10. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka Mesterképzés Témavezető:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
A MŰSZAKI-INFORMATIKAI ÉS GAZDASÁGI VÉGZETTSÉGŰ PÁLYAKEZDŐK TÉRBELI MOBILITÁSA ÉS ELHELYEZKEDÉSE A VERSENYSZFÉRÁBAN Várhalmi Zoltán - Czibik Ágnes- Dörgő.
Informatikai szakképzés és munkaerő-piaci tendenciák BUDAPEST, január Budapest, Montevideo utca 9. | Telefon: | Fax: +36.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Vajdaság többségében magyarlakta községeinek fejlesztési terve Magyar Regionális Tudományi Társaság Vándorgyűlése, Szeged Ricz András, RTT elnök, Szabadka.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
A tételek eljuttatása az iskolákba
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Az Erasmus-program A napjainkban legnépszerűbb ösztöndíjprogram bemutatása.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
A vajdasági fiatalok regionális kötődése és elvándorlási hajlandósága Halápi Dóra Bölcsészettudományi Kar, Újvidék 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri.
7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka II. évfolyam Témavezető:
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VIII. VÁNDORGYŰLÉSE Debrecen, november Az idegennyelv-oktatás szerepe a szervezeti és regionális versenyképességben.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Művelődés és szórakozás
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Módszertan bemutatása A hely szelleme – Kapcsolattartás az elszármazottakkal Identitás Kisebbségkutató Műhely.
Általános laboráns képzés válaszul a munkaerő-piaci helyzetre
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Munkavállalás az Európai Unióban
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Gábrity Molnár Irén: Szabadka felsőoktatásának jelene és jövője Magyar Regionális Tudományi Társaság Szeged vándorkonferencia
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
TOP SF Munkaerő-piaci és foglalkoztatási helyzetkép Székesfehérváron Mahler Balázs Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat.
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

10. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka Mesterképzés Témavezető: Prof. Dr. GÁBRITY MOLNÁR Irén

A VAJDASÁGI MAGYAR EGYETEMISTÁK MIGRÁCIÓS HAJLAMA

1.A statisztikák, korábbi kutatási eredmények elemezése 2.Kérdőíves felmérést végeztem a vajdasági magyar egyetemisták körében (2011). Az adatok statisztikailag nem reprezentatívak az egész Vajdaság területére, azonban kiértékelésük értékes információkat fed fel. Kutatás módszere

Forrásanyag: 1.Kérdőíves felmérés (2011) 2.Identitás Kisebbségkutató Műhely, Zenta: - Migrációs szándék a vajdasági magyar egyetemisták körében (2010) 3.Magyarságkutató Tudományos Társaság Szabadka: - Szügyi Edit: A vajdasági fiatalok kar- és szakválasztását befolyásoló tényezők szerbiai/magyarországi diplomások és hallgatók körében (2010)

A vajdasági magyarok migrációs hajlama között 70 ezer fő vándorolt külföldre 90-es években becslések szerint magyar vándorolt ki Vajdaságból (Gábrity-Molnár, 2001) Az emigráció anyagi és emberi veszteséget is okozott. A Szerbiából való elvándorlás gondolatát kiváltó okok: létfenntartási gondok, munkanélküliség; karrier- alternatívák közötti választás hiánya; a veszélyeztetettség, bezártság érzése (Gábrity Molnár, 2009)

Emigrációs okok: 55,5% jobb megélhetés és nagyobb jövedelem 4,7+18,3% egyéb okok és a nem tudja válaszok 13,1% családegyesítés (Kárpát-panel, 2007) 90- es években szakképzetlen vagy szakképzett munkaerőt fogadtak szívesen Ma a magasan képzett fiatalok iránt van kereslet (Szügyi, 2010)

A vajdasági magyar egyetemisták helyzete A szerb felsőoktatásban regionális egyenlőtlenség mutatkozik. Vajdaságban 1 állami egyetem. A magyarok képzettségbeli hátrányban vannak (a többségi nemzettel összehasonlítva) a középiskolai, valamint a felsőfokú végzettség esetében. Sok esetben problémát jelent a továbbtanulásnál (majd a munkavállalásnál) az államnyelv ismeretének hiánya.

Stratégiák és tendenciák: a legközelebbi városban tanul - szülői sugallat (költségkímélő megoldás) – gyakori a fárasztó és költséges ingázás magyar nyelven – energiakímélő hálózathatás/városvonzás (tömb magyar térség, vagy az anyaország) alkalmi munka mellett, magán karokon, vagy kihelyezett tagozaton távoktatással próbálkozik a magyar fiatal munkavállalók karrierje akadozik, ha a szerb nyelvtudásuk gyenge, vagy nem tudnak legalább egy világnyelvet is magyarság pozícióvesztése (alulreprezentáltság a „presztízsszakmákban”) magyarság pozícióvesztése (alulreprezentáltság a „presztízsszakmákban”)

Kérdőívezés Minta: ben 128 magyar hallgató lekérdezése. Befejezett középiskola:  Gimnázium: 15,62%  Szakközépiskola: 84,38% Nemek aránya:  41,41% férfi  58,59 % nő Karok:  Szabadka ( Tanítóképző, Közgazdasági, Műszaki  Újvidék (Mezőgazdasági, Bölcsészettudományi, Természettudományi és Matematikai, Technológiai)

Kontroll csoport Identitás Kisebbségkutató Műhely: 2010-ben 370 magyar hallgató lekérdezése. Befejezett középiskola:  Gimnázium: 43%  Szakközépiskola: 57% Nemek aránya:  42% férfi  58 % nő Karok:  Szerbiában 64%  Magyarországon 36%

Külföldi továbbtanulás…

Vélemény a külföldi munkavállalásról

Vélemény a külföldi munkavállalásról (nemek)

Migráció gondolata

Migráció gondolata (kontroll csoport)

Migráció gondolata (kontroll csoport - szerbiai és magyarországi egyetemisták)

Migráció gondolata (nemek)

Migráció gondolata (kontroll csoport - nemek)

Migráció oka

Migráció oka (kontroll csoport)

Migrációs célország

Tanulmányaim után…

Tanulmányaim után… (kontroll csoport)

Megtartó erő

Szülők hatása

Milyen feltételek mellett maradna Szerbiában?

Kutatási zárógondolatok A vajdasági magyar egyetemisták a jobb anyagi körülmények reményében hagynák el az országot. Különbség mutatkozik a nemek között az elvándorlási hajlandóságot tekintve (férfiaknál kifejezettebb). Az egyetemisták először szülőföldjükön keresnének munkalehetőséget. A migrációs célországok közül a legnépszerűbbek a nyugat-európai államok, Magyarország „ugródeszka” szerepet kap. A család és a barátok megtartó erőnek számítanak.

Konklúzió A vajdasági magyar fiatalok körében magas a migrációs potenciál. Ennek hatásai megmutatkoznak a vitális statisztikai adatokban. A vajdasági magyar politikai elit fontos feladata, hogy itthon tartsa a jövő értelmiségét, valamint továbbtanulásra késztese a fiatalokat. A Magyar Nemzeti Tanács oktatási stratégiájának kidolgozásával és a felsőoktatási ösztöndíjprogram beindításával lépéseket tett a cél megvalósítása érdekében. A felsőoktatási fejlesztésévél, a másoddiploma megszerzésének támogatásával, átképzések szervezésével, konzultációs irodák nyitásával elő lehetne segíteni a fiatalok munkába állását. Minél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vajdasági magyar oktatási hálozat kiépítésére, fejlesztésére, mivel a vajdasági magyarság számára az egyik legfontosabb kitörés pont a TUDÁS.

Köszönöm a figyelmet!