Kalló Imre KAIUAAI.ELTE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Hardver ismeretek Háttértárolók
Története, felépítése, használata a minden napjainkban
A HDTV – High Definition Television A HDTV olyan televíziós rendszer, melynek felbontása nagyobb, mint a hagyományos SD TV (PAL, SECAM, NTSC) rendszereké.
Video.
Informatikai alapismeretek Hardver
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Optikai lemezek.
A Blu-ray disc.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
A jövő DVD lemezei és hangformátumai Dr. Wersényi György Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék.
DISZKréten az adathordozókról
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Készítette: Tömördi Péter
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Háttértárak újdonságai Készítette: Kajári Katalin Nagy Nikolett
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Az optikai lemezek jellemzői, fajtái
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Szilágyi András Digitális videózás Szilágyi András
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
CD,DVD,BLU-RAY Az 5. csapat munkája Mézes Norman,Gódor Dániel,Csóti Bendegúz.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Mai számítógép perifériák
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
Kiss Dávid KIDSAAI.ELTE Optikai lemezek jellemzői és típusai.
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Előadás másolata:

Kalló Imre KAIUAAI.ELTE A blu-ray lemez Készítette: Kalló Imre KAIUAAI.ELTE

Történet Blu-ray lemez Az 1997-ben megjelent DVD utódjának szánják A BD szabványt 2006-ban fektették le A „blue” (kék) a lézer színére utal A „ray” az optikai sugárra utal Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit 2008. február 19-én a formátumháború gyakorlatilag véget ért a blu-ray disc győzelmével

Általános jellemzők Blu-ray lemez A hagyományos DVD lemezek továbbfejlesztett változata. 405 nm hullámhosszúibolya színű lézer fénnyel lehet írni/olvasni. Nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A kétrétegű blue-ray 50 GB-nyi tárhelye tökéletes Full HD-s filmek tárolására.

DVD vs Blu-ray Blu-ray lemez DVD Blu-ray Vörös lézer Kék lézer 0,4 mikrométeres gödör 0,15 mikrométeres gödör 0,74 mikrométeres sávok 0,32 mikrométeres sávok 2 réteg polikarbonát 1 réteg polikarbonát 1,2 milliméter vastag 10 Mbps 36 Mbps 4,7 GB 25 GB

Otthoni lejátszás Blu-ray lemez Az 50 GB-nyi tárhely tökéletes Full HD-s filmek tárolására 1920×1080-as felbontásban (a DVD 720×576). Ezt visszaadni csak a Full HD (HD Ready 1080) televíziók tudják. A Dolby és DTS szabványainak köszönhetően a hangot sok esetben akár tömörítetlen formában, tökéletes minőségben élvezhetjük. A Blu-ray filmeknél alapvető a HDMI-kapcsolat a felbontás és a másolásvédelem miatt, ezért ilyen csatlakozással ellátott tévére is szükség van. A Blu-ray lemezekre a moziban is alkalmazott 24 fps sebességgel rögzítenek, így a tökéletes megoldást azok a tévék nyújtják, amelyek a 24 fps-nek a többszörösét használják képfrissítésnél, plazmatévénél 72 Hz, LCD-tévénél 96 vagy 120 Hz.

Továbbfejlesztése Blu-ray lemez 2011-ben adott hírt a General Electric az 500 GB-os optikai adattároló lemez prototípusáról. Alapjául hologramos technológia szolgál: a nyers polikarbonát lemezen több milliárdnyi apró hologramképet helyeznek el, majd az írást végző lézer úgy rögzíti az információt, hogy egyes hologramokat kiéget, másokat meghagy. Előbbiekből lesznek a nulla értékű bitek, utóbbiból az egyesek.

Köszönöm a figyelmet!