A szemét útja Készítette: Rain Tamara

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A szemét útja Készítette: Musicz Tünde Bianka
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
A Főváros települési szilárd hulladék
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Készítette: Kapcsa Szabina Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 1144.
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
Fülemüle informatika verseny
Herman Ottó Általános Iskola
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A szemét útja Gulyás Zsolt Kovács Gáborné
A szemét útja Hipszki Viktória munkája
A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:
A hulladék Név: Timkó Andrea Felkészítő tanár: Gráf Tímea Iskola: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047.
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A megújuló energiák Készítette: Gyimesi Norbert
Megújuló Energiaforrások
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A szemét útja(újrahasznosítás)
A környezet-szennyezés
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Egyéni animáció készítése
Csalafinta matematika
Szelektív hulladékgyűjtés
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Megújuló energiaforrás
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 3. Mi történik a válogatott hulladékkal?
Mi így gyűjtjük a szemetet
Szelektív hulladékgyűjtés
Szigethy Attila "Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el..."
Aggteleki cseppkőbarlang
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Hőmérő 11.c Szilaj Roland.
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Charles Augustin Coulomb Életrajza
Alekszandr Sztyepanovics Popov
Egy csokorra való állat;) Olaszországban sokféle állattal találkoztunk, néhányat meg is örökítettünk, elsősorban ezeket is vejem;) Egy kis csokorra való.
Készítette:Koska Anna
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Felkészítő tanár:Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola
Készítette: Réczi Laura
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Szelektív hulladékgyűjtés
Előadás másolata:

A szemét útja Készítette: Rain Tamara Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Technológia Líceum Szentegyháza, Mihai Eminuescu utca 2B Hargita megye, Románia

Mi is a szemét? A mindennapi életben, sokszor van, hogy összekeverjük, és egy kalap alá vesszük a szemét, és a hulladék fogalmát. Pedig a két szó, két különböző jelentést takar. Szemétnek hívjuk az olyan haszontalanná vált és általában vegyesen tárolt, szétszórt anyagokat, holmikat, amelyeknek további felhasználásáról már lemondtak, kezelésükről, elhelyezésükről nem gondoskodnak.

A hulladék Hulladéknak hívjuk azokat a dolgokat, tárgyakat, amik a mindennapi életben használatosak, gyárak, üzemek, háztartások helyén keletkeznek, és haszontalanná váltak. Ezektől általában megválunk, vagy kötelesek vagyunk megválni, és kezelésükről külön kell gondoskodnunk. Ez a hulladékok újrahasznosítását, és ártalmatlanítását jelenti.

Tennünk kell valamit! A szemét és hulladék problémája már az egész emberiséget foglalkoztatja, csak nem eléggé. A műanyag palackok, csomagolóanyagok és ételmaradékok hegyeit nem kis feladat nap mint nap eltakarítani. De ezek mellett, még ott vannak a bányászat, feldolgozóipar, energiaszektorok, és más iparágak termelte hulladékok is.

Ugyan elég ritka a megbízható statisztika, környezetkutatók szerint a világ szemetének mindössze 3-5 százalékát teszi ki a települési hulladék. A maradékot hívják láthatatlan hulladéknak, mert sok esetben a hatóságok nem tartják pontosan számon.

Mit tehetünk? Szerintetek mit tehet egy ember napjainkban, hogy kevesebb szemét legyen, esetleg hogyan érhetné el, hogy város-, ország- szintűvé váljon a szemét és a hulladék szelektív gyűjtése, ártalmatlanítása?

Jöjjön egy pár ötlet, amit már használnak napjainkban…

Újrahasznosítás Biztosan hallottatok már erről az eljárásról. Most kicsit elmagyarázom, mit is jelent. Az újrahasznosítás alatt érthetjük azt, hogy: Az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékot nyersanyaggá alakítsa át. Ezáltal újra lehet használni a tárgyakat.  Olyan anyagokat állít elő, amelyek által, kevesebb természetes anyagot kell felhasználnunk.

Hogyan segíthetünk ezen? Kezdjük a baj forrásánál. A városok, már nem tudnak mit kezdeni, a napról napra, több és még több szeméttel, hulladékkal. Az első és legfontosabb, hogy igyekeznek megvédeni az ivóvizet, mely létfontosságú. Próbálják a szennyezett folyadékokat nem természetes vizekbe vezetni, illetve elterjedt már a szelektív hulladékgyűjtés is, a szilárd hulladékoknak, hasznosítás, és feldolgozás szerint.

A három fő hulladékgyűjtő kategória Papír Üveg Műanyag Gyűjtsd te is szelektíven a hulladékot! ;)

Mi is a szelektív hulladékgyűjtés? A különféle hulladékok anyag szerinti különválasztása. Ezek az anyagok: Fém Fehér üveg Színes üveg Papír Műanyag

Segíts te is! Már a legtöbb intézményben megtalálhatók a szelektív hulladékgyűjtők. Ha mindig figyelmesen a megfelelő kategóriába dobjátok a hulladékot, az sokat segít környezetünk megvédésében! Csak ügyesen! 

Fontos tudnotok hogy: A hulladéktól teljesen megszabadulni nem lehet. Át lehet változtatni, eltüntetni, környezetbarát módon, de ez nem a megsemmisítést jelenti, így csak újabb hulladékok keletkeznek. Gondoljatok erre mikor vásároltok, vagy bármit is csináltok, hogy minél kevesebb a szemét illetve hulladék, annál „Boldogabb” a környezetetek! Tegyetek a környezetért! 

Szórakozz!  A környezetedben lévő hulladékokból készítsetek különféle dolgokat. Például: játékokat, házikókat, amit csak el tudtok képzelni belőlük. Rendezzetek versenyt az iskolában, szerveződjetek csoportokba, kérjétek meg tanáraitokat, hogy pontozzák műveiteket, és a legkreatívabb nyerjen! Utána rendezhettek kiáltást amire meghívhatjátok szüleiteket, barátaitokat.

Egy pár kreatív ötlet:

Felhasznált források http://www.gyermekeinkjovoje.eoldal.hu/cikkek/kornyezetvedelem/mi-a-hulladek_-es-mi-a-szemet_.html http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/1479-honnan-hova-tart-a-hulladek-a-szemet-utja http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajrahasznos%C3%ADt%C3%A1s http://www.okeonga.hu/kek_daru/archiv/kd64/1.htm https://www.google.ro/search?q=hullad%C3%A9kb%C3%B3l+j%C3%A1t%C3%A9kok&rlz=1C1CHMO_huRO470RO470&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=hu&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=-5sgUffHNcKA4gSg4IGwBA&biw=1024&bih=619&sei=K5wgUZKHAaXJ4ASPnIGADw