Dr. Németh Norbert. A kurzus célja bemutatni a kereszténységet a történelem kontextusában (keletkezésének előzményeit, eredetét, küldetését és forrását)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Advertisements

Induló képzéseink – 2008/2009-es tanév Lovassy László Gimnázium  :  : Lovassy László Gimnázium Induló képzéseink 2008/2009-es.
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy •címe: Digitális képanalízis •szakirányos tárgy •neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) •előadó és gyakorlatvezető:
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Tájékoztató NGB_ak072 Vállalati kultúrák. Dr. Szigeti Cecília IG 604 Fogadóóra kedd
MEGYEI TANÉVELŐKÉSZÍTŐ ÉRTEKEZLET Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér.
ERASMUS: Nagy lépésekkel Európába Külföldi tanulmányok szerepe az életpálya-tervezésben ERASMUS Információs Nap - NYME SEK december 7.
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Hit és tudás a Teremtés Könyve alapján
Isten misztériumának előzetes kérdése
A nagy vallások Kereszténység a kultúrák válságában Dr. Németh Norbert
Filozófiai antropológia Kereszténység a kultúrák válságában – Dr
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Bevezetés a pszichológiába
Vezetés és kommunikáció
A szegénység dimenziói Dr. Janka Ferenc CCEE. „A patkószeg“ Rendszerszemlélet Szükségszerü összefüggések A változtás lehetösége Dimenziók A négyszög,
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
DR. habil, Dr. Dr. VASS CSABA
A népesség számának változása Európában
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Tájékoztató LGM_ak002 LGM_ak004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán 9.40 és 11 óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
A felvételi eljárás elemei
Germanisztika (német) alapszakos képzés
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy címe: Digitális képanalízis szakirányos tárgy neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) előadó és gyakorlatvezető:
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerda óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGB_ak072 Vállalati kultúrák. Dr. Szigeti Cecília IG 604 Fogadóóra szerda
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Morális kérdések a XX. század világirodalmában
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtökön óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Bevezetés a filozófiába
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Tájékoztató LGM_ak002 LGM_ak004 LGS_ak011.
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
Minőségmenedzsment alapjai szeptember 12.
Kereszténység a kultúrák válságában október 11.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Tanár neve | Kurzus száma
Tájékoztató NGM_AK004.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

Dr. Németh Norbert

A kurzus célja bemutatni a kereszténységet a történelem kontextusában (keletkezésének előzményeit, eredetét, küldetését és forrását) és a kereszténység válaszait a tudományok, a kultúra, az erkölcs, a politika, a társadalom és a kereső ember személyes kérdéseire és a mai kor kihívásaira.

A tantárgy építve a hallgatók filozófia- és vallástörténeti, valamint történelmi ismereteire, lehetőséget kínál fel arra, hogy az érdeklődők megismerhessék azt a kulturális és vallási alapot, amely mindmáig meghatározza Európa intellektuális és spirituális arculatát.

Tantárgy jellege: szabadon választható Kontakt óraszám: 2x15=30 óra + 30 egyéni hallgatói munkaóra (2 kredit). Félévi számonkérés jellege: Kollokvium (írásbeli vagy szóbeli vizsga) Nappalin a kurzus időpontja: szerdán „C” Nagyelőadó (porta mögött, fszt.)

I. Ki és mi az ember? - Antropológiai alapok II. Homo religiosus. Az ember eredendő vallásos- sága (Az Isten-ismeret határai) III. Mit jelent hinni? A hit dimenziói. (Az agnoszticizmus lehet-e megoldás?) IV. Mítosz és üdvösségtörténet V. Istenképek – Frielingsdorf VI. Isten természetes megismerése és a természet- feletti hit és annak eredete VII. Szentírás (Biblia) VIII. Szenthagyomány (Patrológia, apokrif irodalom és a mai regényírás) IX. Jézus Krisztus személyéről és művéről X. A bűn és a rossz problémája XI. A szenvedés témája a különböző vallásokban

XII. Jób könyve –a bűneimért szenvedek? XIII. „Sein zum Tode” - Az emberi lét halálhoz viszonyuló lét (M. Heidegger) XIV. „Férfinak és nőnek teremtette” I. - A nemek forradalma, a Gender és a kereszténység, a test teológiája XV. A hit és a tudomány vetélytársak? XVI. A fejlődéselmélet (evolúciós tan) és a teremtéstörténet összeegyeztethető-e? XVII. Kereszténység és Egyház XVIII. A kereszténység hitbeli tanítása XIX. A kereszténység erkölcsi tanítása (az élet védelme, szexuáletika, génetika, bioetika, szervtranszplantáció, szervadományozás, mint a felebaráti szeretet tette)

XX. Menedzsment, ha számít a keresztény hit. Keresztény társadalmi, gazdasági és szociális elvek a modern korban XXI. Demokrácia, kereszténység és szabadság. A kereszténység és a közélet (politika) XXII. A kereszténység közösségi dimenziója XXIII. Kereszténység – Ökumenizmus – Vallásközi párbeszédek – A New Age keresztény szemmel XXIV. Az ateizmus, mint filozófiai kérdés. Az ateizmusra adott keresztény ihletettségű filozófiai válasz XXV. Felelősségünk a teremtett világért. Keresztény környezetvédelemi értékrend

A vizsga előfeltétele a Referátum! A Referátum formai követelményei: Minimum 2, maximum 4 oldalban elkészített dolgozat (A/4; Times New Roman 12) Név és Neptun-kód a beadott dolgozaton! Beadási határidő: A beadás formája: elektronikus módon címre.

A dolgozat megírásakor a SEK-ban érvényben lévő metodológia követelményeket kell figyelembe venni. Az irodalmak beépítését a lábjegyzet tegye nyilvánvalóvá. Fontos szempont: a források használata és beépítése sohasem jelenthet kivonatolást! „Egy asztalnál ülve folyatott őszinte beszélgetés egy bölcs emberrel jobb, mint tíz éven át való könyvekből tanulás.” (H. Wadsworth Longfellow)

NB! A dolgozat megírása során egy témakör egyéni szempontok szerinti megközelítése történik, mely során a téma kibontása kreatívan és logikusan szerkesztett struktúra mentén folyik.

 I. Etika témakör: 1. A lelkiismeret szerepe a döntéseinkben 2. A lecsúszás és az erkölcsi feltámadás a hétköznapokban  II. Történelem témakör: 1. Kereszténység szerepe a történelemben és a történelem szerepe a kereszténységben 2. „A történész visszafelé tekintő próféta.” (A.W. Schlegel) Hovatovább történelem?

 III. Média, kommunikáció témakör 1. Reklám: hatásOK, hatáSOK(K). Hogyan,milyen módszerekkel befolyásolnak minket a reklámok? 2. „Értéket közvetítünk” (MTV szlogen). A közszolgálatiság feladatai (tv, rádió viszonylatában)  IV. Irodalom témakör 1. „Én maradok: magam számára börtön, | mert én vagyok az alany és a tárgy, | jaj én vagyok az ómega s az alfa” (Babits M.) Énképek a XX. század I. felében

2. Istenes versek a megélt istenkapcsolat lenyomatai  V. Társadalomtudományos témakör 1. A jövő: multikultúra, homogenizáció vagy kultúránk megőrzése? 2. A vallás(ok) szerepe az európai kultúrában

Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség Cím: H-9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. („A” épület) Egyetemi lelkész: Dr. Németh Norbert Fogadóóra (iskolaévben) – Kedd – Szerda – Csütörtök Szombathely, Károlyi G. tér 4. „A” épületben, a lelkészségi irodában II. emelet Postacím: Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, H-9700 Szombathely, Széchenyi u. 8. Telefon: 94/ , Fax: 94/ Weblap:

Szeretettel várunk mindenkit a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárába (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.) a teremtés jövőjéről szóló négy előadásra!

1. Halandóságunk és az élet egyszerisége vagy megismételhetősége – február kor -J. Ratzinger legsikeresebb teológiai kutatása I. 2. Halál és örök élet keresztény szemmel – március kor -J. Ratzinger legsikeresebb teológiai kutatása II. 3. Az ember „a végső döntés helyzetében” és „az üres pokol reménye” – március kor -Boros László teológiai hipotézise és Hans Urs von Balthasar krisztológiai alapú reménye 4. Mégsem lesz világvége 2012-ben? május kor - Avagy a végidővel ámítók cáfolata (világvége jóslatok és végidő-filmek tévedései) a Biblia tanításának tükrében

EGYETEMISTA HITTAN Helye: Székesegyházi Főplébánia, Széchenyi u. 8. csütörtök Hetente (csütörtök este) 1,5 órás találkozásokban szeretnénk elmélyíteni a hitünket mindazokkal, akik gyakorolják a vallásukat, vagyis vannak már hitbeli ismereteik és tapasztalataik és igénylik, hogy egy keresztény közösség tagjai legyenek egyetemi éveik alatt. Vágyat szeretnénk ébreszteni az érdeklődőkben az Istennel megélt személyes és mély kapcsolat iránt. Mindenki számára nyitott.

Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség Cím: H-9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. („A” épület) Egyetemi lelkész: Dr. Németh Norbert Fogadóóra (iskolaévben) – Kedd – Szerda – Csütörtök Szombathely, Károlyi G. tér 4. „A” épületben, a lelkészségi irodában II. emelet Postacím: Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség, H-9700 Szombathely, Széchenyi u. 8. Telefon: 94/ , Fax: 94/ Weblap: