A magyar nyelv eredete és rokonai - ŐSMAGYAR KOR

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Advertisements

A magyarok vándorlásai (Az őshazától a kárpátokig)
Elméletek a magyarok eredetéről
A mondat szintagmatikus szerkezete
A gazdaság alakulása Honfoglaló magyarok.
A tárgy az a mondatrész, amelyre a cselekvés irányul.
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
A magyar nyelvtörténet korszakai
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
A görög történelem kezdetei
1.
1. Az alapnyelv 2. Az alapnyelv rekonstruálása
Uralisztika Az areális szempont.
Az uráli nyelvcsalád nyelvei A történeti szempont
Az angol nyelv diadalútja
Magyarország etnikai szerkezete
4. tétel: A nyelvek eredet szerinti felosztása. Nyelvcsaládok
A magyar nyelv eredete és rokonsága.
Szófajok rendszere.
A számírás története.
Pitagorasz tétel és életútja.
Az etruszkok eredetének kérdése (röviden)
A magyar nyelvtörténet korszakai
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
A magyar igemódok és igeidők története
A számjelölés A melléknévfokozás A kiemelőjel
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Ómagyar Mária-siralom
Nyelvtörténet, a magyar nyelv szókészlete
Az élőlények rendszerezése
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
5. Ősmagyarok a szaltovói kultúra területén?
A magyarországi mezőgazdaság
Politikai és szociálgeográfia I.
Az ókori Róma.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Összeállította: Dóber Valéria
A magyar nyelvrokonság főbb bizonyítékai
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
A határon túli magyar nyelvűség
Az ugor alapnyelv belső keletkezésű lexikológiai és grammatikai elemei
Európa nyelvei.
Ómagyar kor ( ).
Magyarország természeti kincsei
A magyarság őstörténete
A magyarság eredete és vándorlása
A honfoglalás.
A világnépesség növekedése
A magyarok őstörténete
A nyelvi jel és jelrendszer
Nyelvet öltünk! Nyelv-történet Nyelv-újítás Nyelv-járás
Az ősmagyar kor i.e től (magyar nyelv önálló életének kezdete)
Sém és Hám fiai? A héber nyelv helye az afroázsiai és a sémi nyelvcsaládban Biró Tamás december.
Don-kubáni magyar őshaza?
Politikai és szociálgeográfia I.
A magyar igeragozás kialakulása és története: igei személyragjaink eredet szerinti rétegei.
A MAGYAR NYELV EREDETE Vas Sarolta óravázlata április 11.
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
Vándorlás a kelet-európai pusztán
A magyar nyelv eredete és rokonsága.
Honfoglalás, letelepedés
A magyar nép őstörténete
A finn-magyar nyelvrokonságról
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
11. A sztyeppi kultúrkör hatása az erdőövi finnugor népekre
Előadás másolata:

A magyar nyelv eredete és rokonai - ŐSMAGYAR KOR

A közös származású nyelvekben sok hasonlóságot találunk A közös származású nyelvekben sok hasonlóságot találunk. Nemcsak szómegfelelések fordulnak elő bennük, hanem rendszerükben is sok a hasonlóság. A nyelvtani rendszer hasonlósága alapján sorolják a nyelvészek a nyelveket csoportokban --> nyelvcsaládokba. A nyelv családokba tartozó nyelveket rokon nyelveknek nevezzük. A nyelvnek az egyik sajátsága, hogy a szavak mondatbeli viszonyát ragokkal fejezi ki. A helyhatározó ragok a helyviszony három irányát képesek kifejezni (hol?, honnan?, hová?). A névutóinknak is megvan a háromirányúságuk (felett, fölül, fölé). A magyar nyelv a birtoklást személyragokkal fejezi ki ( fiam, kezem; szerbül pl. így mondják: moj sin, moja ruka). Megkülönböztet alanyi és tárgyas ragozást, a számnév után egyes számot használ stb.

Az ősmagyar kor Az ugor ág egysége az i.e. V. század táján bomlott fel. A magyar nép elődei a délorosz szteppére vándoroltak. Itt indul el a magyar nyelv önálló fejlődése. Vándorlása folyamán az ősmagyarság bolgár-török pásztornépekkel kerül kapcsolatba, és ezektől főleg az állattenyésztésre vonatkozó szavakat, továbbá eszközök, mesterségek, gyümölcsök, állatok neveit, valamint a személyi tulajdon fogalmait (bika, ökör, sas, árpa, búza, kender, dió, bor, szőlő, bíró, vám, csere, tolvaj stb.) sajátította el. Ebből a korból nincsen írásos emlékünk.

Szerencsétlenebb az az eset, amikor az ősmagyarra vonatkozóan olyan állításokat tesznek, amelyek összeegyeztethetetlenek az uralisztikai kutatások eredményeivel. Még szerencsétlenebb az az eset, amikor úgy képzelik, hogy az ősmagyar a korai szakaszában még csak amolyan fél nyelv, korlátozott képességű kommunikációs rendszer volt, mely az ősmagyar folyamán vált igazi nyelvvé. A finnugrisztika kutatásai szerint a magyar nyelv legközelebbi rokonaitól mintegy 3000 éve válhatott el, így a nyelv története az i. e. 11-10. század tájékán kezdődött. Az i. e. 1. évezred-i. sz. 1. évezredet felölelő korszak az ősmagyar kor.

A magyarok – a feltételezések szerint – fokozatosan megváltoztatták életmódjukat, letelepedett vadászokból nomád állattenyésztők lettek, talán a hasonló életmódot folytató iráni népekkel való kapcsolatteremtés nyomán. Legfontosabb állataikat a juh és a szarvasmarha képezhette. Írásos emlékek e kezdeti korból nem maradtak fent, de a kutatások megállapítottak néhány egykorú kölcsönszót, mint a szó (a török nyelvekből) vagy a daru (a rokon permi nyelvekből). Feltehetően szintén permi eredetű a főnévi igenév ‑ni képzője. A török nyelvek később – leginkább az 5. és 9. század között – jelentős hatást gyakoroltak a nyelv szókincsére: számos szó, amely a mezőgazdasággal, az államigazgatással és a családdal kapcsolatos, ezen nyelvekből ered, viszont a lexikai kölcsönzésekkel élesen szembeállítható az, hogy a nyelv szórendjére és nyelvtanára az idegen nyelvek hatást alig gyakoroltak.

Manysik A vogul elnevezés, melyet maguk a vogulok nem használnak, valószínűleg az Ob egyik mellékfolyója, a Vogulka nevével hozható összefüggésbe. Ezt a szót kezdetben az oroszok használták, innen terjedt át más nyelvekbe. Mára ennek az elnevezésnek pejoratív értelme lett, ezért lassan kiszorítja a használatból a manysi név, amivel a manysik önmagukat és a hantikat nevezik meg (nyelvjárásonként eltérő hangalakkal: manysi, mencsi). Így a manysikat négy csoportra oszthatjuk, melyeket földrajzi elhelyezkedésük alapján északi, déli, keleti és nyugati manysinak hívunk. Mára azonban már csak az északiak maradtak meg, a többi csoport eloroszosodott vagy eltatárosodott.

Hantik (Osztják nyelv) A hanti nyelv (vagy az oroszoktól kapott néven osztják nyelv) az uráli nyelvcsalád tagja, legközelebbi rokona a manysi (vogul) valamint a magyar. A hantik lélekszáma az 1989-es statisztika szerint 22 500 fő, de csak 14 ezer az anyanyelvi beszélők száma (61%). A hozzá legközelebbi nyelv a manysi, mellyel közösen az obi-ugor nyelvek csoportját alkotja, illetve távolabbi a magyar nyelv, amelyekkel a leginkább elfogadott nyelvészeti elméletek szerint a finnugor nyelvcsaládon belül az ugor nyelveket alkotják.

NYELVEMLÉKTELEN KOR – Ősmagyar kor Kr.e.500-Kr.u.896 Nyelvünk külön élete, vándorlások, honfoglalás Nyelvjárási jelenségek együtteseként él a nyelv s-ező: szőr, ország sz-ező: sörény, uraság Hangtan: a magas és mély hangrendű szavak mellett kialakulnak a vegyes hangrendűek Szókészlet: iráni, török és szláv jövevényszavak

A magyar nyelvű népesség törzsi nyelvjárásokat beszélt. Az ebből a korból maradt magyar nyelvemlékeket kárpát-medencei rovásírással és székely–magyar rovásírással írták, bár szórványosan maradtak fenn magyar szavak görög betűkkel leírva Bíborban született Konstantin munkájában is.

Összefoglaló 1. Ősmagyar kor (–896, a kezdetektől a honfoglalásig) – Ø írásos emlék, csak későbbi dokumentumokból, vagy a rokon nyelvek történetéből következtethetünk – honfoglalásig: ugor nyelvközösség (uráli nyelvcsalád → finnugor nyelvek → ugor nyelvek) legközelebbi nyelvrokonaink: obi-ugorok (vogulok, osztjákok) – szókincs: alapnyelvi szavak (ló, férj, anya), belső keletkezésű szavak jövevényszavak: vándorlás során (iráni: gazdag, híd; török: gyertya; szláv: ló, kengyel) – hangrendszeri változások: vegyes hangrendű szavak kialakulása (fiú) – nyelvtani rendszer: igei személyragok, módjelek, birtokos személyjelek, tárgy- és viszonyragok – mondatszerkezet bonyolódása: mellékmondatok főbb típusainak kialakulása Forrás: nyelvtan tételek | Érettségi További források: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_nyelv_t%C3%B6rt%C3%A9neti_korszakai #.C5.90smagyar_kor | http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_nyelv |http://hu.wikipedia.org/wiki/Hanti_nyelv |http://fu.nytud.hu/kn/nepek/nepmny.htm .

Készítette: Nyári Fedor Szarapka Ramóna Kucora Barbara Izetovity Valentina