„pap vagy te mindörökké”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Advertisements

Bizánci birodalom.
A Katolikus Egyház Magyarországon 1945 és 1990 között
Akolitusok továbbképzése
Hatvan éve szentelték pappá Karol Wojtyłát
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
A Keresztény Vallás.
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
A szerzetesrendek.
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
? ? ? ? ? Kicsoda Jézus ? ? ? ? ? ? ? ? ?.
élete visszaemlékezésekben
Amiről az első anyakönyvek mesélnek
EGYHÁZTÖRTÉNET.
A REFORMÁCIÓ MAGYARORSZÁGON
Szent István ( ).
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
Lelkész-presbiteri konferencia Miskolc, április 12.
Az „Asbóth-díj az év pedagógusának” kitüntetés annak a pedagógusnak adható ki, aki a tudományok, a művészetek, az oktatás-nevelés területén példaértékű,
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
A keresztény egyház a korai középkorban
(A tudomány szemszögéből)‏
Diplomáciai protokoll
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A Biblia.
Szent István, Szent László
DON BOSCO.
KERESZTSÉG.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Királyi papság – szentírási kifejezés : „Mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel…
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
A keresztény magyar állam megalapítása
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
István király.
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Megszentelt Élet Éve
„Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva és hazudozva minden rosszat.
2015 Év végi lelkipásztori beszámoló Január Ökumenikus imahét (Isten a metrón c. darab) Ökumenikus imahét (Isten a metrón c. darab) Csocsóverseny a hónap.
Bevezetés az Egyház életébe. Világi hívek nem „másodlagos” keresztények, illetve nem tekinthetők pusztán a lelkipásztorok „klienseinek” egyház küldetésének.
Pápaság A primátus és az Egyházi Állam. 1.Róma püspökének primátusa A.Meghatározás. B.A pápa hármas méltósága. C.A primátus története. 2.A keleti (nagy)
FRANCIA LELKI MOZGALMAK Egy katolikus lelkiségi mozgalom olyan közösség, amely a római katolikus egyház tanítását követve, a szerzetesrendek és a különféle.
Szűz Mária tiszteletének forrásai az újkori Kalocsai Főegyházmegyében
Kialakulása, nyugati és keleti
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ A SZERZETESRENDEK.
Négy katolikus anyuka.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
A reformáció főbb irányzatai
A piarista rend.
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Nyíregyháza és a Felvidék között
Bevezetés az Egyház életébe
REFORMÁCIÓ.
Szent Márton.
Négy katolikus anyuka.
FELEKEZETI EGYHÁZJOG 2017/2018. KRE/ÁJK november – december.
AZ ÚJSZÖVETSÉGI EKKLÉZSIA II.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Franciaország közigazgatása
A) Jézus Krisztus személye
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Előadás másolata:

„pap vagy te mindörökké” A PAPSÁG és az EGYHÁZI REND SZENTSÉGE

Papjaink lehetnek egyházmegyések vagy szerzetesek

1. Fokozat – diakónus (szerpap) Papságra készülő diakónus (cölebsz) Állandó diakónus (nős is lehet)

2. Fokozat – presbiter (áldozópap)

3. Fokozat – püspök (episzkoposz)

papszentelés

papszentelés

püspökszentelés

püspökszentelés

püspökszentelés

püspökszentelés

püspökszentelés

a pap szolgálati helyei Plébános: igehirdetés, evangelizáció a társadalomeltávolodottak és keresők pasztorációja.ban, katolikus nevelés, ökumené, Családlátogatás, támogatás és kiigazítás, betegek, szegények, menekültek, házastársak, egyesületek, együttműködés a püspökkel. Kötelessége: keresztelés, szent kenet, esketés, temetés, keresztkút megáldása, vasárnapi mise káplán: a plébános segítője templomigazgató: nem plébániai rangú templom plébániai kormányzó: nem véglegesített plébános

Esperes: a plébánosok területi adminisztratív Esperes: a plébánosok területi adminisztratív segítője, a lelkipásztori munka összehango- lója, személyes ügyek felügyelője és továbbképzések megszervezője Lelkész: egyetemi, kórház, katonai, iskolai Egyéb: professzor, újságíró, intézményvezető Központi szolgálatban (aulista): helynök, titkár, szertartó, irodavezető Szemináriumi elöljáró: rektor, prefektus (fegyelmi –tanulmányi vezető), spirituális (lelki igazgató)

Kanonok: a püspöki tanácsadó testület (káptalan) papja Kanonok: a püspöki tanácsadó testület (káptalan) papja. A káptalan vezetője a nagyprépost.

a püspök jelképei (insigna)

Megyéspüspök: saját jogán van kormányzó + megszentelő + tanító hatalma Segédpüspök: püspöki szentségi hatalommal és bizonyos ráruházott kormányzati hatalommal bír Érsek: az egyháztartomány vezetője, „alatta” a szuffragáneus egyházmegyékkel

Bíboros: a pápa által kinevezett (kreált) püspök (ritkán pap), aki 80 év alatt pápaválasztó Pápa: a „megkeresztelt férfi”, aki elfogadja a választást Apostoli kormányzó: püspök vagy pap de nem a saját egyházmegyéjeként kormányozza. Papként semmi körülmények között nem szentelhet Nuncius: pápai követ, aki érseki rangban a diplomáciai testület tiszteletbeli feje is

Püspökök

Az érsek (főpüspök) több (3-5) egyházmegye tiszteletbeli elöljárója Magyarországon 4 helyen (Esztergom, Kalocsa, Eger, Veszprém) A pallium a pápával való szeretetegység kifejezője.

A bíboros (kardinális) A pápaválasztó testület (konklávé) tagjai Rendszerint püspök, de ritkán lehet pap is A bíbor színe a vértanúságra utal Vatikáni vezető, kuriális bíboros(prefektus), vagy „vidéki” bíboros

A P Á P A A pápa Jézus Krisztus földi helytartója Az Egyház látható feje Szent Péter utóda Nyugat pátriárkája Itália prímása Isten szolgáinak a szolgája „servus servorum Dei” Róma püspöke

Prépost, apát: egy szerzetesrend egy házának/monostorának/tartományának/ egészének választott vezetője. Tartományfőnök ill. rendfőnök (monsignore)

Püspöki kitüntetések: (monsignore) püspöki/érseki tanácsos. címzetes prépost/apát: a történelem során megszűnt tényleges hely-javadalom rangja-titulusa megőrződött és kitüntető címként adományozható. tiszteletbeli kanonok: valós káptalani tagsággal nem járó, kitüntető cím.

Pápai kitüntetések papoknak: (monsignore) pápai káplán pápai prelátus apostoli protonotárius

Nagy Szent Gergely Rend Legfőbb Krisztusi-rend Aranysarkantyús Rend Nagy Szent Gergely Rend Világiaknak adományozható pápai kitüntetések Piusz Rend