Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Advertisements

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Hírlevél küldés WEB-SET-tel. Törvényi háttér • évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól (reklámtörvény)
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Milyen jogsértésért mennyit kell fizetnünk? – kockázatmátrix az e- kereskedelem és az online marketing területén Dr. Ormós Zoltán Ormós.
Dr. Markovich Réka főtitkár Magyar Reklámszövetség Változások szerkezetben és érdemben Az új reklámtörvényről 1.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Hatósági és Jogi Főosztály UCP és Közérdekű Keresetek Osztálya
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a évi XLVII. törvény alapján dr. Nagy Andrea Magdolna ügyvéd május 30.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Wittich Tamás főigazgató Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság október 21. „Fogyasztóvédelem – tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat” A fogyasztóvédelmi.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
CLV Partners Ügyvédi Iroda
FOAGYASZTÓVÉDELEM AUSZTRIÁBAN Conference „Consumer protection and unfair commercial practices” Budapest Maria Ecker Austrian Consumer Association.
Az UCP irányelv rendelkezéseinek hatása a GVH gyakorlatára (Fttv) október 21. dr. Nagy Márta.
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Különös tekintettel a gyógyszerekre
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A fogyasztók tájékoztatása
Felelősség, termékfelelősség
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Reklám etika.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Hidat építünk” az energetikai tanácsadók szerepe Magyarországon
Utazási iroda alapítása
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Fogyasztói panaszok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköző magatartásokkal kapcsolatban Dr. Nagy Márta Budapest, 2010.szeptember
UCP Irányelvek végrehajtása Ausztriában Conference « Consumer protection - Unfair commercial practices » Budapest, 21 st /22 nd of October 2008 Ulrike.
Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Tipikus fogyasztói panaszok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében április 3.
Készített: Schneider Gábor GM/N/ Április 1.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Szöveg Versenyfelügyeleti eljárások – Fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok az üzleten kívül kötött szerződések, illetve a távollévők.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Az adatvédelem szabályozása
A versenytörvény módosítása
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Gyógyít, megelőz és fogyaszt? Étrend-kiegészítők reklámjainak versenyhatósági megítélése Dr. Udvardi Anita október 1.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Balogh Virág Főtitkár Magyar Reklámszövetség A kuponozás jogi buktatói.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Középpontban a fogyasztó Készítette:Farkasné Bálint Rózsa.
Reklámszabályozás A fogyasztói döntések tisztességes és tisztességtelen befolyásolása Előadó: Dr. Kathi Attila Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
A közigazgatási eljárás II.
A PSZÁF tapasztalatai a UCP irányelvvel kapcsolatban
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, fogyasztóvédelmi eljárások
A médiaszolgáltatásban közzétett termékmegjelenítés és az arról szóló tájékoztatás törvényi feltételeinek való megfelelés dr. Szikora Tamás jogász Nemzeti.
Az Fttv. alkalmazásának tapasztalatai
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Reklám etika.
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok © dr. Nagy Erzsébet – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter

Általános tudnivalók A törvényt várhatóan 2008 februárjában fogadják el. A 2005/29/EK sz. irányelv átültetésére készült, ami a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra vonatkozik. Angol rövidítése alapján UCP-nek hívják. Jelentősen változtatja a Tpvt-t, Grtv-t, a Fvtv-t stb.

A törvény hatálya Csak B2C hatály (azaz a kereskedők és a fogyasztók kapcsolata, de nem terjed ki a kereskedők között kötött jogügyletekre). Hatály eltérése mellett tartalmilag ugyanaz a generálklauzulája, mint a Tpvt. III. fejezetében volt.

Fogyasztó- fogalom Fogyasztó: a gazdasági vagy szakmai tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy (UCP törvénytervezet 2.§ a))

Átlagfogyasztó - fogalom A fogyasztó magatartásának megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki ésszerűen tájékozottan, az általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el, figyelembe véve az adott kereskedelmi gyakorlat illetve áru nyelvi, kulturális és szociális vonatkozásait is. Ha a kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók egy meghatározott csoportjára irányul, az adott csoport átlagtagjának a magatartását kell figyelembe venni.

Kereskedelmi gyakorlat - fogalom A vállalkozás részéről az árunak a fogyasztók részére történő értékesítésével szolgáltatásával eladásösztönzésével közvetlen kapcsolatban álló magatartás mulasztás reklám marketingtevékenység tevékenység megjelenítési mód egyéb kereskedelmi kommunikáció (UCP törvénytervezet 2.§ d))

Generálklauzula és ami alá tartozik Tilos a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, amely megtéveszti vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót és ezáltal a fogyasztói magatartást torzítja vagy arra alkalmas. A mellékletben meghatározott kereskedelmi gyakorlatok kétséget kizáróan tisztességtelenek megtévesztő (tevékenység vagy mulasztás) vagy agresszív kereskedelmi gyakorlat ha magatartási kódex e törvénybe ütköző magatartásra ösztönöz

Példák a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatra az áru létezése, természete, az áru lényeges jellemzői, így pl. mennyisége, eredete, környezeti hatásai, az áru ára illetve díja, különleges árkedvezmény vagy árelőny megléte a vállalkozás kötelezettségvállalásának mértéke, a vállalkozás vagy az áru jóváhagyására vonatkozó bármely állítás vagy jelzés, a fogyasztó jogai, a fogyasztót érintő kockázatok, stb.

Felelősség csak a vállalkozás Aki megismerhetővé teszi, vállalkozással EGYETEMLEGESEN Aki megismerhetővé teszi, megalkotja a ker-i kommunikációt, vagy egyéb ezzel összefüggő szolgáltatást nyújt Tisztességtelen ker-i gyak. miatt akár Polg-i jogi szerz. alapján közreműködő más személy igénybevételével is

Eljárási kérdések Speciális eljárási szabályokon túl a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság eljárását a Fvtv., GVH eljárását a Tpvt. szabályozza. Ügyek megosztása: típus szerint. Elévülés: 3 év.