A bevezető szakasz (induction period) alkalmazásának európai helyzete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tóvári Judit Eszterházy Károly Főiskola. Szinnyei József. Magyarország a XX. században század: polgári.
Advertisements

Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A tanári munka értékelése
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Uni-LO - Promoting the EQF learning outcomes approach within European universities Az Európai Képesítése Keretrendszer és a tanulási eredmények Projekt.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Hipermédia tanulási források az interneten
Agria Media Eger, október
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Képesítési Keretrendszerek Európában
A nevelési-oktatási program előzményei
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Strukturális és Kohéziós Alapok
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A kerekasztal résztvevői
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Informatikaoktatás a 21. század elején Magyarországon Sebestyén Katalin.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

A bevezető szakasz (induction period) alkalmazásának európai helyzete Sándor József Nagyné Fóris Katalin Eszterházy Károly Gyakorlóiskola

Előzmények Kísérlet a tanárképzés európai dimenziójának megalkotására. Közös tanárképzési programok kidolgozása (kölcsönös kredit elismeréssel). Iskolai tanítási gyakorlatok közös megvalósítása. Pályakezdők megsegítése.

Az együttműködő intézmények University of Groningen, Groningen, The Netherlands (coordinator) Dr. Nassau College, Assen Charles University, Prague, Czech Republic Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského University of Joensuu, Joensuu, Finland Joensuun lyseon peruskoulu Comenius University, Bratislava, Slovakia School Dr. Milana Hodžu University of Regensburg, Regensburg, Germany St. Mariengymnasium University of Edinburgh, Edinburgh, United Kingdom Universitat Autonoma de Barcelona, Spain Eszterházy Károly College, Eger, Hungary

JoMiTE Joint Master in Teacher Education A közös képzés a középiskolai oktatásra irányul. A résztvevő hallgatók legalább 3 különböző európai egyetemen folytatnak tanulmányokat, és legalább 3 különböző országban vesznek részt iskolalátogatáson és tanítási gyakorlaton. 2009/2010-es tanévben próbakurzusok 2010 szeptemberétől közös képzések.

SPriTE Shared Practice in Teacher Education Célja: a közös gyakorlati képzés kialakítása. Főbb területek: tanári készségek, kompetenciák, a tanítási gyakorlat szupervíziója, elektronikus portfolió építés, on-line kulturális háttér kurzusok. Kidolgozás: 2007. és 2009. között. Próbakurzus: 2009-ben.

InNoTe INduction for NOvice TEachers Célja: átfogó pályakezdési és mentorálási program kifejlesztése és kipróbálása, kutatási adatokra és résztvevő országok sajátosságaira építve. tudásmegosztás a hatékony bevezető szakasz programokról. szemináriumok, műhelymunkák szervezése hogy további ismereteket, tudást generáljunk a bevezető szakaszról. közösségi hálózat építése.

A program indokoltsága Nagyarányú pályaelhagyás a pályakezdők körében (legtöbb EU országban 25% az első öt évben) → tanárhiány elé nézünk (Ma a tanárok 1/3-a 50 év fölötti) A pályakezdők sok nehézséggel találkoznak az osztálytermi munkában. Új kihívások jelentek meg a tanári pályán komplexebbek a diákok problémái. magasabb minőségi követelmények az iskolában. EU határozat: „A tanárképzés minőségének javítása” folyamatos és koherens szakmai fejlesztés bátorítása különös figyelmet kell fordítani a bevezető szakaszban a pályakezdőkre

Helyzetkép Hasonlóak a pályakezdők problémái a különböző országokban – nem csak a rendszerváltó országok tünete. Országonként eltérő megoldási törekvések és bevezető szakaszok léteznek. A pályakezdő mentorálás hatékonyságának kutatása még nem számottevő. Nem létezik egy speciális „leghatékonyabb” módszer a bevezető szakaszban. Többféle módszer együttes alkalmazása jelentheti a leghatékonyabb eljárást. (bevezető szakaszbeli tevékenységek gyűjteménye)

Bevezető szakasz jellemzői az InNoTe program résztvevőinél Gyakornoki rendszer Törvényben szabályozott (SCO, SK, H, D - BAV) Szabályozatlan (CZ, FIN, NL) Pályakezdő státusza, jogköre Átmeneti (SCO, SK, D – BAV) Teljes (CZ, NL) Finanszírozás Központi (SCO, D – BAV) Intézményi (NL, FIN, SK) Képzőintézmény Nyomonkövet, segít (SCO, NL, D - BAV) Nincs kapcsolat (CZ, FIN)

Előzetes konklúziók Úgy tűnik, nincs kapcsolat a tanárképzés szerveződése és hivatalos bevezető szakasz létezése között tanárképzés hossza és a bevezető szakasz létezése között tanítási gyakorlat és a bevezető szakasz létezése között tanárképzés és a bevezető szakasz hossza és a PISA eredményesség között Ahol nincs hivatalos bevezető szakasz, ott informális szinten történik a pályakezdők segítése.

InNoTe hozzájárulása a bevezető szakasz hatékonyabbá tételéhez WEB portál Jó gyakorlatok közzététele. Fórum a gyakornokok és mentorok on-line közösségének. On-line kurzusok a gyakornokok és a mentorok számára Éves jelentések Szemináriumok Nemzeti workshopok

Éves riportok (jelentések) Az első riport a jelenleg fellelhető bevezető szakaszokról szól a különböző országokban. A 2. riport a bevezető szakasz jó gyakorlatairól és a legfontosabb dokumentumok elemzéséről. A 3. riport a bevezető szakasz stratégiáiról és útmutatásokról szól az iskolák és az egyetemek számára. Ezek a minden egyes országban végrehajtott nemzeti dokumentumok elemzéséből és az érintettekkel történt interjúkból állnak össze.

Szemináriumok Mi tudható a bevezető szakaszról, és hogyan kivitelezhető. Bevezető szakasz jó gyakorlatai. Bevezető szakasz, mint az iskolai/egyetemi stratégia része. A szemináriumok mindenki számára nyitottak.

Nemzeti workshopok A nemzetközi szemináriumok programjának disszeminációja a programban résztvevő intézmény saját országában.

Kurzusok Kurzusok a gyakornokok és mentoraik részére (fókuszban a tanítás nemzetközi dimenziója,a jó gyakorlatok megosztása) Mindenki számára nyitott. 2011. Regensburg: gyakornokok részére 2011. Prága: mentorok részére 2012. Pozsony: gyakornokok részére

A Bajor - rendszer Referendariat: bevezető szakasz A tanárképzés az alapképzésre épül Trainee (hallgatói) státusz Egy hét ráhangolás A képzés 3 fázisra oszlik 2 különböző iskolában seminárschule-ban einsatzschule-ban

1. fázis Seminarschule Tantárgyak: Tanítási gyakorlat: pszichológia, pedagógia, oktatáspolitika és oktatási törvények Tanítási gyakorlat: első 6 hét: auditálás (hospitálás) + tanítás aztán 2 - 3 teljes osztály (6 - 8 óra/hét) mentor a folyamatos visszacsatolásra Első tanítási vizsga (első vizsgatanítás)

2. fázis Einsatzschule Több függetlenség, kevesebb kontroll. Tanítási gyakorlat: kevesebb visszacsatolás 2 mentor, akik nagy önállóságot biztosítanak a gyakornoknak 3 - 4 osztály (15 - 18 óra/hét) második tanítási vizsga, második szakdolgozat

3. fázis Szemináriumok Tanítási gyakorlat: Harmadik tanítási vizsga 2 - 3 osztály, 6 - 8 óra/hét Harmadik tanítási vizsga Szóbeli záróvizsga a szemináriumokból Jelentés az elmúlt 2 év alatti fejlődésről Összesítve: mindez a második államvizsga

A finn gyakorlat Nincs törvényi szabályozás, nincs gyakornoki rendszer. Oktatási hatóságok és az iskolák saját eljárásuk alapján vezetik be a gyakornokokat -> iskolánként nagyok a különbségek a bevezető szakaszt illetően. Alkalomszerűek a tevékenységek, illetve informálisak és gyakran semmilyen bevezetés sem történik.

Fejlesztési elképzelések Finnországban A tanárképzést úgy kell fejleszteni és megújítani, hogy az alapképzés, a gyakornoki időszak, a szakmai fejlesztés és a tanárképzés egységes egészet alkosson és folytonosságot képviseljen az egyénnek az élethosszig tartó tanulás folyamatában.

„Osaava Verme” Project 2010-2011 Csoporttárs (sorstárs) mentorálás. Együttdolgozó hálózat a finn tanárképző intézmények között, beleértve a szakmunkásképző tanárokat képző intézményeket és az egyetemek tanárképzési karait is.

Köszönjük a figyelmet! sandorj@ektf.hu nagynefk@ektf.hu