Kommunikáció az egyetemen c. konferencia 2007. ápr. 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kommunikáció az egyetemen – I. konferencia
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Villanások A TTE első 15 éve A TTE megalakulásának sajtóvisszhangja.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Intézményfejlesztési Terv
MRNB Kommunikáció az egyetemen Pécs, április 14.
ÁTALAKULÓ FELSŐOKTATÁS Bevezetés a szociológiába WJLF ÁSZM I. évf. nappali tagozat.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
ERASMUS Pályázat 2013/2014. KAPCSOLAT ERASMUS Iroda Pinizsi Andrásné Kecskeméti utca IV. emelet 420. Fogadó óra: hétfő-kedd-szerda-csütörtök:
Kerékpáros stratégiák Pécsett
Dr. Sztachó-Pekáry István A főiskolák jövője a kétszintű képzési rendszerben FELSŐOKTATÁS NYILVÁNOSSÁGA KONFERENCIA NOVEMBER 4-7.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
ETR Bevezető DEXTER Informatikai kft.. DEXTER Informatikai Kft Tartalom:  Mi az ETR  Az ETR célja  ETR történelem  ETR modulok  ETR hozzáférések.
ETR Tanügy DEXTER Informatikai kft.. ETR Képesítési követelmények Tantervek Oktatási Tevékenység Oktatási folyamat Szervezése, lebonyolítása Erőforrások.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
Kaliforniai felsőoktatás rendszere Kocsis Viktória Kommunikáció az egyetemen kurzus konferencia
Képzések a pécsi bölcsészkaron
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Ügyfélszolgálatok minőségi fejlesztése Hallgatói és Oktatói „BAT” ügyfélszolgálat a Nyíregyházi Főiskolán Márföldi Józsefné alprojekt vezető.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Bemutatkozik a Georgikon
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Összehasonlító gazdaságtan
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 26.
A BME Gazdaság és Társadalomtudomány Karán működő Műszaki Pedagógia Tanszék kommunikációs módszerei Készítette: Pintér Anita.
Kommunikáció az egyetemen
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 14.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
Perjésiné Hámori Ildikó
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Új fogalmak és jelenségek a felsőoktatás nemzetköziesedésében: összefüggések a bolognai folyamattal A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban.
Nappali mesterszakjaink
Délkelet – Ázsia országai
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Előadás másolata:

Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.

A KREDITRENDSZER TÖRTÉNETE

A kreditrendszer kialakulása a világban Eredete: a XIX. századra nyúlik vissza az Amerikai Egyesült Államokban „Carnegie-féle óra” → kredit alkalmazása 1990-es évek Anglia→ kreditrendszer összehangolása 1980-as évek vége→ ECTS (European Credit Transfer System) elindul, más néven: európai kreditátviteli rendszer

A kreditrendszer kialakulása a világban (folyt.) Az Amerikai Egyesült Államok és Európán kívüli kreditrendszer alakulása: legfejlettebbek: Új-Zéland, Ausztrália, Thaiföld, Fülöp-szigetek, India és Szenegál közepesen fejlettek: Vietnám, Szingapúr, Dél- Korea, Malajzia és Japán leglassabban fejlődők: latin-amerikai kontinens országainak felsőoktatási intézményei nem lehet fejlődést látni: afrikai és közel-keleti egyetemek

A kreditrendszer kialakulása Magyarországon 1990-es évek elején jelent meg ELTE BTK → tanegység-rendszer szept. a mai PTE BTK→ tanegység kifejezés Gödöllői Agrártudományi Egyetem → sajátos kreditrendszer kialakítása Budapesti Műszaki Egyetem kísérlete

A kreditrendszer országos bevezetése országgyűlés határozata a felsőoktatás fejlesztéséről 1998 tavasza: kormányrendelet a kreditrendszer bevezetéséről ↓ szept. illetve szept.: megvalósult a kreditrendszer a felsőoktatásban

Kreditrendszer a PTE Bölcsészettudományi Karán 1992 előtt: középiskolai működés, hallgatói csoportokkal 1992: Horányi Özséb vezetésével a tanulmányok szervezése kreditalapú lett : a tantárgy- és kurzuslisták szétválasztása → jelölésrendszer kialakítása : a kar újragondolta a kreditrendszer alapjait 1999: átírások következménye → az ún. „rövidkódos tantervek” 2000: öt BTK-s oktató a tanulmányi rendszereket országosan vizsgálta : a kreditrendelet kidolgozása 2002: az új kreditrendeletnek megfelelő tantervek megjelenése → az ún. „hosszú kódos tantervek” : a bolognai folyamat, új képzési struktúra és az új tantervek

A kreditrendszer előnyei Rugalmasság, mely lehetővé teszi: a szabad választást az átjárhatóságot a kölcsönös elismerést az „időveszteség-nélküliséget” a nemzetközivé válást

Néhány hasznos információ: Kredit: tantervi egységhez rendelt pont, a tanterv követelményeinek teljesítéséért jár, a befektetett munka mértékegysége 1kredit=30 tanulmányi munkaóra Egyéni tanrend: lehetőséget ad a hallgatóknak arra, hogy egyénileg tervezze meg tanulmányait Mintaterv: a tantervben szereplő tantárgyak olyan elosztása félévekre, amelyet átlagos ütemben haladni akaró hallgató úgy követhet, hogy eleget tesz minden tantárgy felvételi követelményének, minden félévben 30 (±3) kreditet teljesít, és tanulmányi követelményeit a képesítési követelményekben meghatározott képzési idő alatt fejezi be.

Felhasznált források: Országos Kredittanács Irodája ( Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja Viszket Anita és tsa: A kreditrendszer története. Ladányi Andor (1999): A magyar felsőoktatás a 20. században (Bp. Akadémiai Kiadó)

Készítette: Solymosi Nikoletta kommunikáció-magyar szak