Opciós piacok. Meghatározás Egy termék jövőbeli vételére vagy eladására szóló jog, előre rögzített áron és időbenEgy termék jövőbeli vételére vagy eladására.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékpapír piaci műveletek
Advertisements

2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Horváth Zsolt vezérigazgató
Tőzsdei befektetések A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. Árutőzsde Értéktőzsde - értékpapírtőzsde - devizapiac Hatással van napi életünkre.
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Nemzetközi befektetések
Határidős termékek árazása
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Értékpapír piaci műveletek
A tőzsdei kereskedés alapjai
A határidős szerződés.
Határidős és opciós ügyletek
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Dualitás Ferenczi Zoltán
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
PÉNZÜGYTAN Dr. Fellegi Miklós Egyetemi adjunktus.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
KÖSZÖNTJÜK Vendégeinket! Tőzsde vagy elit Casino?
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat készítette: Matthew Will
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Részvényopciós díjak jellemzői
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
Célköltségszámítás (Target costing)
Budapesti Értéktőzsde március 11. Nemzetközi szemlélet – helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Bevezető Készítette: Mándó Milán
Határidős és opciós ügyletek segédanyag tavaszHatáridős és opciós ügyletek2 IV. Opciók értéke lejárat előtt A lejárat pillanatai tehát igen egyszerűek,
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
Siker a tőzsdén A/5 Részvény vásárlásnál milyen lehetőségeink vannak ? Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan lehet vásárolni) Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 9. előadás
Részvények.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
EFFAS – Derivatív modul
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. őszBefektetések I.1 Származtatott termékek Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Származtatott termékek és reálopciók BMEGT35ML tavasz Vizsgakövetelmények A vizsga az alábbiakban felsorolt tételekből összeállított kérdésekből,
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 IV. Opciók értéke lejárat előtt A lejáratkori opcióértékek egyszerűen megadhatók, de a fő kérdés a lejárat.
Opciós ügyletek. Az egyszerű spekulációs ügyletek kockázata igen nagy, ezért nem mindenki vállalja. A fedezeti ügyletkötők számára sem előnyös a határidős.
2013. tavaszTőzsdei spekuláció1 Határidős árfolyamok.
Származtatott termékek és reálopciók tavasz 2. Zh tájékoztató A zárthelyi időpontja és helyszíne: április 22. hétfő QA407, az alábbi beosztás.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Származtatott termékek
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Befektetés és finanszírozás Határidős és opciós ügyletek
II. Határidős árfolyamok
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Származtatott termékek és reálopciók
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Hedge fund-ok Urbán András
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Befektetések I. (BMEGT35M010, nappali mesterszakok)
Befektetések I. (BMEGT35M010, nappali mesterszakok)
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Kereskedés a tőzsdén.
Előadás másolata:

Opciós piacok

Meghatározás Egy termék jövőbeli vételére vagy eladására szóló jog, előre rögzített áron és időbenEgy termék jövőbeli vételére vagy eladására szóló jog, előre rögzített áron és időben Tőzsdei opciós ügyletek:Tőzsdei opciós ügyletek: –Részvényopciók –Devizaopciók –Indexopciók –Határidős opciók – árucikkek

Részvényopciók Vételi opcióVételi opció –A vásárló részvényt vehet előre meghatározott áron és időben – jog –Az eladó részvényt köteles eladni előre meghatározott áron és időben, ha a vevő úgy rendelkezik (lehívja az opciót) – kötelezettség Pozíciók:Pozíciók: –LC – vételi jog (long call) –SC – eladási kötelezettség (short call) Díj – LC fizeti SC-nekDíj – LC fizeti SC-nek

Részvényopciók Eladási opcióEladási opció –A vásárló részvényt adhat el előre meghatározott áron és időben – jog –Az eladó részvényt köteles vásárolni előre meghatározott áron és időben, ha az eladó úgy rendelkezik (lehívja az opciót) – kötelezettség Pozíciók:Pozíciók: –LP – eladási jog (long put) –SP – vételi kötelezettség (short put) Díj – LP fizeti SP-nekDíj – LP fizeti SP-nek

LC és SC nyereség- és kifizetés- függvénye lejáratkor A LC befektető csak nyerhetA LC befektető csak nyerhet Akkor nyer ha az árfolyam nőAkkor nyer ha az árfolyam nő Lejáratkori kifizetésLejáratkori kifizetés –0 ha St<K –St-K ha St>K A SC a LC tükörképeA SC a LC tükörképe Nyereség-függvény=Kifizetés-függvény - DíjNyereség-függvény=Kifizetés-függvény - Díj

RészvénySt<KSt>K LC0St-K SC0-(St-K) LC SC

LP és SP nyereség- és kifizetés- függvénye lejáratkor A LP befektető csak nyerhetA LP befektető csak nyerhet Akkor nyer ha az árfolyam csökkenAkkor nyer ha az árfolyam csökken Lejáratkori kifizetésLejáratkori kifizetés –0 ha St>K –K-St ha St<K A SP a LP tükörképeA SP a LP tükörképe Nyereség-függvény=Kifizetés-függvény - DíjNyereség-függvény=Kifizetés-függvény - Díj

RészvénySt<KSt>K LPK-St0 SP-(K-St)0 LPSP

A részvényopciók jellemzői Lejárati időpont – március, június, szeptember, december – a termék iránti igény függvényében a tőzsde határozza megLejárati időpont – március, június, szeptember, december – a termék iránti igény függvényében a tőzsde határozza meg Kötési árfolyam – az előre megszabott árKötési árfolyam – az előre megszabott ár –Többnyire a tőzsde szabja meg a jelenlegi ár körüli értékeket (kb. 5 darab) –Lépésközök: 2.5 ( 100)

A részvényopciók jellemzői 2 Opciós osztályok – egy alaptermékre vonatkozó összes opció (pl. 4 lejárat, 5 kötési ár, 2 típusú opció = 40 opció = 1 osztály)Opciós osztályok – egy alaptermékre vonatkozó összes opció (pl. 4 lejárat, 5 kötési ár, 2 típusú opció = 40 opció = 1 osztály) Részvény ára és opció kötési árfolyama közötti kapcsolatRészvény ára és opció kötési árfolyama közötti kapcsolat –ITM – LC esetén S>K; LP esetén S K; LP esetén S<K –ATM – LC esetén S=K; LP esetén S=K –OTM – LC esetén S K Opció belső értéke: LC=max(0,St-K); LP =max (0, K- St) – az azonnali lehívás értékeOpció belső értéke: LC=max(0,St-K); LP =max (0, K- St) – az azonnali lehívás értéke Időérték – az opció díja és belső értéke közötti különbségIdőérték – az opció díja és belső értéke közötti különbség

A részvényopciók jellemzői 3 Rugalmas opciókRugalmas opciók –Lejárat vagy kötési árfolyam nem standardizált –Csak fejlett piacon ajánlott, ahol nagy a likviditás Európai, amerikai, ázsiai opciókEurópai, amerikai, ázsiai opciók Osztalék – csökkenti a call értékét, növeli a put értékétOsztalék – csökkenti a call értékét, növeli a put értékét Részvényfelaprózás – csökkenti a részvény árfolyamát, de mivel ez mesterséges árfolyam-módosulás ezért kiigazítás követiRészvényfelaprózás – csökkenti a részvény árfolyamát, de mivel ez mesterséges árfolyam-módosulás ezért kiigazítás követi Pozíciós limitek – osztályra, lejáratra, kötési árfolyamraPozíciós limitek – osztályra, lejáratra, kötési árfolyamra Jegyzés - példaJegyzés - példa

A részvényopciók jellemzői 3 Letétek – a short pozícióban levő befektető köteles letétképzésre (futures)Letétek – a short pozícióban levő befektető köteles letétképzésre (futures) Fedezetlen opciók (SC részvény nélkül) – egyes piacokon csak a fedezetlen opciók kiírója köteles letétet képezniFedezetlen opciók (SC részvény nélkül) – egyes piacokon csak a fedezetlen opciók kiírója köteles letétet képezni Fedezett vételi opció kiírása – nincs letét ha az opció OTM, egyébként alacsony értékű letétet kell képezniFedezett vételi opció kiírása – nincs letét ha az opció OTM, egyébként alacsony értékű letétet kell képezni Elszámolóház – lásd futuresElszámolóház – lásd futures Lehívás – a long érvényesíti a jogotLehívás – a long érvényesíti a jogot –Többnyire lezárják az opciókat lehívás előtt vagy a tőzsde pénzbeli elszámolást alkalmaz