Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Központi Statisztikai Hivatal
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Az első házasság felbomlása
Természetes népmozgalom
A szabadidő fogalma.
Az információs forradalom
Család.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
A városok fejlődése és szerkezete
Peremen billegő fiatalok
A gyermek a modern európai társadalmakban
Települések A városok.
„A nevelés évszázada”.
Gazdasági növekedés rövid- és hosszútávon
A család a globalizált világban
Urbanizáció a fejlődő országokban
3. előadás.
Életbiztosítási Program
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
A család szerepe, jellemzői
Kulcskompetenciák és kompetenciafejlesztés a nevelés folyamatában Képzők képzése HEFOP Nyíregyháza,
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Munkanélküliség.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Összehasonlító gazdaságtan
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Történeti demográfia és gyerekkortörténet
Magatartástudományi Intézet
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Nevelés és nevelői attitűdök
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A népesség számának változása Európában
Csoport, egyszemélyes csoport, család
Vajda Zsuzsanna Siettetett gyerekek
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Thomas Piketty Paris School of Economics
A világnépesség növekedése
A népességnövekedés tényezői és következményei
Az OGYEI kiemelt programjai
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Készítette: Baráth Péterné, 2013.
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Regionális gazdaságtan 7.
Szabolcs Éva, Pedagógiai Doktori Iskola, 2005/2006. tanév, I. félév Gyermekkor: művelődéstörténeti tények, történeti értelmezések.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
TUDÁSÁTADÁS – GENERÁCIÓK ÖSSZEFOGÁSA A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN Nemzetközi konferencia Budapest, november 16. Kőváriné Vida Ildikó előadó (panel)
Esély a szülőknek, lehetőség
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére

1. Az első szakasz a kezdetektől 1750-ig tart. Igen magas születési és halálozási ráta jellemzi, a népesség létszáma stabil, változatlan. A gyermekhalandóság nagyon magas, a várható élettartam 20-25 év körüli. A gyermekekre úgy tekintettek, mint törékeny, de könnyen pótolható lényekre, akik viszonylag csekély értéket képviselnek. A gyermekkor számukra „szükséges rossz” volt a felnőttség felé vezető úton.

Bruegel: Aratás

2. A második szakasz 1750 és 1880 közé esik. Ebben a periódusban - a mikroszkóp és a baktériumok felfedezésének köszönhetően - a gyermekhalandóság drasztikusan csökken, de a szülések száma továbbra is magas. Ez a populáció létszámának gyors növekedését eredményezi („boom”). A növekedés együtt jár az ipari fejlődéssel, így a nagy gyermeklétszám kapóra jön az üzemeknek: ez a gyermekmunka nagymérvű elterjedésének időszaka.

Fiatal szövőnő, 1860-as évek

3. A harmadik szakaszban (1880-1930) a születési ráta csökkenő tendenciát mutat. Ennek folyamán a gyermek egyre fontosabb szerepet tölt be a családban. A felső és középső társadalmi osztályokon belül egyre jobban meggyökereznek Rousseau tanai. A kötelező oktatás elterjedésével a gyerekekre már egyre kevésbé lehet számítani a családi munkamegosztásban. A vidékről városba költöző családok már nem képesek megőrizni gazdasági termelő-egység szerepüket. A gyerekek számának csökkenésével a családok összezsugorodnak, „nukleáris családok” jönnek létre.

Ezeknek a tényezőknek a hatására a gyerekek központi szerephez jutnak a családban. A korábbiaknál nagyobb mérvű érzelmi kontaktust alakítanak ki szüleikkel. Egyben függőbbé is válnak tőlük, hiszen csak általuk tehetnek szert az élethez szükséges javakra. A szülőkkel való gyakoribb érintkezés eredményeként a fizikai büntetések száma is növekszik, mivel elterjed a nézet, hogy a gyermek – noha ártatlannak születik – hamar romlottá válik az emberek között. Általában a gyermeket olyan „tőkének” tekintetik, amelybe érdemes – érzelmileg és financiálisan – invesztálni, mert ezt a befektetést megtérítik majd később, amikor gondját viselik idős szüleiknek.

Van Gogh: Az első lépesek

A negyedik szakasz 1930-tól napjainkig tart, és gyermekek iránti attitűdje leginkább az Egyesült Nemzetek által deklarált gyermeki jogokban fejeződik ki (1989). E negyedik fázis társadalma a gyermekközpontú ugyan, de más módon, mint a harmadik fázisé. A cél ma már a gyermekek gondozása, megértése, és mindannak biztosítása, amire a gyermeknek - nem pedig szüleinek - szüksége van.

„Baby boom” - USA, 1950-es évek eleje