5. NAP.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Siófok és környéki hungarikumok
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
 Kolozs megyében található,megyeszékhely  Népessége: fő (2009)  Magyar lakossága: fő (2002)  Címere középkorú eredetű,mintája a város.
Látnivalók Erdélyben Készítette: 7. osztály.
CSÍKSZEREDA MEGYEI JOGÚ VÁROS. CSÍSZEREDA városbemutatója előadó: Kaposvár, május.
S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA.
Készítette: Puskás Béla.
Készítette: Tóth Evelin
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
ERDÉLY.
NYON 1.
ROMÁNIA.
Szülővárosom bemutatása
Budapest mint világváros
3. nap.
Egyeskő.
Kalotaszentkirály.
Szendrő nevezetességei
A sümegi vár lábától alig 7 km-re található a Marcal folyó partján fekvő törpefalu A falu első említése 1382-ből való, Vasarhel néven 1508-ban Kyswasarhel.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Készítette: Greges Dániel
Készítette:Szőke Gréta
Budapest turisztikai marketingje
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
Esztergom.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Olaszország.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Felcsík, Alcsík és a Kászonok környéke
DEBRECEN I. RÉSZ.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Csíkszentdomokos Készítette: Szőcs Kurkó Sebestyén
A ráckevei Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak beszámolója a passaui zarándokútról 2014.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Tettye.
csodás Palotaszállója Isaac Stern – Massenet: Meditation
Készítette: Klenk Katalin és Szegedi Dóra
DUNAKANYAR I. rész A Dal eredeti címe:Alegria
Érsekhalma.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Tevel (Bonyhádi kistérség).
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
románul Odorheiu Secuiesc,
Székelykeresztúr Fekvése:
régi magyar nevén: Veres-tó)
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Székelyderzs a becsület falva
Kolozsvár.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

5. NAP

Csíksomlyó Csíksomlyó a korai csíki települések közül való. Somlyó nevét a közeli hegyről kapta. A falu Csíkszereda központjától 3 km-re északkeletre, a Somlyó-patak völgyében található. Csíksomlyó Csíkszereda része.

Csíksomlyó búcsúhely Pünkösd szombatján szokás, hogy elzarándokolnak ide a székelyek, ez a hely a katolikus székelység legnagyobb zarándokhelye több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben.

Csíksomlyói borvízforrás híres és gazdag ásványvízforrásai a felszínre törő bővizű források vulkáni utóműködésnek az eredményei. Csíksomlyó területén a Kis-Somlyó lábánál fakadó forrást Benkő Károly1853-ban “lobogó víznek” nevezte. A Lok-patak völgyében, a Ferences-kolostor mögötti réten található

Csíkszereda

Elhelyezkedése Csíkszereda Erdély keleti felében helyezkedik el, a Hargita-hegység vulkáni vonulata és a Csíki-havasok közé beékelődő Csíki-medence középső részén. A város Csíkszereda Hargita megye székhelye, az Olt folyó bal partján található.

Mikó-vár A Mikó-vár építtetője, Hidvégi Mikó Ferenc után kapta a nevét. Ma Csíkszereda egyik legfontosabb nevezetessége a neoreneszánsz stílusú olaszbástyás várkastély, amely helyet ad számos kulturális rendezvénynek. A vár az 1630-as években épült fel, és egészen 1970-es restaurálásáig főleg katonai használatban volt, a 1970-ig nagyrészt katonai célokat szolgált, majd Csíki Székely Múzeum kapott helyet benne.

Mikó-vár

Csíki Székely Múzeum

Márton Áron Gimnázium Az Erdély nagy püspöke, Márton Áron nevét viselő gimnáziumnak, valamint a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumnak otthont adó épület Csíkszereda egyik legszebb, legimpozásabb építménye, amely 1909–1911 között épült, szecessziós stílusban.

Városháza

Millenniumi templom – Makovecz templom A Makovecz Imre  és Bogos Ernő által tervezett templom első volt a rendszerváltás után megépülő új templomok közül Erdélyben. Fő motívumai a világítón át a belső teret figyelő angyalszobrok, és a templomkert falába épített sírkövek. A templomban körben az oltár körül összesen 300 ülőhely van a földszinten és a galérián.

Millenniumi templom – Makovecz templom

Köszönjük a figyelmet! Készítette: Ősz Kitti Timkó Evelin Csarnai Fanni Varga Erika Ferenczi Sára