Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása Bemutatkozik az Árkádia és irodalomtudomány-irodalomtanítás felülete TÁMOP 4.1.2-08/1/B.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

RE-PE-T-HA Regionális Pedagógusképző és –Továbbképző Hálózat és Adatbázis az Észak- Alföldi Régióban – TÁMOP /1/B Gaál István tanárképzési.
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A Pedagógusképzési Koordinációs Központ
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon A közoktatási intézményekkel való kapcsolatépítés a TÁMOP pályázatban és azon.
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Agria Media Eger, október
A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése című projekt Gyakorló iskolai munkacsoportjának (III. munkacsoport)
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont
SZAKMAI INFORMÁCIÓS NAP
Murin Emese magyar-angol-magyar mint idegen nyelv szak
P edagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Az e-portfólió használati köre
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
SZTE BTK Spanyoltanár MA
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Kommunikáció az egyetemen
A kerekasztal résztvevői
Kompetensek lettünk? június 27..
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
PROJEKTZÁRÓ január 24. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Szakmódszertani fejlesztés
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
Tanév előkészítő fórum szeptember Bedőné Fatér Tímea Szakmai blog: Magyartanítást.
Előadás másolata:

Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása Bemutatkozik az Árkádia és irodalomtudomány-irodalomtanítás felülete TÁMOP /1/B gyakorló iskolai munkacsoport Pethőné Nagy Csilla szakmai koordinátor Pécs,

Gyakorlóiskolai projektek Intézményfelkészítés Mentorfelkészítés Műhely Info-kommunikációs technológiák Módszerver példatár Szakmódszertani segédletek Árkádia Web-lap irodalom/történelem PTE RKP PTE NTI, BTK, TTK

Résztvevő és partnerintézmények Pécsi Tudományegyetem Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék Történettudományi Intézet Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Kaposvári Egyetem (konzorciumi partner) Magyartanárok Egyesülete pécsi és kaposvári csoportja

Kiindulópontok A felsőoktatáshoz köthető tudománytartalmak, a szaktudományok újabb fejleményei, eredményei nehezen és nagyon lassan kerülnek be a közoktatás tantermi gyakorlatába, és taneszközeibe (évtizedek) Ennek egyik oka a felsőoktatás és a közoktatás, a kutatás-fejlesztés és a felhasználás összekapcsolódásának, együttműködésének hiánya.

Kiindulópontok Az egyetemeken tanuló tanárjelöltek (többnyire) korszerű szaktudással mennek tanítási gyakorlatra, lépnek pályára, ám nem feltétlenül találkoznak „naprakész” szaktanári tudással a közoktatási intézményekben. Nem szereznek kellő tapasztalatot, gyakorlatot arról sem, hogyan lehet tananyaggá alakítani, tanulói tevékenységek sorára épülő tanítási folyamatba illeszteni a tudományos eredményeket. A tanárjelöltek tanítási gyakorlatát vezető tanárok sem biztos, hogy „naprakészek” saját szakjuk tudományos eredményeiben. A pályakezdő tanárok meglehetősen magukra vannak utalva (és hagyva), amikor kialakítják saját osztálytermi gyakorlatukat ►►► visszatérés a saját közoktatási tapasztalatához (taneszköz, tantárgy-felfogás, különösen irodalomból)

Kiindulópontok A tanároktól leterheltségük és megbecsülésük hiánya miatt nem várható el, hogy mindannyian nyomon kövessék számos tudományos szaklap és folyóirat közleményeit. Sem az, hogy ezeket a tudományos eredményeket mindennapi gyakorlatukban saját maguknak alakítsák tananyaggá. A tananyaggá fejlesztés legalább akkora munkát jelent, mint egy bonyolult levezetéssel, bizonyítással és argumentációval bíró szaktanulmány megírása. A kutatás természetszerűen nem veheti figyelembe a tananyaggá fejleszthetőség szempontjait, lévén egy egészen más szabály- és követelményrendszernek kell megfelelnie.

Kiindulópontok Ugyanakkor mutatkozik igény a közoktatásban dolgozó tanárok egy részéről a nem kirekesztő nyelven megírt új tudományos eredmények megismerésére és alkalmazására, hozzáférhető, korszerű tananyagok fejlesztésében való részvételre (OECD tanári kompetencia ►önművelés, élethosszig tartó tanulás) A kutatók részéről igény van arra, hogy eredményeiket ne csupán a szűkebb szakmai körök ismerjék, azok szélesebb társadalmi rétegben is elterjedjenek. Ennek természetes közege lehet a közoktatás maga.

Előzmények A kritikai gondolkodás fejlesztése olvasással és írással projekt (IRA, HUNRA, SOROS) A suliNova/Educatio HEFOP szövegértés- szövegalkotás kompetenciafejlesztő programcsomagjai Pethőné Nagy Csilla irodalomtankönyv családja és Módszertani kézikönyve A PTE irodalom és történelem módszertani kurzusainak tartalmai, a tanszékek és munkaközösségek közti együttműködés és kommunikáció

Árkádia web-lap CÉL Olyan szakmai web-lap létrehozása az irodalomtudomány – irodalomtanítás, illetve a történelemtudomány – történelemtanítás területén, amely bemutatja és felhasználja a felsőoktatás kutatási eredményeit a közoktatás gyakorlatában. TARTALOM Oktatók, PhD hallgatók által nem kirekesztő nyelven írt szakcikkekben bemutatott tudományos eredmények tanárjelöltek és a közoktatásban dolgozó tanárok által történő tananyagosítása, a felhasználási lehetőségek bemutatása (tematikus modulok, óratervek, feladatok). EREDMÉNY 7 (tematikus)„szám” (7 x 5+5 ív felülettel) szakmai együttműködés egyetemek, tanszékek, oktatók, iskolák, tanárok között korszerű kutatási eredmények beépülésének lehetősége a közoktatási tartalmakba, gyakorlatba

Az Árkádia web-lap irodalomtudomány-irodalomtanítás felületének tartalmi szerkesztői: Milbacher Róbert egyetemi docens, PTE BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék Iglicz Ágnes tanár, PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Mekis János tanszékvezető egyetemi docens, PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék Z. Kovács Zoltán oktatási rektor-helyettes, egyetemi docens, Kaposvári Egyetem Kucserka Zsófia egyetemi tanársegéd, PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék Pap Balázs egyetemi tanársegéd, PTE BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék Maul Borbála szakvezető tanár, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola Szakács Emília tanár, Szent Mór Iskolaközpont, ME-Pécs Pethőné Nagy Csilla szakvezető tanár, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

Az első irodalom-szám cikkei, tananyagai

További számok

A készülőben lévő Holokauszt-szám

(Lehetséges) tervek 2011 után is életben tartani, folyamatosan fejleszteni a web-oldalt (pályázati pénzzel és/vagy piacképességgel) Minél szélesebb körben az érdekeltek tudomására hozni a létezését Más tudományterületek és tantárgyak irányába fejleszteni

Köszönöm a figyelmet!