Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
Advertisements

A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
Rendszer 1.Adatgyüjtõ Ez a menüpont adatgyűjtő kezelésére szolgál. Adatgyűjtő egyszerűsíti az árukezelését (mennyiségek rögzítését) ADATCSERE BEÁLLÍÁSOK.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Microsoft Office Programcsalád
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Access Adatbáziskezelés
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Elmaradás.  0 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet kell megadnia.  9 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet lehet megadni, nem.
Bevezető a tartalomjegyzékek használatába j majd a tanfolyam elindításához nyomja le az F5 billentyűt, vagy kattintson a Diavetítés > Az elejétől gombra.
Adatbázis (alapfogalmak).
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis-kezelés.
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Mire jók a tabulátorok? Lehetőséget nyújtanak
Excel: A diagramvarázsló használata
Adatbázis kezelés Lekérdezések Készítette: Maradics Zoltán.
az MSAccess programmal
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
az MSAccess programmal
A körlevél készítésének menete
1 Tabulátor és használata. 2 A tabulátor olyan eszköz, amellyel egy soron vagy bekezdésen belül a szöveget megadott pozícióba tudjuk igazítani. A szöveget.
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adatbázis-kezelés
Access-Űrlapkészítés
Zsombori Balázs Neumann János Számítástechnikai SZKI
,,Én így tanítanám az informatikát”
Microsoft Access Vezérlőelemek.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Office Programcsalád
Többtáblás adatbázisok
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Adattáblák kezelésére létrehozott automatikus formok Páll Éva Boglárka.
KÖRLEVÉL.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
ADATBÁZISKEZELÉS ŰRLAPOK.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Törzsek-Partnerek A partnerek menüpont alatt végezhetjük a partnerek nyilvántartásával kapcsolatos műveleteket. A partnertörzsben vesszük fel a partnerek.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Kördokumentumok 1..
Táblázatok.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Mappa- és fájlműveletek
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Telepítés és használat ICON100 központhoz Modern Alarm Hungary.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Készítette: Kiss András
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Információ és kommunikáció
Kördokumentum készítése
Kimutatás készítés 1..
Módosító lekérdezések
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Adatbáziskezelés.
az MSAccess programmal
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Előadás másolata:

Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok

Új adatbázis, táblák létrehozása Először a Fájl/Új/Üres adatbázis menüponttal létrehozunk egy új adatbázist, majd azt tetszőleges néven elmentjük. Ezt követően a megjelenő ablakban a Táblák/Tábla létrehozása tervező nézetben menüpontra kattintva létrehozunk egy új adattáblát.

Nemzetiség( n_kód, n_név) A Nemzetiség táblához a következő típusú mezőket hozzuk létre Accessben: A számláló típus alkalmazása azonosítókhoz, elsődleges kulcsokhoz ajánlott. Mindegyik rekordhoz hozzárendel egy egyedi sorszámot. A sorszámozást 1 –től kezdi, és a táblázat kitöltésénél ezt a mezőt mindig automatikusan kitölti.

Egy táblázatban mindig meg kell adni, mely rekordok képezik az elsődleges kulcsot. Ezt a mezők bal szélére történő kattintással való kijelölésével ( Ctrl –t nyomvatartva egyszerre több mezőt is kijelölhetünk), majd az eszközkészletben a kulcs alakú ikonra való kattintással tehetjük meg.

Az egyes mező típusának beállításánál alul megjelenő mezőtulajdonságok ablakban tovább finomíthatjuk az adott adatmezőnk tulajdonságait. Például meghatározhatjuk, hogy hány karakteres legyen a beírt szöveg maximális hossza, vagy hogy kötelező legyen-e az adott adatmező kitöltése. A szám adattípus egész/valós típusát is itt lehet beállítani. Ezek után nincs más hátra, mint hogy elmentsük az adattáblánkat valamilyen néven.

Az átlagéletkor mezőt valós típusúra állítjuk a mezőtulajdonságoknál. Tánccsoport( cs_kód, név, pontszám, avg_életkor, n_kód) Az átlagéletkor mezőt valós típusúra állítjuk a mezőtulajdonságoknál. Az n_kód idegen kulcs. A Nemzetiség táblában lévő n_kód kulcsmező alatt tárolt azonosítók közül veszi fel értékét. Mivel ennek típusa Hosszú Egész ( a számláló típus valójában a rekordokat automatikusan hosszú egész típusú számokkal sorszámozó típus), ezért itt is hosszú egész típusú számnak állítjuk be. Idegen kulcsot soha nem állítunk számláló típusúra.

Miután az összes táblát létrehoztuk, az E-K modell alapján a kapcsolatoknál beállítjuk a hivatkozási integritásokat, azaz hogy a relációs adatbázisunkban hogy viszonyulnak egymáshoz az egyes táblák. Ezt az Eszközök/Kapcsolatok menüpontra kattintva tehetjük meg. Először ki kell választani, a kapcsolatok beállításánál mely táblákat szeretnénk felhasználni. Adjuk hozzá az összes adattáblánkat. Ez után az E-K modell alapján az elsődleges kulcsokat összekötjük az idegen kulcsokkal. Ezt az adott mező felett történő bal egérgomb lenyomásával, majd a hozzá tartozó másik táblában történő illeszkedő mező fölé történő áthúzásával tehetjük meg.

Jelöljük be a Hivatkozási integritás megőrzése, a kaszkádolt frissítés, és a kaszkádolt törlés jelölőnégyzeteket, majd hozzuk létre a kapcsolatot. Kaszkádolt frissítés: Amikor a kulcsmező egy rekordja megváltozik, az idegen kulcshoz tartozó azonos értékű rekordok is megváltoznak a másik táblában. - Kaszkádolt törlés: Amikor a kulcsmező törlődik, az idegen kulcshoz tartozó rekordok is törlődnek a másik táblában.

Az összes kapcsolat létrehozása után a következő szerkezetű ábrát kapjuk:

Következő lépés az űrlapok létrehozása Következő lépés az űrlapok létrehozása. Űrlapok segítségével az adattáblákba való adatfelvételt sokkal felhasználóbarátabbá és könnyebben kezelhetővé tehetjük. Kattintsunk az Űrlapok/Űrlap létrehozása varázsló segítségével menüpontra. Válasszuk ki, mely táblához szeretnénk űrlapot készíteni, azon kívül mely mezőkbe szeretnénk adatot bevinni. Az ezt követő menüpontokban az űrlap kinézetét állíthatjuk be. A későbbiekben az űrlap szerkezetén még módosíthatunk, ha a tervezés nézetben nyitjuk meg.

Kapcsolótábla adatbevitelét kezelő űrlap megvalósítása kombi panel segítségével Először űrlap varázsló segítségével létrehozunk egy űrlapot a kapcsolótáblánkhoz, és belevesszük az összes mezőt, melyet a kapcsolótáblában ki szeretnénk tölteni, beleértve az idegen kulcsokat is. Ez után tervező nézetre váltunk, majd rákattintással és a delete gomb lenyomásával kitöröljük mindhárom mezőt.

Az eszközkészletben kikeressük a kombi panel nevű adatbeviteli mezőt, majd beszúrjuk az űrlapba. Ha az eszközkészlet automatikusan nem jelenik meg tervező nézetre váltásnál, az Eszközök/Testreszabás menüpont alatt pipáljuk ki az eszközkészlet jelölőnégyzetet. A kombi panel beszúrása után megjelenő dialógusablakban válasszuk ki a „Szeretném, ha a kombinált lista vezérlőelem megkeresné az adott értékeket a táblában vagy lekérdezésben” opciót, majd lépjünk tovább. Ez után mindig azt a táblát válasszuk ki, melyből a listában megjelenő értékeinket szeretnénk venni, valamint ha a táblát kiválasztottuk, válasszuk ki azt a mezőt, mely a listában megjelenjen, valamint a táblához tartozó kulcsmezőt. Például a Mit táncol kapcsolótábla a Tánccsoportot köti össze a Táncokkal, tehát kell egy lista melyből kiválasztjuk az aktuális tánccsoportot, azaz vesszük a Tánccsoport táblát és kiválasztjuk a cs_kód, valamint a név mezőket.

Ha nem szeretnénk, hogy a listában a kulcsoszlop is megjelenjen, hagyjuk kipipálva a csekboxot és lépjünk tovább. Ez után kiválasztjuk, a lista által kiválasztott értéket a Mit táncol tábla mely mezőjében szeretnénk eltárolni. Jelöljük be az „Érték tárolása ebben a mezőben” rádiógombot, majd válasszuk ki a cs_kód –ot, mert a lista által kiválasztott tánccsoport kódját a kapcsolótábla csoportkód (cs_kód) mezőjébe szeretnénk eltárolni. Ez után már csak meg kell adni, mi legyen a kompi panel címe, és a befejezésre kattintani. A csoport által táncolt tánchoz és az oktató nevéhez analóg módon kombi paneleket készítünk.

Íme az eredmény: A kapcsolótáblát az azonosítókkal tölti ki, míg a felhasználó ezt, az űrlapot használva, kényelmesen kezelhető listákon keresztül teheti meg.