Az értékelés típusai Az értékelés viszonyítást jelent: melyik az a mérce, amelyhez viszonyítjuk a tanulói teljesítményt Normára vonatkoztatott (normatív)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Hogyan értékeljünk Moodle-ban? Papp Gyula CONSEDU BT. MoodleMoot 2012 – Gödöllő.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Tehetségazonosítás gyakorlata
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Értékelés a pedagógiában
Fontosabb fogalmak Képesség :
Ellenőrzés - értékelés
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
IDEGEN NYELVI KOMPETENCIA: mit és mikor mérjünk?
Pedagógiai kutatás (2) -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Az üzleti szaknyelvi ECL nyelvvizsga
Új utak és lehetőségek a középiskolások
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Mérési pontosság (hőmérő)
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
A fejlesztő értékelés.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Tantárgyi Feladatbank
Pedagógiai értékelés.
CLARK ÁBRÁZOLÓKÉPESSÉG TESZT
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
1 A Nyelvi Tesztelés és Értékelés Európai Egyesülete (EALTA)
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
A Bloom-féle taxonómia szükségessége, hierarchiájának eredete, régi és új változata, és egy alkalmazáson való szemléltetése.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Záróvizsga prezentáció május. 2 Záróvizsga prezentáció MIT BIZONYÍT A PREZENTÁCIÓ? ›A hallgató jártasságát a választott témában, a kommunikációs.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
1 Szakképzési Önértékelési Modell I. Helyzetfelmérő szint (SZÖM I.) 4. előadás 1.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Kompetenciafejlesztés - Tankönyvek
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
SZFP II Kompetenciamérés
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Alkotó jellegű és játékos gyakorlatok
Előadás másolata:

Az értékelés típusai Az értékelés viszonyítást jelent: melyik az a mérce, amelyhez viszonyítjuk a tanulói teljesítményt Normára vonatkoztatott (normatív) Kritériumorientált (a képesség mint pszichikus rendszer kritériumaihoz – összefüggés a tantervi követelményekkel) Standardorientált (a kimeneti követelményekhez) Leíró (a teljesítmény-összetevőkhöz, a gyermek korábbi állapotához)

Normára vonatkoztatott Az eredményeket a tanulócsoport átlagához viszonyítjuk Az eredmények elemzésekor és értelmezésekor empirikus súlyozást alkalmazunk

Empirikus súlyozás A feladatok nehézségi fokát az eredmények alapján állapítjuk meg. A tanulók eredményeit viszonyítjuk egymáshoz (normatív), és az a feladat kapja a legnagyobb pontszámot, amelyik a legnehezebbnek bizonyult, azaz, amit a legkevesebben oldottak meg helyesen. Ehhez a súlyozáshoz megjelöljük a feladat számát, és feltüntetjük százalékban a feladatot jól megoldók arányát.

Empirikus súlyozás A feladat száma 1. 2. 3. 4 A feladatot jól megoldók aránya 75% 65% 25% 64%

Empirikus súlyozás A feladat száma Jó meg-oldásokaránya Különb-ség 10-zel osztva Kerekí- tés 1 75 25 2,5 3 2 69 31 3,1 7,5 8 4 63 37 3,7 7

Az empirikus súlyozás hátránya A kerekítés eredményeként kapott pontszámok az empirikus súlyok HÁTRÁNYA: Normatív A feladat megoldhatósága (nem egyértemű az utasítás, az adott téma, ismeretelem tanítása stb.)

Kritérium- és standardorientált A tanterv részletes követelményeiből lebontott műveletesített követelmények mint kritériumok A képesség mint pszichikus rendszer komponenseihez és azok optimális működéséhez viszonyítjuk a teljesítményt (GYAKORLATI PÉLDA: OLVASÁSI KÉPESSÉG)

Standard A tanterv részletes követelményei év végén és/vagy, standardizált vizsgakövetelmények Példák: Anyanyelv. Helyesírás: Mondatkezdés és mondatzárás helyes jelölése. Személynevek, állatnevek, címek, gyakran használt földrajzi fogalmak tulajdonnevének nagy kezdőbetűje A keltezés egyszerű alakjának helyesírása Készségszintű alkalmazás az időtartam jelölésében begyakorolt esetekben (szóvégi ó-ő, ú-ű)

Leíró értékelés A teljesítmény pontos, tárgyilagos, teljesítmény-összetevők szerinti leírása →PONTOS MEGFIGYELÉSI, ÉRTÉKELÉSI MUTATÓK (lásd a gyermek megfigyelésének szempontjai) Diagnosztikus értékelés esetén viszonyítani lehet a tanuló előzetes tudás- és képességszintjéhez Figyelembe veszi az eredményességet és a hatékonyságot. - eredményesség: a körülmények, a kiinduló állapot, a megtett út figyelembevétele - hatékonyság: a teljesítmények mögötti ráfordítások, azaz az idő, az energia – általában az emberi erőfeszítés, a tanár és a diák erőfeszítése – arányával fejezhető ki.

Példa leíró értékelésre: Kommunikáció: Érdeklődéssel követi a kommunikációs helyzeteket, és mindig aktívan bekapcsolódik a beszélgetésbe; Könnyedén kiemeli a közlésekből az információt, és ezt megfelelően felhasználja a feladatok megoldásában; Gazdag, aktív szókincse segíti az írott szöveg megértésében is. Szóban és írásban egyaránt veleményt fogalmaz. Helyesen, kifejezően olvassa az ismert és ismeretlen szövegrészeket. Tud dolgozni a szöveggel. Képes pontosan, gondosan, helyesen írni. Mondatai, szövegei írásban is tehetségét mutatják.

A leíró értékelés háttere Pontos, teljesítmény-összetevőkre bontott kritériumrendszer: Felismeri a beszédhelyzeteket Kiemeli a szóbeli közlésből az információkat Képes az élőbeszéd helyes mondatstruktúrájának érzékelésére A kommunikációs célnak megfelelően beszél Véleményt fogalmaz, a hallott információk alapján beszél Külön-külön és szövegösszefüggésben értelmezi a szavakat

Az értékelés más típusai Kognitív A kimeneti teljesítményre összpontosít, azaz a szelektáló, minősítő funkció az erőteljesebb Humanisztikus A folyamatra összpontosít; figyelembe veszi a körülményeket is. Ez a minőség, az eredményesség árnyaltabb megközelítését teszi lehetővé.

Analitikus A tudástartomány elemzésére, összetevőkre bontására törekszik. Erőssége: az elemekre vonatkozóan pontos mérést tesz lehetővé. Gyengéje: csaknem alkalmatlan a többféle tudáselem szintézisét kívánó tudásfajták (ill. a tudás működőképessége) mérésére. PÉLDA: TESZTEK, OBJEKTíV FELADATLAPOK

Holisztikus A tudás egészlegességének, működőképességének megragadására törekszik. Ezért általában komplex, „életszerű” feladatokat alkalmaz (pl. projekt, esszé, szakdolgozat, előadás, érvelés)

Holisztikus Erőssége: közelebb jutunk a valódi, komplex tudáshoz Gyengéje: a komplex feladatokat nehéz értékelni, a komplexitással csökken a megbízhatóság. ÁTHIDALÁS: az értékeléshez rendelkezésre álló, világos, szakmai egyetértésen alapuló szempontsor.

Kvantitatív A teljesítményt számszerűsíti (azaz számokat rendel hozzá: pontozás). Összehasonlíthatóvá teszi a teljesítményeket egymással és egy feltételezett optimummal. Érvényessége a mérőeszköz érvényességén múlik. Fontos szerep jut az adatok interpretációjára.

Példa kvantitatív értékelésre Az alábbi állítások közül melyek igazak a normatív értékelésre? Karikázd be a helyes válaszok betűjelét. a. A növendék teljesítményét korábbi teljesítményéhez viszonyítjuk. b. Normának az országos standardokat tekintjük. c. A növendék teljesítményét mások teljesítményéhez viszonyítjuk. d. Nem lehetséges az eredmények összehasonlítása. Helyes válasz: c. 2 pont Ha mást karikáz be: 0 pont Ha kettőt karikáz be: 0 pont

Itemes súlyozás Itemes súlyozás esetén a feladatlap itemeit pontozunk. ITEM: a feladat legkisebb, önállóan értékelhető egysége, amely és nem bontható tovább részteljesítményre (tudáselem) A legkönnyebb item 1 súlyt (pontot) kap, s ehhez viszonyítva a többi feladat minden iteméhez a legkönnyebbhez viszonyítva súlyt és pontot rendelünk.

Amerikai pontozás Az amerikai pontozás alkalmazása: jó válasz esetén 1 pont válaszhiány esetén nem adunk pontot rossz válasz esetén levonunk egy pontot. Ez a pontozási technika a találgatást próbálja kivédeni. Hátránya: a tanuló a helyesnek tartott választ sem jelöli be, ha nem biztos abban, mert ebben az esetben nem kap ugyan pontot, de ez még mindig jobb végeredményhez vezet, mintha a helytelen válasz miatt pontot veszít.

Az eredmények rögzítése, értelmezése Teljesítménymátrixok Item-tanuló Teljesítmény-tanuló

Item-tanuló NÉV 1 2 3 4 Össz. XY x XX X XZ

Teljesítmény-tanuló Név 1. Kritérium 2. Kritérium 3. Kritérium Pontszám

Kvalitatív A teljesítmény szintjeihez rendel egy bizonyos (minősítő) jelzőt; ez a minőségi skála. Érvényessége az értékelő hozzáértésén múlik. A teljesítmény rétegeit elválasztjuk Ezeknek a szintjét értelmezzük Az értelmezés leírásához skálákat készítünk Fontos az értékelés normáival kapcsolatos egyetértés és a közös nyelv. (Pl. „helyesírása megfelelő”, „szókincse gazdag”.)

Minőségi skála a kvalitatív értékelésben – pl szakdolgozat, kiselőadás (komplex értékelési formák) Minimális teljesítményszint (5-6) Középszint (7-8) Maximális teljesítmény (9-10) A szaknyelv elégtelen/pontatlan/zavaros használata; • A témához kapcsolódó elméleti ismeretek hozzávetőleges visszaadása a memóriából; • A tartalmak, sémák hiányos visszaadása; Információk kiválasztása a szóban forgó témához nem kapcsolódó forrásokból; • Formális érvelés; A személyes véleménynyilvánítás hiánya A szóban forgó témához kapcsolódó összefoglaló ismeretek alkalmazása; • Hiányos, hézagos információk kiválasztása a szakirodalomból; •A hipotézisek részleges indoklása, következetlenség az érvelésben; Személyes, de határozatlan, körvonalazatlan vélemény megfogalmazása; Leegyszerűsítő kifejtés; A tudományos nyelvezet helyes használata kisebb tévedésekkel Az adatok részletes, következetes analízise; Helyes érvelés; Személyes vélemény, eredeti következtetések; • Önálló munkán alapuló dolgozat; • A megfelelő nyelvezet használata; Világos, meggyőző kifejezésmód, kifejtés.