Rendszer és modell 2006. szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Történeti episztemológia
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Dinamikus rendszerek modellezése
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
A természettudományos és a matematikai ismeretek alapozása konstruálással, kísérletezéssel, modellezéssel Dr. Hegedűs.
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Stratégiai tervezés.
Informatika.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
Gazdasági modellezés,döntési modellek
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Operációkutatás eredete
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Energetika II szeptember-december
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
Vállalkozások elemzése
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
vizuális kommunikáció
Térképészet és térinformatika
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A védett ismeret (know-how) "terjedésének" magánjogi aspektusai Dr
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
2014 május 6., Miskolc. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar vállalkozások.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Operációkutatás I. 1. előadás
Bevezetés a filozófiába
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Komplex természettudományos tantárgy
Hatékony és pontos munkavégzés
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Hatékony és pontos munkavégzés
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
egy kiváló tudós gazdag életművéről
Előadás másolata:

Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus

Rendszer és modell Előadás Félév első fele:Rendszer Félév második fele:Modell Az előadásokon a részvétel (erősen:-) ajánlott.

A félév szigorlattal zárul. Technikai rendszerek szigorlat: – Gépelem, géprendszertan (elméleti és gyakorlati tételek) – Rendszer és modell Rendszer és modell

Mivel foglalkozunk a félév során? 1. hét: A tárgy tematikájának és követelményrendszerének ismertetése 2. hét: A rendszer definíciói. Analitikus és szintetikus szemlélet. Rendszerszemlélet 3. hét: Rendszer és környezet. A rendszer funkciója 4. hét: A rendszer hierarchiája. A rendszer szerkezete. A rendszer folyamatai 5. hét: Rendszerelemzés. Rendszerszintézis 6. hét: Az irányítási rendszer. 7. hét: Az információs rendszer. Rendszertípusok 8. hét: A módszerek áttekintése 9. hét: A modell fogalma. 10. hét: A geometriai modell 11. hét: Rendszerek modellezése 12. hét: A modellek csoportosítása 13. hét: A modellezés módszere 14. hét: Dimenzióanalízis Rendszer és modell

Ajánlott irodalom: Szűcs Ervin: Rendszer és modell I., II., Tankönyvkiadó, Budapest Az itt látható anyag megtalálható az alábbi honlapon: – Rendszer és modell címszó alatt Rendszer és modell

1. fejezet: A rendszer definíciói - Lexikonok, értelmező szótárak: többféle megfogalmazás - Filozófiai, nyelvi, műszaki, tudományos, politikai, biológiai rendszerek - Részekből, elemekből álló, azok kapcsolatán alapuló egész, egység - stb. Rendszer és modell

2. fejezet: Az analitikus szemlélet fogalmai - ismeretszerzés fontossága - objektív világ megismerése - világról alkotott szubjektív kép kialakítása - részfolyamatok elemzése Az oktatásban: - egyes tudományterületek: mint különálló tantárgyak (?!) - statikus, lezárt kép a változó világ bemutatása helyett - fontos a stabil alapelvek oktatása, de a gondolkodni-tanítás fontosabb Rendszer és modell

Az analitikus szemlélet jellemzői Rendszer és modell

3. fejezet: A szintetikus szemlélet fogalmai - szaktudományi elszigetelődés helyett: integrálás, tudományközi kapcsolatok - multi-, pluri-, kereszt-, inter-, transz-diszciplinaritás - hasonlóságok felismerése (a modellezés alapja) - „szupertudomány”: minden problémára választ ad (?!) - a felismert analógiák túlértékelése a különbözőségek (hibás) elhanyagolásához vezethet - túlzott egyszerűsítés veszélye Az oktatásban: - a tényleges szaktudás nélküli oktatás nem hiteles Rendszer és modell

A szintetikus szemlélet jellemzői Rendszer és modell

4. fejezet: A rendszerszemlélet fogalmai - feloldja az analitikus és szintetikus szemlélet közti ellentmondást - soha nem önmagában, elszigetelten vizsgálunk valamit, mindig egy nagyobb egész részeként tekintjük (egy adott rendszer részrendszere ill. eleme) - a rendszerszemlélet áthatja az alkotás minden lépését Az oktatásban: - a szakterület alapos ismerete mellett fontos az összefüggések meglátása és feltárása (lásd: szigorlat!) Rendszer és modell

Az alkotás folyamata 1. Célmeghatározás (érdekek, igények, pontos megfogalmazás) 2. „Gyártmány” tervek (lehetőségek, kötöttségek) 3. „Gyártás” tervek (lehetőségek, kötöttségek – ha kell, GoTo 2) 4. Döntés (kitüntetett szempontok) 5. Végrehajtás megszervezése (ha kell, GoTo 3) 6. Ellenőrzés (kapcsolatok – ha kell, vissza az előző pontokhoz) Ezután kezdődhet a végrehajtás. Rendszer és modell

A rendszerszemléletű szakember „dicsérete” A rszsz. sze.: - nyitott a többi szakterület irányába, - keresi a tudományközi tapasztalatcsere lehetőségeit, A rszsz. sze. tudja, hogy: - egyik tudományág sem lesz a másik „alárendeltje” - szakterülete szempontjai az összes szempontnak csak szűk részét képezik - a vizsgált rendszer egy nagyobb rendszer része, nem elszigetelt Rendszer és modell

5. fejezet: Rendszer és környezet - Folyt. köv. Rendszer és modell