NymE SEK BTK TTI SBANTR/SBALTR 1111 Történeti segédtudományok I

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
,,…a geometria két legnagyobb kincse közül az egyik” (Johannes Kepler)
Advertisements

Királyhelmec városunk története
A történelmi idő.
A prezentáció művészete
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
IBK emlékbélyegző 2007-ből
Az OpenOffice Writer Választott téma Választott téma:Az OpenOffice Writer Név Név:Sipka Gergő Felkészítő tanár Felkészítő tanár:Balla Norbert Csaba Iskola.
A Keresztény Vallás.
Bekezdésformázás Név: Szarvas Nóra 8/a Felkészítő tanár: Salamon Róza
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
? ? ? ? ? Kicsoda Jézus ? ? ? ? ? ? ? ? ?.
A táblázatkezelés alapjai 1.
Jézus enyém, s én az Övé, mert Jézus a szeretet… Alleluja, Krisztus Jézus, amen! Elvezet a friss vizekre, mert Jézus a szeretet… Alleluja, Krisztus Jézus,
Készítette: Szabó Zénó
Keresztesek.
Természetes Jelek A mosoly a jókedv, bizalom jele…
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
Paul Testud Kft. Imázs-elemzés.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Bekezdésformázás Nevem: Berkes András Speciális kategória
A bemutató címe akár kétsoros is lehet, vagy még hosszabb. Szerzők, intézmények felsorolása tetszőleges sorrendben, okosan, szépen. A betűméret automatikusan.
Relációs algebra. A relációs adatbáziskezelő nyelvek lekérdező utasításai a relációs algebra műveleteit valósítják meg. A relációs algebra a relációkon.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Advent By: Móra Dávid.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
ADVENT Salmani Krisztián.
ANDREA DEL SARTO
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
Táblázatkezelés.
Készítette: Szabó Zénó
Jézus, tiszta lényed nézve,
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
A Biblia.
Minden diakock á n szerepel egy rövid kis feladat. Ezeket kell megoldanod, végrehajtanod ! Jó munk á t !
2.2. A karácsonyi szokáskör
Propedeutika JOHANN KONRAD EBERLEIN Tartalom és belső tartalom: az ikonográfiai-ikonológiai módszer prezentációs anyag TÁMOP /2/A/KMR
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
TRANSZVERZÁLIS ALKOTTA SZÖGEK
Karakterek formázása.
Szent Anna.
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Bekezdések formázása 1..
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
C Programozási alapok.
A művészi nyelvhasználat Kölcsönös aktiválás - megsemmisül a jel (versösszetépés) - érthetetlen a jel (számunkra az arab betűkkel írt szöveg) -
Giotto: Bevonulás Jeruzsálembe
Számítógépes programok használata
ANDREJ RUBLJOV
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
NymE SEK BTK TTI SBANTR/SBALTR 1111 Történeti segédtudományok I
Alberobello Olaszország.
A piarista rend.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
A koronázási jelképek.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Ő tett szabaddá! Ő tett szabaddá! Az ördög minden hatalmát
SS16 TERMÉKEK.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Kvíz Bibliai személyek.
Keresztút.
Előadás másolata:

NymE SEK BTK TTI SBANTR/SBALTR 1111 Történeti segédtudományok I NymE SEK BTK TTI SBANTR/SBALTR 1111 Történeti segédtudományok I. Diplomatika Dr. Szabó Tamás József

chirographum

Palimpszeszt 6 /10. század

Az oklevél szövegképe a szöveg elrendezésének formáját és módját jeleníti meg. Az írnok általában azonos betűtípust használt, de néha eltért ettől, megnyújtotta a betűk szárát, megnövelte a méretét.

Az írnokok gyakran arra törekedtek, hogy az oklevél utolsó sora is teljes sor legyen.

Grafikus szimbólumok. Az oklevélszöveg élén a fohászt kifejező jelképes invokációt Krisztus-jelképek jelenítik meg:

A szöveg végén a hitelesítés eszközeként az oklevéladó monogramja,

az oklevél kiállítását ellenőrző személyek sajátos jele (signum recognitionis)

A kereszt mint szakrális jel garantálta a jogügyletet.

Az ünnepélyes pápai privilégiumok szövegét az antik hagyományt őrző „bene valete” jókívánság zárta. IX. Leó pápa (1048/49-1054) a keresztet sajátos kör (rota) formájú jellé bővítette, a bene valete formulát pedig monogrammá alakította át.

A rota két koncentrikus körből és a belső körbe rajzolt egyenlő szárú keresztből állt. „Misericordia Domini plena est terra”

II. Paszkál pápa idejétől fogva (1099-1118) a négy körcikk közül a két felsőbe Szent Péter és Szent Pál nevét, az alsó kettőbe a pápa neve és címe mellé sorszámát is beírták, a körgyűrűbe pedig a belső kör keresztjének felső szárát meghosszabbítva kis keresztet rajzoltak. „Fac mecum Domine signum in bonum”

A grafikus szimbólumok gyakori típusa a közjegyzők okleveleinek végén látható kézjegy (signum manuale).

Díszítő elemek

A Rakovszky család címereslevele 1561-ből

A szövegképhez tartoznak az oklevél kiállításával összefüggő kancelláriai jegyzetek.

Függőpecsét

Az oklevelet gyakran két vagy több pecséttel is megerősítették.

Jézus / Krisztus monogramok Ióta (I) és éta (H), Jézus (Ieus) nevének első két betűje; ióta (I) és chí (X), a Jézus Krisztus név (Ieus Christos) kezdőbetűi; tau (T) és ró (P), a sztaurogramnak nevezett ligatúra; chí (X) és ró (P), a Krisztus név (XPICTOC) első két betűje.