Az érvelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem formális logika.
Advertisements

Érvek, érvelés.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Logika Érettségi követelmények:
Bernoulli Egyenlőtlenség
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bizonyítási stratégiák
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Ápolásetika.
Halmazelmélet és matematikai logika
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Dr. Dinya ElekPhD kurzus január 30. DÖNTÉSI MEGOLDÁSOK ESZKÖZEI AZ ORVOSI DIAGNOSZTIKÁBAN.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Érveléstechnika 2..
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Mitől jó egy következtetés? A strucc madár. A denevér madár. A strucc nem tud repülni. Minden madár tud repülni. Nem minden madár tud repülni. A denevér.
Tudományos magyarázat
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Arisztotelész szillogisztikája
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
I.7: „Világos az is, hogy mindegyik alakzatban, amikor nincs szillogizmus, és mindkettő állító, avagy tagadó, akkor egyáltalán semmi nem lesz szükségszerű.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Formális bizonyítások Bizonyítások a Fitch bizonyítási rendszerben: P QRQR S1Igazolás_1 S2Igazolás_2... SnIgazolás_n S Igazolás_n+1 Az igazolások mindig.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
A deviancia értelmezési kerete
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
„Te olyan buta vagy, ezért nem lehet igazad, és amúgy is brit tudósok szerint…” A legfontosabb érvelési hibák.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 4.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
Logikus érvelés Baranyai Tamás. Logika „A logika az érvényes következtetés alapelveivel foglalkozik [...] a logika nem egyszerűen a helyes érvelés, hanem.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Milyen követelmények érvényesüljenek a versenyjogi ügyek közgazdasági értékelésekor, különösen bírósági felülvizsgálat esetén? Csorba Gergely MTA KRTK.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
A vitázásról avagy: Így (is) fejlesztünk az Adyban.
Mintavétel.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Érveléstechnika-logika VII.
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Kognitív és emotív jelentés
Érvelések (helyességének) cáfolata
Az érvelő szöveg I. Érvelési technikák.
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Nem formális logika.
Előadás másolata:

Az érvelés

Miért érvelünk? Azért, mert meg akarunk győzni valakit valamiről. Azért, mert feltételezzük, hogy: a. beszélgetőtársunknak eltérő véleménye van a szóban forgó tárgyról. b. képes meghallgatni, felfogni, befogadni a racionális érveket.

Mi az érvelés? A meggyőzés racionális eszköze. Egy kijelentés igazságának a megindoklása. Egy döntés, javaslat helyességének a megnindoklása. Egy tétel/tézis/állítás bizonyítása.

Az érvelés struktúrája Az érvelés több kijelentésből áll: - az érvelési tétel (a logikában konklúzió)– az a kijelentés, amit bizonyítani szeretnénk - érvek (a logikában premisszák) – azok a kijelentések, amelyek alátámasztják a tételt - kötőszók: tehát, így, ezért, ennek következtében Amennyiben formalizáljuk az érvelést, következtetéssel állunk szemben. Fontos! Az érvelés nem rendelkezik igazságértékkel, csak érvényességgel. Akkor érvényes, ha igaz premisszákból igaz konklúzió következik. A következtetés (tétel) pedig akkor igaz, ha a premisszák igazak és a következtetés (érvelés) érvényes.

Az érvelés típusai Deduktív érvelés (következtetés) – a következtetést/tételt egy általánosabb eset, tétel alá soroljuk Induktív érvelés (következtetés) – egyedi esetektől haladunk az általános felé – tapasztalati példákon alapuló okfejtés Gyakorlati érvelés – a közvélekedés által elfogadott tényekre, tételekre való hivatkozás (a common sens-re, a józan észre, az adott közösség, társadalom által elfogadott értékekre apellál)

Az érvelés osztályozása az érvek tartalma alapján Kazuális érvelés Érvelés jelek alapján Érvelés tények alapján – tudományosan megállapított tények Tekintélyre való hivatkozás – szakember, hiteles tanú Analógiára épülő érvelés Érvelés példák segítségével – logikai szempontból a leggyengébb érvelési mód

A gyakorlati érvelés Kommunikatív észhasználat: értékeket tételez, értékeket, célokat választásokat támaszt alá Értékelő kijelentéseket alkalmaz A gyakorlati érvelés nem egy tétel igazságának a bizonyítását vagy igazsága nagy valószínűségének a kimutatását vállalja, hanem annak a demonstrálását, hogy az adott tétel valószínűbb, megalapozottabb, mint annak ellentéte A gyakorlati érvelés kritériumai: az adott társadalmi közegben elfogadott értékek, viselkedési és erkölcsi normák – vagy ettől eltérő, de közösségileg mindenképp elfogadott kritériumok

A gyakorlati érvelés szerkezete A premisszák (érvek) száma nem meghatározott A premisszák konvergensek, azaz vagy a tételt vagy egymást erősítik

A gyakorlati érvelés stratégiája Meghatározzuk az opcióinkat. Összegyűjtjük az opciót alátámasztó és megkérdőjelező érveket. Mérlegelés után döntünk, hogy melyiket válasszuk ki – mindig a legerősebb érveket kell kiválasztani.

A helyes érvelés kritériumai Minden premissza (érv) legyen elfogadható Minden premissza legyen releváns A premisszák összességükben szolgáltassanak elégséges alapot a konklúzió (tétel) elfogadásához

Az elfogadhatóság kritériuma Egy premissza akkor elfogadható, ha az érvelési kontextust figyelembe véve ésszerű igaznak elfogadni (tudományosan igazolt, a közvélekedés igaznak tartja stb.) Egy premissza akkor elfogadhatatlan, ha: - mindennapi tudásunkat hamisnak tünteti fel - vitatható, hihetetlen - nem mond semmit - homályos, többértelmű - ellentmondó, más premisszákkal inkompatibilis

A premisszák relevanciája Relevancia: köze van a tételhez, arra vonatkozik Minden premisszának bizonyítania kell a konklúziót – minden érvnek bizonyítania kell a tételt Az érvek lehetnek pozitív és negatív módon relevánsak

A premisszák elégségessége Az érvcsomagra mint egészre vonatkozik – az érvelés episzteológiai vállalásának a vizsgálatából derül ki A gyakorlati érvelés akkor elégséges, ha döntésünk meghozatala előtt figyelembe vettük az összes feltételt, körülményt