T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció. 2009.03. 11. 1 Internetes médiakommunikáció Microsoft DisectShow (adatfolyam kezelő rendszer Windows alapon) Takács.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

A bemutató készítés bemutatója
Készítette: Nagy Balázs
Bemutató-készítés PowerPoint.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Az operációs rendszer.
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Vigh György: Webes alkalmazások akadálymentesítése Kaposvár, oldal.
Készítette: Maros Gábor 1 Videó utómunkálatok A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
Videó feldolgozás Microsoft Windows alatt
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Péter Pázmány Catholic University, Department of Information Technology Videó előfeldolgozás Audio előfeldolgozás Szinkronizált Audio-vizuális adatbázis.
Video.
Informatikai alapismeretek Hardver
Vezérlőkártyák a számítógépben
Új online technológiák: lehetőségek és kihívások Kerese István Fejlesztési platform üzletág igazgató Microsoft Magyarország
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Hang- és videotechnika Bevezetés
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
SQL Server 2005 Reporting Services a gyakorlatban
Készítette: Fejér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Prezentáció és grafika Alapismeretek a számítógépes prezentációk.
A számítógép alapegységei
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Excel: A diagramvarázsló használata
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
A bemutató készítés bemutatója
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
MULTIMÉDIA ELEMEI.
LabView használata PTE PMMK MIT Nagyváradi Anett
Távközlő hálózatok tervezése szeptember Forgalmi méretezés alapelvei Takács György 2. Előadás.
A modellező rendszerek közötti adatcsere és szabványai Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei.
Audióállományok.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Tömörítő programok.
Hálózati és Internet ismeretek
1 A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban József Attila – Jankó Zoltán Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Windows Movie Maker 2.6 Multimédia Készítette: Urbin András.
V 1.0 ÓE-NIK, Programozás I. A Microsoft Visual Studio 2010 használata.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Nem irodai programok fájltípusai
Apró falatok a templom egereinek
Az e-learning rendszer és szereplői
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
A számítógép felépítése
Az informatika alapjai
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Informatikai alapismeretek Hardver
Prezentációk készítése
Bevezetés az informatikába 8. előadás Dokumentumkészítés számítógéppel II.
Multimédiás lejátszóprogram
2. Operációs rendszerek.
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK Építsünk IP telefont! Moldován István
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer.
Multimédia.
33.óra Videóformátumok.
Windows Movie Maker.
Az elkészült faliújság értékelése videoklip szerkesztése Windows Movie Maker programmal 10. témakör:
Előadás másolata:

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Internetes médiakommunikáció Microsoft DisectShow (adatfolyam kezelő rendszer Windows alapon) Takács György 4. előadás

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Tartalom Ismétlés DirectShow GraphEdit Bemutatók

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Fogalmak Egy átviteli csatornán folyó adatátvitel = adatáramlás (data flow), Adatfolyam (data stream) = csomagok adatáramlása úgy, hogy az egyes csomagok időben összefüggnek és az időbélyeggel kapcsolatban állnak, Médiafolyam (media stream) = multimédia tartalmat hordozó adatfolyam Több média folyam együtt = folyammédia (streaming media) A média folyam lehet letöltött (downloaded) vagy valós időben futó (real time).

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Fogalmak Rendering : eredeti jelentés szerint az a folyamat, egy képet hoz létre egy modell alapján. A modell egy háromdimenziós alakzat, amelyet pontosan definiált struktúra ír le. Tartalmazhat geometriát, nézőpontot, megvilágítást stb. Rendering: multimédia adatkezelésben a hangzó hanganyag vagy a látható mozgókép előállítása a médiafolyamból (esetleg még rögzítést is adott fájlformátumban Advanced Systems Format (ASF) egy nem szabványos fájlformátum, amely tartalmazhat hanganyagot, videoanyagot, metaadatokat (cím, szerző stb.) indexeket, feliratokat. Windows Media hangkodekeknél a fájlkiterjesztés.WMA Windows Media videokodekeknél a fájlkiterjesztés.WMV

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció DirectShow A DirectShow rendszerben valamennyi adatfolyam-elem neve „filter” Egy ilyen elem lehet egy hardver eszköz, egy szoftver kódoló vagy dekódoló egy hang-, vagy képrenderer vagy bármiféle hang-kép földolgozó egység. A DirectShow egyik fő feladata, hogy lehetővé tegye a „ Windows Media” formátumú tartalmak beolvasását, elmentését beleértve a szerzői jogok megfelelő védelmét is (Digital Rights Management --DRM), A Microsoft eleve ad két filter –t, amelyek a Windows Media Format SDK részét képezik. Ezek a WM ASF (Advanced Systems Format) Reader és a WM ASF Writer.

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció

7 Példa DirectShow filter-ek alapján WM video fájl lejátszására

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Miért érdemes használni a DirectShow rendszert? Kényelmes, mert könnyen, gyorsan, szabadon megoldhatók a multimédiás feladatok. Kezelhetők a különféle hardver egységek pl. DV kamera, TV tuner, USB webkamera stb. Ha a jelek egy külső eszközről jönnek, akkor könnyű a jeleiket átkódolni olyan formátumba, amelyet a Microsoft szeret és használ. Ehhez grafikus szerkesztőrendszer és kész filterek állnak rendelkezésre. Beilleszthetők a meglévő filterek közé saját készítésű filterek

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Miért veszélyes használni a DirectShow rendszert? Nincs rendesen leírva, magyarázva, dokumentálva. A HELP csak annyit mond, hogy melyik gombot kell megnyomni. Garantáltan az előadás bemutatóin is le fog többször fagyni a rendszer. Könnyű maradandó következményeket okozni a Windows rendszerben, amelyeket nehéz visszarendezni (az újratelepítés durva megoldás). Állandóan és megjósolhatatlanul jönnek új platformok és visszavonások (lásd Xaudio2 Beta)

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció A DirectShow rendszer felépítése Minden filter egy feldolgozási elemet jelent. Egy filter bemeneti és kimeneti pontokkal rendelkezik, ezeken keresztül kapcsoljuk össze a filtereket. A filterek és összeköttetések egy teljes rendszert alkotnak a fejlesztő elképzelései szerint A szerkesztés célszerű eszköze a GraphEdit, ami egy felhasználóbarát grafikus interfész keret.

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Filter alaptípusok Forrás-filterek – amelyek egy fájlból vagy akár külső hardver eszközből adatfolyamot képeznek. Átalakító-filterek – amelyek egy filter kimenetén megjelenő adatokból másfajta adatokat állítanak elő, például feliratot tesznek egy video anyagra vagy egy MPEG tömörítést képpontok sorára alakítanak át. Renderer-filterek amelyek egy feldolgozott hanganyagot kiküldenek a hangkártyára, vagy a kijelzőn megjelenítenek egy videojelet, vagy a feldolgozott jeleket fájlba mentik.

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Példák DirectShow megoldásokra WEBkamera jeleinek megjelenítése Tárolt hangfájl lejátszása Tárolt video lejátszása Hangfájl lejátszása internetről Video lejátszása internetről Beszédinformáció élőműsorban siketeknek.

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Beszédinformáció élőműsorban siketeknek

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Példa DirectShow gráf egy médiafájl lejátszására GraphEdit indítása

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció C:\takacsgy\takacsgy\internetmedia/melisapenzrol.waw

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Tovább egyszerűsítve A lejátszandó fájlt kiválasztva a DaphEdit automatikusan hozzárendezi a lejátszáshoz Szükséges filtereket

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció avi médiafájl lejátszására alkalmas gráf

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció

T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció