A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
A Budapest-Közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatóság 2009 évi tevékenysége. MagyarországBudapest-Közép-Dunavidék április 20. Domonyvölgy.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
Baljós képek a művészet történetében (önkényes válogatás és kijelölés)
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
Pszichiátriai betegségek a festők életében
Hatalom interdiszciplináris megközelítésben. Szeged, 2004.
Vincze Tibor életrajza
A Liberális tábor.
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A SZÁZADFORDULÓ (POSZTIMPRESSZIONIZMUS, SZECESSZIÓ, SZIMBOLIZMUS)
Kora középkori művészet
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
Rébay Magdolna – Debreceni Egyetem BTK NI
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Csontváry Múzeum tételhez
Az emberi természet természettudományos vizsgálata
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Nemes Nagy Ágnes.
Lippay János ( ) és kora november 10. A virágok virága a Posoni kertben Géczi János Pannon Egyetem, Veszprém Pécsi Egyetem, Pécs
A révkomáromi Selye János Egyetem működése. Az egyetemről általánosságban, annak rövid bemutatása 1918-ban Csehszlovákia megalakulása A felvidéki felsőoktatási.
Kommunikáció az egyetemen
Ornamentika és modernizmus január 24 – 25. A rózsa-szimbolika alakulatai az életmód- reform hazai képzőművészeinél Gulácsy Lajos és Nagy Sándor Géczi.
Nevelés- és/vagy művelődéstörténet a tanárképzésben Géczi János Pécsi Tudományegyetem BTK, Neveléstudományi Intézet, Nevelés- és Művelődéstörténet Tanszék.
4. téma Az Országos Mez ő gazdasági Könyvtár szaktájékoztatási rendszere: hagyományos és elektronikus források.
Párbeszédkultúra, a múzeumandragógia egyik lehetősége, az „Egyetemes Művelődéstörténet” útján Nemzeti Múzeum Múzeumandragógiai konferencia Budapest,2011.
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Közkincs pályázatok tapasztalatai a Közép- dunántúli Régióban.
Közkincs program aktuális kérdései Szolnok 2005.november 7.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
- a foglalkoztatási jellemzők és jövedelemviszonyok tükrében -
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Korányi Sándor a nephrológus
EPISCON - program EPISCON - project Európai kulturális szakmérnöki PhD iskola European PhD in Science for Conservation ANNA RUGGERI Magyar Nemzeti Múzeum.
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Dr. Pallo József PhD. bv. ezredes
Magyar Nemzeti Galéria
Erdőművelés Tanszék Selmecbánya – Sopron
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Magyarországi művészet
Becker Irén – fotóművész. - Jelszavai: kultúra, utazás és dokumentáció. - Szabadúszó fényképész. - Lakhely: Budapest, Magyarország. - Szülőhely: Szerbia.
A versenyek!. Megyei verseny nyertes csapatai: GYŐR helyszínen, Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
A versenyek!. Megyei verseny nyertes csapatai: GYŐR helyszínen, Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági.
Ajánlott irodalom Kéri Szabolcs: Kreativitás és pszichopatológia az újabb neurobiológiai kutatások tükrében. M. Pszichol. Szle Hárdi.
Közösségszervezés BA.
Impresszionizmus.
Pénzügyőrök a mindennapokban (1867-től napjainkig)
Meghívó ! Agykutatás Napjai Budapesten március 17-18
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Szekeres - ösztöndíjasok: Az E-galéria kiállítása
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A versenyek!.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Előadás másolata:

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága május 11. A Dunántúl mint régió: nyelv- és irodalomtudományi kutatások Az életmódreform hazai képviselője: Nagy Sándor. Az író, a képzőművész – és egy szimbóluma Géczi János PhD Veszprémi Egyetem, BTK, Antropológia és Etika Tanszék Pécsi Tudományegyetem, BTK, Nevelés- és Művelődéstörténet Tanszék

Az időszak (egymással párhuzamos) világképei kései romantikus materialista pozitivista A vizsgálatba bevontak: világképi szempontból paradigmatikus személyiségek pl: Nagy Sándor Gulácsy Lajos Csontváry Koszta Tivadar a kiválasztás szempontjai: több típusú forrás (képzőművészet, irodalom, tudomány) alapján megállapítható világkép-struktúra dokumentált életpálya az intézményes művészi képzés tartalmának ismerete nemzetközi mozgástér és tájékozódás a művészetet a nevelés eszközének tekintik közös bennük az életmód-reform(ok) meghatározó hatása az életmódban és a művészi pályán

Vázlat Művészet és nevelés A rózsa értelme Az életet minősítő virág Nagy Sándor egyéni világképének néhány eleme

Otthon/Tűzhely, 1905 k.

Kertünk, 1902.

Ave Myriam, 1904.

Adalbert Stifter Nachtsommer, a művészsors paradigmatikus felvázolása fejlődésregény utópia a rózsa az ember és a szellem közös teremtménye lakhelye: a kert a virág több korábbi rózsaszimbólum alakzata a szövegben ornamentális a viselkedése

Nagy Sándor egyéni világképének néhány eleme Nazarénusok Preraffaeliták Tolsztojanizmus Újgnoszticizmus Vegetárizmus

A rózsa értelme Nagy Sándor: Szent várakozás, 1904.

Irodalom: Balis, J. (1966) Images de la Rose. Catalogue No 21., Bibliothèque Albert Ier, Bruxelles F. Dózsa K. szerk. (2004) Az áttörés kora. Bécs és Budapest a historizmus és az avantgárd között Klimt, Schile, Kokoschka és a dualizmus művészete című kiállítás tanulmánykötete. Budapesti Történeti Múzeum, Budapest Géczi J. szerk. (1999) Nagy Sándor. Vár Ucca Tizenhét 1999/2. Veszprém Gellér K. – G. Merva M. – Őriné Nagy C. szerk.: A gödöllői művésztelep katalógus. Gödöllő Gellér K. – Keserű K.: A gödöllői művésztelep. Cégér. Gödöllő Gellér K. – G. Merva M. – Őriné Nagy C. szerk. (2003) A gödöllői művésztelep katalógus. Gödöllő. Gellér K. (1996) Nagy Sándor pesterzsébeti freskói. Pesterzsébeti Múzeumi Füzetek 12. Budapest. Gellér K. (2003) Újítás és tradíció. In. Gellér K. – G. Merva M. – Őriné Nagy C. szerk: A gödöllői művésztelep Katalógus. Gödöllő Gellér K. (2004) A gödöllői művésztelep (1901 – 1920) in: F. Dózsa K. szerk. (2004) 423 – 431. Montanari, M. (1996) Éhség és bőség. Atlantisz Könyvkiadó, Budapest Gulácsy L. (1989) A virágünnep vége. Szépirodalmi Könyvkiadó, Bp. Gulácsy L. (1994) Pauline Holseel. Ferenczy Könyvkiadó, Bp. Schorske, C. E. (1979) Fin de Siècle Vienna. Politics and Culture. K. h. n, Szabadi J. (1969) Gulácsy Lajos. Corvina, Bp. Szabó Krisztina Anna: „Az egész élet szigete” – életmód és mentalitás a gödöllői művésztelepen. In: Géczi J. szerk. (1999)