Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
A környezetszennyezés forrásai
Alap Termékek.
Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
TIENS GYÜMÖLCS GYÜMÖLCSÉS ZÖLDSÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉK SZEPTEMBER 2009.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Öltözködés és kozmetikumok
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Fenntartható életmód és életstílus
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Napocska Napköziotthon
Flavon max termékcsalád
A környezetbarát növénytermesztés
Baumit NanoporTop vakolat
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A Víz Világnapja Március 22..
Mese a tejről.
Természeti erőforrások védelme
Mosonmagyaróvár november 25.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
Bioélelmiszerek Készítette: Taracközi Anna
Bioélelmiszerek Név: Román Róbert
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
Fülemüle verseny 2013 Az ember által űzött mezőgazdaság a kezdetek óta biogazdálkodás volt, csupán az ipari forradalom beindulása után jött létre a modern.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Az üvegházhatás és a savas esők
A helyes táplálkozás.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Készítette: Csapó Botond
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Mosonmagyaróvár november 25.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Környezetvédelem.
Testi - lelki egyensúly
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
III. Greennovációs Nagydíj pályázat – 2014 Felelős kertművelés program – miért jó almának lenni Derecskén?
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
Környezet és egészség.
Az éhezés.
Gazdálkodási gyakorlat a magyar iskolai oktatásban
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet Felkészítő tanár: Megyesi Pálné Iskola: Ősi Általános Iskola 8161 Ősi, Ságvári Endre utca 10.

Tartalom Mit tartalmaznak? Előállításaánál TILOS Előnyei Természetes ásványok Ökopiac, biopiac Mitől más a bioélelmiszer? Biogazdálkodás 10 érv a biotáplálkozás mellett! Kérdések Források

Napjainkban egyre többet hallunk az egészséges, tudatos táplálkozásról. A széles körben ismertté vált jelszó: természetes élelmiszereket! Hogyan is valósíthatjuk ezt meg? Együk, ne együk?

Mit tartalmaznak? Az ökológiai módszerrel előállított élelmiszerek eredendően tartalmazzák a természetben fellelhető értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a lehető legkedvezőbben épülnek be a szervezetbe. A nyers vagy feldolgozott bioélelmiszerek káros anyagokat, szennyeződéseket, vegyszereket nem tartalmaznak, a vitaminok, nyomelemek széles skáláját viszont igen.

Előállításánál TILOS: A biogazdálkodás, a bioélelmiszer előállítása során tilos szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédő szerek használata, tilos a génmódosított szervezetek alkalmazása, az ionizációs besugárzás, az állattartásban antibiotikumok, hozamfokozók, míg a feldolgozás során mesterséges adalékanyagok alkalmazása.

Előnyei Az ökológiai termelésnek számos előnye van a hagyományos termelési móddal szemben. Nem szennyezi a talajt, a vizeket, a növények nem tartalmaznak szintetikus permetezőszer-maradványt, energiafelhasználása kevesebb. A "bio" azonban ennél jóval többet tud nyújtani ízében, beltartalmi értékeiben, tárolhatóságában és még jó néhány egyéb vonatkozásban. A biotermékek feldolgozásában az engedélyezett adalékanyagok száma alig haladja meg a százat. A biotermékek így lényegesen kevesebb mérget tartalmaznak a nagyüzemi eljárással termelteknél.

Természetes ásványok a talaj ásványi sókban, nyomelemekben gazdagabb, egészében egészségesebb az életfontosságú anyagokból többet tartalmaznak, mint a zöldség- és gyümölcsfélék

Ökopiac, biopiac Olyan piacok, ahol kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani. Ellenőrzött bioélelmiszer fogalom alatt az olyan mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket értünk, melyeket az idevágó kormányhatározat szerint állítottak elő, és ezt egy államilag elismert ellenőrző szervezet igazolja. A piacon garantáltan ellenőrzött biotermékek (zöldségfélék, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek) kaphatók, az árusok csak ellenőrzött termékeket árusíthatnak. Sokféle ökotermék kapható a különböző gyógynövényboltokban, sőt drogériákban, gyógyszertárakban is, ezek azonban többnyire gabonaőrlemények, szárítmányok vagy egyéb módon tartósított élelmiszerek.

Mitől más a bioélelmiszer? A termőtalaj, az állatok és növények közötti egyensúly megtartása nélkülözhetetlen a biogazdálkodásban. A cél a természetes körforgás biztosítása. A biogazdálkodásban a hangsúly nem a kártevők elpusztításán, hanem a megelőzésen, a biológiai és fizikai védekezésen van. A biotermékek előállításánál tartózkodnak a szintetikus szerek, hormonok, takarmány-kiegészítő és genetikailag módosított anyagok használatától.

Biogazdálkodás A bio földművelés célja, hogy a talajt és a környezetét a legtermészetesebb egyensúlyban tartsa, biztosítsa az optimális körforgást a talaj, a növények, az állatok, az emberek között. A biogazdák nem alkalmaznak mesterséges rovarirtó szereket, gyomirtókat, műtrágyát, genetikailag módosított termékeket, antibiotikumot és sugárkezelési eljárásokat a zöldség- és gyümölcstermesztéshez, illetve az állattenyésztéshez. A növényi kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik, vagy kézzel szedik össze, az állatokat csak behatárolt, szennyeződésmentes területen legeltetik. Az ilyen módon előállított termékek mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, magasabb költségekkel állíthatók elő, de jobb minőséget képviselnek.

Mitől bio az élelmiszer? Bio az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.  A valódi bioterméket ellenőrzött körülmények között termelik és az semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem tartalmaz.

10 érv a biotáplálkozás mellett! 1. Szigorú ellenőrzés. A „bio” vagy „öko” címke garancia a fogyasztónak, hogy ezeket a termékeket szigorúan ellenőrizték, előállításuk során nem használtak vegyszert, mérgező anyagokat, permetezőszert, növekedést serkentő hormont, antibiotikumot. 2. Igazi, tiszta ízek. A vegyszermentes termőföldön erős, egészséges növények nőnek, melyekből kiegyensúlyozott, természetes ízű, tápláló élelem készül ember és állat számára egyaránt.

3. Nem károsítja a környezetet 3. Nem károsítja a környezetet. A biotermelés meggátolja, hogy a vegyszerek és egyéb ártalmas anyagok bekerülhessenek a levegőbe, a földbe és a vízbe. 4. Gondol a jövőre is. A biogazdálkodás a jelenleg ismert egyetlen gazdálkodási forma, mely hosszú távon is biztosítja az ember és környezete közötti egyensúlyt, valamint védi a legsérülékenyebb generációhoz tartozók, a gyerekek egészségét.

5. Védi és tiszteletben tartja természetes vizeinket 5. Védi és tiszteletben tartja természetes vizeinket. A szennyező vegyi anyagok mellőzése, valamint a természetes növénytermesztés gyakorlata védi és fenntartja természetes vízbázisunkat. 6. Biztosítja az egészséges termőföldet. A termőföld a tápláléklánc alapja. A biogazdálkodás lényege olyan gazdálkodási gyakorlat kialakítása, mely védi és erősíti az egészséges termőföldet.

7. A természettel összhangban termel 7. A természettel összhangban termel. A biogazdálkodás tiszteletben tartja az ökorendszer egyensúlyát, a természetes élővilág fenntartását szolgálja (természetes vizek, mocsarak, állatok védelme, a termőnövények rotációja, földek pihentetése, stb.). 8. Innovatív módszerek. Számos biogazdaságban innovatív technikákat dolgoztak ki a vegyszerek kiváltására, a környezet megóvására.

9. Sokszínűség megőrzése 9. Sokszínűség megőrzése. A biogazdák évtizedek óta gyűjtik és óvják a ritka növényi magokat és termesztik a kihalófélben lévő növényfajtákat, hozzájárulva ezzel a biodiverzitás fenntartásához. 10. A kis gazdaságok fejlődése. A biogazdálkodás hozzásegíti a kis, helyi gazdaságokat ahhoz, hogy a nagytermelőkkel szemben életképesek maradjanak, és helyben termelt élelemmel lássák el a lakosságot.

Kérdések Mit nem tartalmaznak a bioélelmiszerek? Mit tilos használni biogazdálkodás során? Milyen előnyei vannak az ökológiai termelésnek? Milyen termékekkel találkozhatunk az ökopiacon?

Források http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/bioelelmiszerek_okopiac_az_egeszsegert/20030310172618 http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=1446 http://www.tudatoslet.hu/index.php/tudatos-fzes/fzz-tudatosan/84-bioelelmiszerek-a-mindennapi-taplalkozasban