! Írd le a dvd fajtáit! Minek a rövidítése az FDD, a HDD, a CD és a DVD? Emlékezz! Mi a feladata a háttértárolóknak? Mit nevezünk kapacitásnak? Mit nevezünk csatlakozóhelynek? Házi feladat: Válassz ki egy háttértárolót és készíts róla egy plakátot! A plakát mérete legyen: A/3.

Bánné Mészáros Anikó - Csintalan Tamás – Lakosné Makár Erika: Forrás: Wikipédia(www.wikipedia.hu) Bánné Mészáros Anikó - Csintalan Tamás – Lakosné Makár Erika: Informatika 5.osztály (Nemzeti Tankönyvkiadó) Prompt Oktatóközpont Gödöllő