MICIMACKÓ ~ Alan alexander milne ~

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
A BÍBLIA E O CELULAR Klikej Mit gondolsz, mennyivel más volna, ha mostantól a mobiltelefon helyet a Bibliát használnánk?
A szeretet himnusz értelmezése
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
Vérmérsékletem képekben
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
M ASZKOK MÖGÖTT A gyermekpszichodráma módszerének bemutatása Készítette: Kovács Ágota.
Az állatok olyanok, mint az emberek, mert… Ők is szeretnek játszani
A SIKERES ÉLET TITKA.
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Tűnödtem… wondered: " Kik az én számítógépes barátaim ? "
Az Élet Vonata.
A szabadítás öröm-e? (az idősebb tékozló fiú) Lukács 15,25-32
Készítette: a Dalai Láma
Elbukni... Kudarcot vallani... Csődöt mondani... Taccson lenni...
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
Isten ajándéka embertől emberig
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
VÉLEMÉNY MICIMACKÓÉKRÓL PéPéeS
Gárdonyi Géza meséi.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Me to you, szakadt mackó. Me to you, szakadt mackó.
Micimackó egy igaz történet
Karácsonyi óhaj.
"Keresd az életben mindig a szépet
Tibeti személyiségteszt
Feltétel nélküli szeretet
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Névnapodra Szeretettel!
Pozitív gondolatok "Megígérem magamnak... Automatikus.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Érdemes végignézned e képsort!
Ady Endre Karácsony előadja Szabó Gyula.
Olvasd lassan és csendben!.
Várnai Péter: Hit – hivatás - hűség április
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Kertész Imre: Sorstalanság
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
ASZERETET EREJE EREJE Ha valaki elolvasná a világon fellelhető összes írást a szeretetről, valószínűleg nem tudná kiszűrni, hogy melyik igaz és melyik.
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
1. osztályos példa Bubernik Eszter
Készítette: Jon A. Palmer
Jézus főpapi imádsága Egy imádság az emberért Imádkozzunk Ővele.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Vilmos, a kis futóbicikli
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Barát Müller Péter.
Olvasd lassan és csendben!
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Feltétel nélküli szeretet
Az Élet Igéje szeptember.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Egy regény, amely meghódította a világot…
Ilyenek voltunk vadak és jók bűnösök közt is ártatlanok….
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Képek: Szentesi Gyors.
A játékmackók felemelkedése és bukása
Babits Mihály: Jónás könyve Az ószövetségi Jónás próféta könyve
Előadás másolata:

MICIMACKÓ ~ Alan alexander milne ~ Bemutatja: Bóné Orsolya- Tünde

Életrajz Alan Alexander Milne (1882- 1956) Milne kezdetben humoros esszéket, színdarabokat és regényeket írt, ám igazán ismertté gyermekkönyvei tették. Leghíresebb műve a Micimackó (Winnie-the-Pooh), amely fiának játékmackójáról kapta nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin (magyar fordításban Róbert Gida). A mű gyakorlatilag két önálló regényt takar: a Micimackót (1926) és a Micimackó kuckóját (1928). A két mű Karinthy Frigyes műfordításában lett a magyar nyelvű irodalom szerves része. Milne két további, gyermekverseket tartalmazó könyvet is írt: Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk, amelyek között számos vers akad Micimackóról (1926). Alan Alexander Milne (1882- 1956)

A mű általános elemzése Milne könyvei olyanok, mintha saját örömére írta volna. Ez az önfeledt öröm sugárzik írásaiból. A „micimackóság“ Milne sajátossága, ez teszi egyedülállóvá a világirodalomban. Milne minden figurája, azok gondolkodásmódja gyermeki. A szerző nagyon értett a gyerekekhez, ismerte őket és szerette is. Valójában talán Micimackó és társai életre hívója is örök gyerek maradt, aki visszateremtette magát írásaiban a gyermekkorba. A „Micimackó“ a gyermekvilág újraélése, a gyermekkor visszaálmodása. A felnőtt pedig ábrándozva, nosztalgikusan lapozgat a gyermekkor soha vissza nem térő világát megidéző oldalakon.

Milne szinte minden olyan vonást megszüntet, ami a klasszikus mesékre jellemző, s mivel úgy szünteti meg őket, hogy közben új tartalommal telítődik meg a mese: a jellemző jegyek újratermelődnek. A klasszikus vonások eltűnése s mégis megléte hozza létre a Micimackó abszurd világát. Ez az abszurditás adja meg a meseregény humorát, mely átitatja a műben a jellemeket, a cselekményt, a szereplők gondolkodásmódját. A Micimackó egyik legnagyobb erénye az, hogy nincsen benne tanulság, nevelési- oktatási szándék. Amit belőle lehet "megtanulni", az maradandóbb minden vélt aktuális okító- nevelő tanításnál.

A Micimackóban nincs hagyományosan csodás elem. Varázslás azonban mégis van csak másképp: groteszk és abszurd varázslás van. Ez a Micimackó fejének kopogása a lépcsőn, ami a mű formális keretét adja meg. Ettől a kopogástól zuhanunk bele a mese irreális világába, s szintén ettől a kopogástól józanodunk ki a végén.

Jól körülhatárolható és letérképezhető erdővé tárgyiasított helyszínen vagyunk. Itt mindenkinek van saját külön kuckója, világa, tartózkodási helye, de megvannak az utak kuckótól- kuckóig is.

A játék- állatok nincsenek egyedül: lehet gondolni egymásra, fel lehet keresni egymást, igazi egyéniségük csakis közösségben érvényesülhet. Gyermekkorunk vágyainak világa ez, ami így sohasem létezhet, de melynek törvényei szerint élni volna jó. A Százholdas Pagonyban mindenki hibázik, mindenki híján van valami fontos tulajdonságnak, de ezért soha senki sem kap büntetést, szidást, kioktatást. Mindenki megmaradhat, olyannak amilyen, megőrizheti egyéniségét.

A Micimackóban az alábbi szereplők fordulnak elő Róbert Gida Malacka Tigris Nyuszi Füles Bagoly Kanga Zsebibaba Menyétek és Elefántok (Karinthynál);

Micimackó Micimackó egy aranyos kis medve. Ő a Százholdas Pagony lakója. Micimackó nagyon imádja a MÉZET!!! Együtt él barátaival Malackával, Kangával, Tigrissel, Nyuszival, Zsebibabával, Róbert Gidával, Fülessel,Bagollyal és nem utolsó sorban Ormival. Micimackó gondolkodása logikus és célratörő, még a kudarc megelőzésére is van logikus érve.

Róbert Gida Róbert Gida egy kisfiú. A kedvenc medvebocsa pedig nem más, mint Mackó. Ő szüleivel él egy kis városban. Mindig segít a barátain, a képeken is láthatjátok!

Malacka is nagyon nagy szerepet játszik a mesében ugyan úgy, mint a többiek. Ő egy kis malac. Csikos kis állatka. Szinte mindentől fél, és Micimackó a legjobb cimborája. Nem szereti, ha Tigris mindig ráugrik. Malacka gondolkodását a félelem indítja el. Malacka

Tigris Tigris ugrálni nagyon szeret! Barátaira szokott legfőképpen ugrani, valamint a fákat is átugrodja. Mindig vidám, szeret a barátaival bulikat tartani. Kunyhóban lakik.

Nyuszi Nyuszi nagyon szeret kertészkedni! Egyik részben nagyon segítőkész volt, mivel segített egy ici- pici madaron, mert elveszett. Ezt a madarat Csipikének hívták. Sokszor szokott Micimackónak mézet adni,de nagyon UTÁLJA, mikor Tigris komája ráugrik és felborul. Minden nap gondozza takaros kis kertjét, amiben sok- sok répát lehet látni, sőt van, hogy egy- egy répát cserépbe is tesz és bent a házában gondozza az eljárás szerint. Nyuszi készíti a terveket az akciókhoz.

Füles Füles legtöbbször szomorú szokott lenni. Többször leesik a farka és fadarabokból van a kis háza. Tigris mindig viccelődik vele. Fülest a félreértés készteti szónoklásra.

Bagoly Bagoly nagyon szeret repülni és olvasni és Micimackóékkal teázni. Nagyon sokat beszél a híres nagybácsikájáról. Micimackó és Malacka sokszor szoktak hozzá vendégségbe menni.

Kanga Zsebibaba Kanga egy szorgos mama, aki gyerekével Zsebibabával nagyon sokat foglalkozik. A házában nagyon sokat főz, mos és takarít. Zsebi nagyon szereti és az egész Százholdas- Pagony! Zsebibaba nagyon kicsi állat. Zsebibaba egy kenguru. Legjobb barátja Ormi!

Ormi Ormi nagyon félős, kicsit dundi elefánt. Legjobb barátja Zsebibaba!

Itt éppen az a jó, hogy különböznek egymástól Itt éppen az a jó, hogy különböznek egymástól. Mindannyiukban fellelhető pozitív tulajdonságok: tele vannak megismerési vággyal, tettre készek, segítőkészek, önfeláldozóak és legfőképp toleránsak.

4 CSOPORT: Micimackó Nyuszi Bagoly Füles

Az olvasóhoz Köszöntünk, kéz a kézben (részemrõl mondjunk mancsot), hogy teljesítsük részben kérésed és parancsod, mely minket felidézett, mint mackóvágy a mézet. Róbert Gida meg én egy lélek, két legény, egymást nagyon szeretjük, és együtt s evégett ketten szeretünk téged.

Köszönöm a figyelmet!!!