Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
Grafikus Feluletek 1 Grafikus feluletek Buzas Hunor.
A Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténeteA Windows xpTörténete.
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Ember László Windows Update Windows frissítés.
2. Operációs rendszerek.
Az operációs rendszerek
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek GNU/Linux
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Készítette: Tóth Gábor
Visual Basic 2008 Express Edition
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Operációs rendszerek fejlődése
Szoftverek.
Szoftverek.
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Ne maradj le!. Láttátok már ezeket a suliban? Mi a különbség a következők között?
Linux ismertetése Prém Dániel Windisch Gergely Tanszéki mérnök
Információtechnológiai alapok 9. osztály
2. Operációs rendszerek.
TARTALOM: A LINUX ÉS A WINDOWS AZ UBUNTU LINUX FELÜLETE -A GNOME -A KDE -AZ XFCE A WINDOWS FELÜLETE LINUX ÉS WINDOWS PROGRAMOK ÉS MEGFELELŐIK STATISZTIKÁK.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
Az operációs rendszer.
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszer Készítette: Schäfer Benedek Felkészítő tanár: Ravasz Imréné Herendi Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola Herend, Iskola.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
Az Open Source lehetősége a szegedi geoinformatika képzésben Fehér Zsolt Zoltán Madarász Anett Olasz Angéla Szabó Péter január 29.
GEOINFORMATIKA LINUX ALATT Dolleschall János. A LINUX ● A Linux operációs rendszer Linus Torvalds finn programozó nevéhez fűződik ● december 28-án.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
A Linux operációs rendszer
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
MySQL története, részei, felhasználhatóság, PHPMyAdmin
Előadás másolata:

Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/ Windows és/vagy Linux? Készítette: Hanusz Zoltán /Hazlaat/

Operációs rendszer (OS) Operációs rendszer a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramja, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak.

A két legelterjedtebb OS Windows

A két legelterjedtebb OS Linux

Windows A Microsoft Windows a Microsoft Corporation többfeladatos, grafikus felhasználói felületek, és azzal rendelkező operációs rendszerek, valamint bizonyos mobiltechnológiák családja. A "Windows" szó és logó a Microsoft cég védjegye.

Windows Windows Családfa

Linux A „Linux” elnevezés szigorú értelemben véve a Linux-rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds kezdett el fejleszteni 1991-ben. A köznyelvben mégis gyakran a teljes Unix- szerű operációs rendszerre utalnak vele, amely a Linux-rendszermagra és az 1983- ban, Richard Matthew Stallman vezetésével indult GNU projekt keretében született alapprogramokra épül.

Linux Családfa

Néhány Windows Windows Windos 2000 Windows 2003 Wondows XP Windows 2003 R2 Windows Vista Windows 2008 Windows 7 Windows 2008 R2

Néhány Linux disztribúció Red Hat Fedora Suselinux Open Suse Ubuntu Mandriva Mint Gentoo

Néhány Különbség Nyitott és zárt rendszer… kinek melyik Licencelés Támogatás Hardvertámogatás Stabilitás Frissítés Biztonság Installálás/uninstallálás Parancssor Árak

Nyitott és zárt rendszer… kinek melyik A Linux nyílt forráskódú, szabadon (és ingyen) terjeszthetõ, sõt a kódba bárki belenyúlhat és jobbá (vagy rosszabbá) teheti azt. A Windows ennek a szemléletnek pontosan az ellentéte: megvásárolt rendszerünkbe nem nyúlhatunk bele

Licencelés Ha vásárolunk (vagy letöltünk, vagy készítünk) egy Linuxot, akkor azt bármennyi gépre feltehetjük – a licencek száma korlátlan. A Windows ezzel ellentétben számszerûleg határozza meg, hogy pontosan hány gépre is tehetjük fel.

Támogatás Linuxnak nincs hivatalos, központosított „minden Linuxra kiterjedõ” terméktámogatása. Ha azonban átesünk a különbözõ ellenõrzéseken akkor a Windows esetében kimagasló támogatást kapunk

Hardvertámogatás Windows a nyertes. Bár a Linux is jelentõs eredményeket tud felmutatni ezen a téren (fõleg az utóbbi két-három évben javult sokat a helyzet), azért egy kínai gyártmányú „szinte-olyan-mint-a-HP” szkenner, vagy egy- két videókártya/hangkártya mûködésre bírása még mindig elég sok szöszölést kíván Linux alatt.

Stabilitás Linux az abszolút nyertes .Ha egy alaposan bekonfigurált Linuxot elindítunk, és napi 24 órában dolgozunk rajta, akkor az valószínûleg az idõk végezetéig menni fog

Stabilitás

Minkét OS rengeteg és rendszeres frissítésekkel jelentkezik

Biztonság Oldalakat lehetne írni a kérdésrõl, a tény azonban tény marad: a vírusoknak, rosszindulatú (vagy hozzá nem értõ) felhasználók ténykedésének, külsõ támadásoknak és minden ilyesminek (márcsak elterjedtsége miatt is) a Windows a célpontja.

Installálás/uninstallálás Tény, hogy a Linux hõskorában valóban macerás volt a különbözõ csomagok telepítése, napjainkban azonban a Linux már olyasmi, mint egy Macintosh.

Installálás/uninstallálás Sajnos a szoftverek installálása és fõleg uninstallálása, a legszörnyûbb módon a Windows rendszereken van megoldva. A Mac felhasználók jól tudják ezt (ha egy Mac használónak megemlítjük, hogy egy szoftverünk eltávolítása után a merevlemezen felejtett pár DLL-t és könyvtárat, akkor azt fogja hinni, viccelünk).

Parancssor Nos igen – egy gyakori tévhit a Linuxszal kapcsolatba n, hogy...

Parancssor ha valamit valóban meg akarunk oldani, akkor szükségünk lesz hagyományos shell parancsokat használnunk.

Parancssor A valóságban azonban nagyjából ugyanannyit fogjuk látni a Linux parancssort, mint a Windows DOS- parancssort

Árak A legutolsó pont egyben az egyik legfontosabb. A Linux ingyenes. Ingyenesen kipróbálható (sõt telepítés nélkül is kipróbálható), és ha megtetszett ingyenesen telepíthetõ