Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Az ökológiai lábnyom: mennyi természeti forrást használunk és
NymE FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Környezettudatos tervezés 4. előadás.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
Sopron Május 3. Lajtmann Csaba Reflex Környezetvédő Egyesület.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Készítette: Seres Dávid
Iakab Attila Mérnök geológia IV. év
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Az ökológiai lábnyom.
Ökológiai lábnyom Készítette:Kupi Marcell
Ökolábnyom Készítette: Lugosi Alexandra
A szemét útja Gulyás Zsolt Kovács Gáborné
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Vezeték nélküli hálózatok
2010. február 5-7..
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Megújuló energiaforrás
Fenntartható fejlődés
Globális problémák, diák szemmel
Afrika, a „fiatal” kontinens
Benkovics László, február 2013
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Szelektív hulladékgyűjtés
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Ökolábnyom Szabó Patrik
Magyarország természeti kincsei
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A népesség összetétele, eloszlása és sűrűsége
Moszatok jelentősége a hétköznapi életben
A fenntartható fejlődés
Kőolaj és földgáz Oroszi eszter 10.b.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
XXVIII. Vezérigazgató Találkozó Szeptember 11. Röjtökmuzsaj Etikai üzemzavar A jó vezetők miért hagyják gyakran jóvá a rossz lépéseket? Dr. Tomka.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Készítette:Koska Anna
Készítette: Simon Gergő 10.A
Készítette: Réczi Laura
Globalizáció és környezeti problémák
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Ezt tanultam földrajz órán…
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK a Méliusz Juhász Péter Könyvtár VII
Fenntartható fejlődés
Kereskedelmi útvonalak Az ókorban
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A mezőgazdasági termelés
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.

Ökológiai lábnyom. A kifejezés  William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Az a föld- illetve vízterület, amely egy bizonyos emberi népesség és életszínvonal végtelen ideig való fenntartásához szükség lenne- ez az ökológiai lábnyom.

Mindenki tudja, hányas lába van Mindenki tudja, hányas lába van. De azt vajon tudod-e, hogy mennyire élsz nagy lábon? Maradandó nyomokat hagy maga után mindenki, aki ezen a bolygón él. Mindegy, hogy híres, vagy nem, fiatal, vagy idős, fiú, vagy lány.

A Földön minden emberre csak 1 A Földön minden emberre csak 1.8 hektár terület jut, ez az érték is megmutatja, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt tehetnénk.

A legnagyobb ökológiailag lábnyommal rendelkező országai: Kanada 7,7 ha Egyesült Államok 12,2 ha Brazília 3,1 ha Franciaország 4,1 ha Nagy Britannia 5,2 ha Dél-Afrikai Köztársaság 3,2 ha India 0,8 ha Kína 4,3 ha Japán 4,3 ha Ausztrália 9 ha Magyarország 5 ha

A táblázatban láthatjuk az egyes földrészek ökológiai lábnyomát és a biológiai kapacitását, mely a rendelkezésre álló földterülettel nagyságát jelenti. Térség Ökológiai lábnyom (ha) Biológiai kapacitás (ha) Ökológiai hiány (ha) Afrika 1,33 1,73 -0,4 Ázsia, Csendes-óceáni térség 1,78 1,11 0,67 Észak-Amerika 11,7 6,2 5,5 Kelet-Európa 4,9 3,1 1,7 Nyugat-Európa 6,3 2,9 3,4 Világ 2,85 2,18

Ökológiai lábnyom-analízis Az analízis (elemzés) figyelembe veszi az egyes csoportok (egy család vagy város) energia-, élet-, víz-, építőanyag- és más fogyasztását, hogy felbecsülje az eltartásukhoz szükséges termelőképes földterületet.

Minden emberi tevékenység használ földterületeket Minden emberi tevékenység használ földterületeket. Az ökológiai lábnyom ezeknek a területeknek az összessége és hat tényezőből tevődik össze, melyeket a következő diák mutatnak be.

Szén lábnyom- a fosszilis erőforrások elégetéséből, a földhasználat-változásból és kémiai folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága. Fosszilis- az ókorból fennmaradt állat vagy növény megkövesedett maradványa.

Legelő lábnyom- annak a területnek a nagysága, amely a hús- és tejtermékekért, irháért és gyapjúért tartott állatállomány eltartásához szükséges.

Erdő lábnyom- az éves rönkfa, papíralapanyag-, faáru és tűzifa-felhasználás alapján becsült terület.

Halászati lábnyom- a különböző tengeri és édesvízi halfajok halászati adatai alapján, valamint az újratermelési igényeik alapján becsült érték.

Szántó lábnyom- az emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra és bioüzemanyagok előállítására termelt növények termesztésének területigénye.

Beépített területek- az emberi infrastruktúrához (pl Beépített területek- az emberi infrastruktúrához (pl. közlekedés, lakások, ipari létesítmények, vízi erőművek tározói) szükséges földterület nagysága.

Földünk élete nagyon fontos Földünk élete nagyon fontos. Ezért ÓVD a környezeted, és törekedj a minél kisebb ökológiai lábnyomra!!!!

Miről is tanultunk? Mi az ökológia? Mi az ökolábnyom? Melyik jó: a) a nagy ökolábnyom b) a kis ökolábnyom? Milyen lábnyomok voltak felsorolva az előzőkben? Mennyi a Világ ökológiai lábnyoma?

Köszönöm a figyelmet.  Források: http://www.google.com/imghp?hl=hu&tab=wi http://www.okolabnyom.hu/labnyom.html http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96kol%C3%B3giai_l%C3%A1bnyom#Az_.C3.B6kol.C3.B3giai_l.C3.A1bnyom_nagys.C3.A1ga_.C3.A9s_v.C3.A1ltoz.C3.A1sa