12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
 2011 első félévében Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait  az önkéntesség európai éve  június 4-12.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
A Hallgatói Mentorprogram működése
 Európai Parlament és Tanács (2006) – szociális és állampolgári kulcskompetencia fejlesztése  Nemzeti Önkéntes Stratégia (2011), Magyarországi önkéntesség.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Álmok… Caso não utilize a parte “voltando a sonhar” do modulo, favor deletar.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Belső, külső PR, a PR eszközei, céljai
Projektciklus- menedzsment (PCM)
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Első az egyenlők között – Key Account Management Összeállította: Kelemen György MAN Roland Magyarország Kft.
Civil programok kommunikációja, a CSR-hez való kapcsolódás lehetséges módjai Dr. Győri Zsuzsanna KÖVET Egyesület október 24.
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Kismama Karrier Központ és Alternatív Főiskola
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Várakozások az eredmények tükrében,
Hogyan válhatnak a cégértékek a teljesítmény katalizátorává? A Cegos üzleti reggelije március 3.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Kérdések a második zh-hoz
Fogd A Kezem Alapítvány
A HEM kialakulása és fejlődése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
„A madárbarát Magyarországért!” Ki/mi az Önkéntes? aki valamilyen közös cél elérésének érdekében, szabad akaratából hajlandó időt és energiát.
Alapfogalmak, definíciók
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
Válságkommunikáció Dr. Piskóti István.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
Motiváció.
Állatorvosi outsourcing Turóczy-Faritz Judit Praxismenedzsment Konferencia 2014.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
Készítette: Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta, egyetemi docens Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési Tanszék Elérhetőség:
Az üzletek operatív működtetése
Idősek az idősekért Győrben
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Tervezési folyamat.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Jánoshalmi Kistérségi Tanács
Önkéntesség 2.0 Vágvölgyi Gusztáv – Pabló
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Fenntarthatóság – eredmények hasznosulása 6.2. előadás
SEEM alapok.
Közigazgatási-civil partnerségi kapcsolatok
Előadás másolata:

12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség

Kulturális önszerveződés: ,,a szabadság kis körei” (Bibó István). Az elkülönülés a fegyelmet biztosító intézményesülési formákkal együtt lehetőséget teremt az önmegvalósításra, kreativitásra. A preindusztriális társadalmakat a rokonság- és szomszédság-elvű önszerveződési formák uralták. A legsötétebb diktatúrában is létezett önszerveződés

A civil társadalom, civil szervezet legnagyobb értékei közé tartozik a ,,minden kényszer nélkül” történő társulás. Önkéntes az, aki szabad akaratából, tudatosan, mások javára történő tevékenységet anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez.

Haszon: az önkéntes munkájával hozzájárul a köz változásához. Személyes haszon: kapcsolatalakítás, csoporthoz való tartozás kialakítása, megerősítése. Adott esetben: a fizetett munka nem adja meg azt az elégedettséget, örömet, amelyet az önkéntes munka biztosít. Önkéntesség:a társadalom állapotának az egyik mutatója. Minél nagyobb az önkéntesek száma, annál nagyobb az állampolgári felelősségérzet, szolidaritás.

Az önkéntesekkel való munkára a civil szervezetnek fel kell készülnie. Akkor lesz sikeres az önkéntesek bevonása, ha a szervezetnek már van: -- Kialakult jövőképe és programjait ennek megfelelően végzi, -- Hosszú és rövid távú terve, -- Kialakult szervezeti felépítése, -- Infrastruktúrája, -- Terve arra, hogyan fog az önkéntesekkel dolgozni, hogyan fogja őket felkészíteni vagy továbbképezni, és a munka után elismerni és jutalmazni.

Ki lehet önkéntes? Mindenki, aki szeretne valamit tenni a közösségért. Meg: képes és tud azonosulni a szervezet célkitűzéseivel, nyílt gondolkodású, segítőkész, motivált, és lehetőleg kezdeményező. Kisegítő (fizikai) munkát bárki végezhet – az igazán értékes a szakmai segítség.

Nagyon fontos funkció: tanácsadás, ötlet-adás. Az önkéntesekkel való kapcsolattartás: önkéntes-koordinátor. Az önkéntes munka tervezése, munkaköri leírás. Toborzás, interjú, munkacsoportok alakítása. Felkészítés és továbbképzés

Ellenőrzés, motiválás Be kell mutatni az önkénteseket a szervezet tagjainak, meg egymásnak. Lehetőséget teremtünk számukra, hogy elmondhassák a munkájukkal kapcsolatos észrevételeket. Bevonjuk őket a döntéshozatalba. Igyekszünk változatos munkát biztosítani nekik. Meghívjuk más típusú rendezvényeinkre. Rensdszeresen informáljuk a szervezet sikereiről, kiemelve az önkéntesek szerepét. Egyenrangúként kezeljük őket!

Elismerés, jutalmazás Az embert is értékeljük, ne csak a munkáját. A szervezet dolgozói foglalkozzanak az önkéntesekkel szabad idejükben. Vigyázzunk arra, hogy az egyforma teljesítményeket egyformán kiemeljük, jutalmazzuk. Az egyik leghálátlanabb feladat a sikertelen önkéntes elbocsátása.

Önkéntesközpontok Vállalati önkéntesség: egy vállalt dolgozói végeznek önkéntes munkát a cég telephelyén, vagy a célcsoportok között. Ez jó és olcsó személyiségfejlesztő és szakmai továbbképzés a dolgozók számára! Csoporttréning. PR-eszköz.