Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, 2008.02.22. A Határtalan felnőttképzés projekt tananyagainak hasznosítási lehetőségei a Magyar Virtuális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A november 18-i workshop napirendje
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Kocsisné dr. Baán Mária Miskolci Egyetem-FRK Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ Információs nap – Miskolci Egyetem október 10. Korszerű.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Széchenyi István Egyetem, Győr
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Határon átnyúló civil együttműködések Kulcsár Mária, Fórum Információs Központ, Somorja.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Nemzetközi hálózati együttműködés a távoktatás terén
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Miskolc, Innovációs tapasztalatok az oktatás-fejlesztésben Kocsisné dr. Baán Mária egyetemi docens, Miskolci Egyetem elnök, Magyar Virtuális.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
1 Budai Attila Költséghatékony e-learning képzés Tananyag és támogatás új ILIAS felhasználók számára Vitaindító előadás 8. Nemzetközi ILIAS Konferencia.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, A Határtalan felnőttképzés projekt tananyagainak hasznosítási lehetőségei a Magyar Virtuális Egyetemi Hálózatban Kocsisné dr. Baán Mária Miskolci Egyetem, Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ Magyar Virtuális Egyetemi Hálózat

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Tartalom Fenntarthatóság, a projekt eredményeinek további hasznosítása Szinergia-lehetőségek - Hálózatok együttműködése Nemzetközi tapasztalatok a hatékony hálózati együttműködésben Lehetőségek a Határtalan felnőttképzés és a Magyar Virtuális Egyetemi Hálózat hálózati együttműködésében

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Egyedül nem megy… nélkül nem megy… Az oktatás előtt álló kihívások ↔ kritikus mértékben alulfinanszírozott működési feltételek: a fejlesztések egyetlen reális forrása a pályázati támogatás A nemzeti és nemzetközi projektek döntően konzorciumi együttműködést igényelnek Az egyes projektek megvalósulását követően -Új források – új programok és projektek -új és újabb prioritások, - új és újabb működési formák, partnerségek,hálózatok -Elhalt kezdeményezések, fiókba zárt értékek, enyészetnek átadott web-oldalak Rövidtávú projekt-szintű együttműködés stratégiai partnerség helyett

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Együtt sem megy… A leggyengébb láncszem: a projekt-eredmények hasznosítása Fenntarthatóság – intézményi stabilitás hiánya A közösen fejlesztett programok közös használata – működőképes együttműködési modellek hiánya Projekt-szemlélettől a stratégiai együttműködésig

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Hátha most mégis… - a konzorcium együttműködés szándéka és lehetőségei -a tananyagok fejlesztésénél alkalmazott e-learning módszertan többnyelvűség innovatív megoldásai - Nemzetközi tapasztalataink – „best practice” a hatékony hálózati modellekben

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Szemléletmód-váltás szükségessége Az EU25-re a vizsgált népesség 42%-a vesz részt folytat valamilyen tanulási tevékenységet, addig Magyarországon ez a mutató mindössze 12%, ugyanakkor a formális oktatásban való részvétel nálunk jóval magasabb!! EUROSTAT Statistics in Focus / Population and Social Conditions 2005/8 alapján Ficsura Andrea tanulás

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Többnyelvűség Navigációs nyelv : EN, HU, SK, PL, RO, BG, RUS és LT Tartalom megjelenítés EN, HU, RO, LT, BG, PL, D, F, IT, ES, SK és RUS. A nyelvi verziók között bekezdésenként választani lehet A rendszer adminisztrátor változtathat a nyelvek sorrendjén, beállíthatja a „master” nyelvet

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Hálózat-fejlesztés – nemzetközi tapasztalatok A Miskolci Egyetem Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központjának 10 évvel ezelőtti megalakulása a PHARE Multi-Country Programme keretében –korszerűen felszerelt távoktatási központok - 40 ODL központ 13 országban –hatékony együttműködés egy nemzetközi hálózat keretében –Partnerség, egymásra épülő projektek, stratégiai kapcsolatok

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, UNIMAN EADTU PHARE Multi-country Programme for DE e-Taster 10 év 15 nemzetközi projekt Disszemináció FAT akkreditáció MinSE European Master in SE

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Egy sikeres brit hálózatépítési modell University for Industry / Learning North East – két egymásra épülő projekt „jó gyakorlat” adaptációja – PHARE TÁVHÁLÓ projekt –a tanulási lehetőségek, a képzőintézmények kínálatának közvetítése a potenciális tanulók felé –a „Kóstolók” koncepciója –hatékonyság - informatika és marketing

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Learning North East eredmények: 613 Kis- és közepes vállalkozás vett részt a kurzusban 7,441 munkavállaló regisztrált 26,183 regisztráció a kóstoló kurzusra 97,222 óra feljegyzett tanulási idő Tudomásunk szerint még mindig ez a legsikeresebb ESF projekt, melyben kis- és közepes vállalkozások vettek részt

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Regionális hálózat- fejlesztés Miben hasonlítunk? Gazdasági környezet Észak-kelet Angliában és Észak-kelet Magyarországon – struktúra-váltás, –munkanélküliség Növekvő igény az élet- hosszon át tartó tanulás iránt És miben nem.... Finanszírozás Oktatási rendszer szemléletmódja, feltétel- rendszere és stabilitása –Oktatás, mint szolgáltatás, „piac”, marketing –Elvárások, előítéletek - Learn more, earn more – nálunk?!

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Hatékony hálózat- fejlesztés Miben szeretnénk hasonlítani? -Meglévő erőforrásokra épít, azokat integrálja egy hatékony hálózattá! – pártatlan bróker tevékenység, központi koordináció -Korrekt, gyümölcsöző, stratégiai partnerkapcsolatok – partnerek és versenytársak – közszolgálati és privát -Konzultációs központok hálózata – mind közelebb a leendő tanulókhoz -„Taster” koncepció – előítéletek és félelmek eloszlatása, idegenkedés és önbizalomhiány felszámolása

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Kóstolók koncepciója és tapasztalatai Ingyenes, kockázatmentes kipróbálás lehetősége a potenciális tanulóknak, hallgatóknak - TÁVHÁLÓ projekt – e-learning keretrendszer nélkül - Virtuális 0. évfolyam – besikolázási célú kótoló kurzusok a Karok képzési kínálatából - Szakválasztás, idegen nyelven való tanuláshoz a hallgatók megnyerése e-Taster – MINERVA projekt ( ) 12 rövid ingyenes „kóstoló” kurzus fejlesztése -nemzetközi együttműködésben (8 partner nemzetközi konzorciuma) -többnyelvű e-learning keretrendszerben -Kóstolók tartalma: Európai dimenziók - multi-kulturális és alapkompetenciák fejlesztése Nemzetközi hálózati együttműködés modelljeinek kipróbálását a kurzusfejlesztésben és a közös képzések működtetésében – nem akkreditált, rövid programok kevesebb nehézséggel járnak! Módszertani kísérleteket és fejlesztéseket Fenntarthatóság – a hálózat közös célkitűzéseit támogatja

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Magyar Virtuális Egyetemi Hálózat Egy éve alakult a felsőoktatás e-learning fejlesztő szakembereinek és intézményeinek hatékonyabb együttműködése és nemzetközi kapcsolataink intézményesítése érdekében Tervezett tevékenységek: –Helyzet-felmérés – e-learning/távoktatás Magyarországon –Tematikus Workshop-ok –Folyamatos információs szolgáltatás –Nemzetközi pályázati és hálózati együttműködés

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Hálózati tapasztalat-csere lehetőségei Tematikus műhelyvitákban tervezett témák E-learning rendszerek összehasonlítása és interoperabilitása – pl. COEDU-Moodle Tananyagok „vására” (kurzus katalógus, kóstoló, QA) Módszertani képzések – instruktor-képzés Üzleti modellek a hálózati együttműködésre Minőségügy – európai minőségi kritérumok

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Hálózati együttműködés kiterjesztése Nemzetközi együttműködés fokozása csatlakozás az EADTU szervezetéhez, annak Academic Network-jei tevékenységéhez E-xcellence projekt adaptációja – web-alapú önértékelő rendszer az e-learning speciális minőségügyi szempontjaira építve Kóstoló-koncepció kiteljesítése – az eTaster projekt többirányú továbbfejlesztése CSVM+CBVE projektek –Virtuális szakmai gyakorlat –Virtuális vállalkozói készségfejlesztő programok

Interregionális Disszeminációs Konferencia Eger, Köszönöm megtisztelő figyelmüket!