Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kereszténység a kultúrák válságában október 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kereszténység a kultúrák válságában október 11."— Előadás másolata:

1 Kereszténység a kultúrák válságában 2017. október 11.
Dr. Németh Norbert Kereszténység a kultúrák válságában október 11.

2 A kurzus célja bemutatni a kereszténységet a történelem kontextusában (keletkezésének előzményeit, eredetét, küldetését és forrását) és a kereszténység válaszait a tudományok, a kultúra, az erkölcs, a politika, a társadalom és a kereső ember személyes kérdéseire és a mai kor kihívásaira.

3 A tantárgy építve a hallgatók filozófia- és vallástörténeti, valamint történelmi ismereteire, lehetőséget kínál fel arra, hogy az érdeklődők megismerhessék azt a kulturális és vallási alapot, amely mindmáig meghatározza Európa intellektuális és spirituális arculatát.

4 Tantárgy jellege: szabadon választható
2 kredit Félévi számonkérés jellege: szemeszter-dolgozat Nappalin a kurzus időpontja: szerdán D410-es terem

5 I. Ki és mi az ember? - Antropológiai alapok
II. Homo religiosus. Az ember eredendő vallásos- sága (Az Isten-ismeret határai) III. Mit jelent hinni? A hit dimenziói. (Az agnoszticizmus lehet-e megoldás?) IV. Mítosz és üdvösségtörténet V. Istenképek – Frielingsdorf VI. Isten természetes megismerése és a természet- feletti hit és annak eredete VII. Szentírás (Biblia) VIII. Szenthagyomány (Patrológia, apokrif irodalom és a mai regényírás) IX. Jézus Krisztus személyéről és művéről X. A bűn és a rossz problémája XI. A szenvedés témája a különböző vallásokban

6 XII. Jób könyve –a bűneimért szenvedek?
XIII. „Sein zum Tode” - Az emberi lét halálhoz viszonyuló lét (M. Heidegger) XIV. „Férfinak és nőnek teremtette” I. - A nemek forradalma, a Gender és a kereszténység, a test teológiája XV. A hit és a tudomány vetélytársak? XVI. A fejlődéselmélet (evolúciós tan) és a teremtéstörténet összeegyeztethető-e? XVII. Kereszténység és Egyház XVIII. A kereszténység hitbeli tanítása XIX. A kereszténység erkölcsi tanítása (az élet védelme, szexuáletika, génetika, bioetika, szervtranszplantáció, szervadományozás, mint a felebaráti szeretet tette)

7 XX. Menedzsment, ha számít a keresztény hit
XX. Menedzsment, ha számít a keresztény hit. Keresztény társadalmi, gazdasági és szociális elvek a modern korban XXI. Demokrácia, kereszténység és szabadság. A kereszténység és a közélet (politika) XXII. A kereszténység közösségi dimenziója XXIII. Kereszténység – Ökumenizmus – Vallásközi párbeszédek – A New Age keresztény szemmel XXIV. Az ateizmus, mint filozófiai kérdés. Az ateizmusra adott keresztény ihletettségű filozófiai válasz XXV. Felelősségünk a teremtett világért. Keresztény környezetvédelemi értékrend

8 Referátum A Referátum formai követelményei: Minimum 5, maximum 7 oldalban elkészített dolgozat (A/4; Times New Roman 12) Név és Neptun-kód a beadott dolgozaton! Beadási határidő: A beadás formája: elektronikus módon! címre.

9 Szempontok: A dolgozat megírásakor a SEK-ban érvényben lévő metodológia követelményeket kell figyelembe venni. Az irodalmak beépítését a lábjegyzet tegye nyilvánvalóvá. Fontos szempont: a források használata és beépítése sohasem jelenthet kivonatolást! „Egy asztalnál ülve folytatott őszinte beszélgetés egy bölcs emberrel jobb, mint tíz éven át való könyvekből tanulás.” (H. W. Longfellow)

10 NB! A dolgozat megírása során egy témakör egyéni szempontok szerinti megközelítése történik, mely során a téma kibontása kreatívan és logikusan szerkesztett struktúra mentén folyik. A referátum célja:

11 A Referátum témái: I. Etika témakör:
1. A lelkiismeret szerepe a döntéseinkben 2. A lecsúszás és az erkölcsi feltámadás a hétköznapokban II. Történelem témakör: 1. Kereszténység szerepe a történelemben és a történelem szerepe a kereszténységben 2. „A történész visszafelé tekintő próféta.” (A.W. Schlegel) Hovatovább történelem? A Referátum témái:

12 További témák: III. Média, kommunikáció témakör 1. Reklám: hatásOK, hatáSOK(K). Hogyan,milyen módszerekkel befolyásolnak minket a reklámok? 2. „Értéket közvetítünk” (MTV szlogen). A közszolgálatiság feladatai (tv, rádió viszonylatában) IV. Irodalom témakör 1. „Én maradok: magam számára börtön, | mert én vagyok az alany és a tárgy, | jaj én vagyok az ómega s az alfa” (Babits M.) Énképek a XX. század I. felében

13 További témák: 2. Istenes versek a megélt istenkapcsolat lenyomatai V. Társadalomtudományos témakör 1. A jövő: multikultúra, homogenizáció vagy kultúránk megőrzése? 2. A vallás(ok) szerepe az európai kultúrában VI. Művészeti témakör 1. Ikonosztáz; „eladható vallás” régen és ma. A barokk művészet és napjaink közötti párhuzam

14 Egyetemi Lelkészség Fogadóóra (iskolaévben) 09.30 – 11.30
Cím: H-9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. („A” épület) Egyetemi lelkész: Dr. Németh Norbert Fogadóóra (iskolaévben) – 11.30 Kedd és Csütörtök Szombathely, Károlyi G. tér 4. „D” épületben, a lelkészségi irodában IV. emelet 401-es iroda Telefon: 94/ , Fax: 94/ Weblap:

15 Helye: II. János Pál Szakkollégium, Hollán u. 10.
EGYETEMISTA HITTAN Helye: II. János Pál Szakkollégium, Hollán u. 10. csütörtök Hetente (csütörtök este) 1,5 órás találkozásokban szeretnénk elmélyíteni a hitünket mindazokkal, akik gyakorolják a vallásukat, vagyis vannak már hitbeli ismereteik és tapasztalataik és igénylik, hogy egy keresztény közösség tagjai legyenek egyetemi éveik alatt. Vágyat szeretnénk ébreszteni az érdeklődőkben az Istennel megélt személyes és mély kapcsolat iránt. Mindenki számára nyitott!

16 Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség
Cím: H-9700 Szombathely,Berzsenyi D. tér 2. („D” épület) Egyetemi lelkész: Dr. Németh Norbert Fogadóóra (iskolaévben) – 11.30 Kedd –Csütörtök Szombathely, Károlyi G. tér 4. „D” épületben, a lelkészségi irodában IV. emelet 401. Telefon: 94/ , Fax: 94/

17

18 Szeretettel várunk Benneteket tanévkezdő, fiatalos, gitáros szentmisére!
2017. október 19-én (csütörtökön) Püspöki ünnepi szentmise a Jézus Szíve Zárdatemplomban lesz (Szombathely, Petőfi Sándor u. 37)! V Á R U N K !


Letölteni ppt "Kereszténység a kultúrák válságában október 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések