Térinformatika Házi feladat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Stacionárius és instacionárius áramlás
Advertisements

Egyszerű alapműveletek
A vízszintes mérések alapműveletei
1/13 Péter Tamás, Bécsi Tamás, Aradi Szilárd INNOVÁCIÓ ÉS FENNTARTHATÓ FELSZÍNI KÖZLEKEDÉS KONFERENCIA Budapest, szeptember 3-5. Útmenti objektumok.
Navigáció mobiltelefonnal
Térképezési ismeretek
Járdán Eszter Geodézia
Tájékozódás a földi időben
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
9. A zónaidő felosztása Földünkön
Számítógép, navigáció az autóban
A mozgások leírásával foglalkozik a mozgás okának keresése nélkül
A Föld, mint égitest.
Alakja, mozgási és ezek következményei
Számítógépek, és Gps-ek az autókban
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Geodézia I. Geodéziai számítások Álláspont tájékozása Gyenes Róbert.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Dr. Takács Bence, adjunktus
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Számítógép, navigáció az autóban (GPS).
Bolygónk, a Föld.
Vonalszintezés Geodézia
Hornyák Mátyás József előadása
Szögmérés és iránysorozat mérés teodolittal
Készítette: Ujlaki István MF13M4 Geodézia alapjai tárgyhoz kapcsolódik
Készítette: Bodnár Attila
Tájékozódás a földi térben
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mérnöki Fizika II előadás
Földméréstan és vízgazdálkodás
A Föld, mint űrhajó felfedezése
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
Az Ady tér geodéziai felmérése -
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban
Fogalmak Térben görbült felület: nem fejthető síkba
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Méretarány-megírási hiba
GNSS.
Műholdas navigációs rendszerek Kovács Béla Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem, Informatika Kar Térképtudományi és.
Számítógép, navigáció az autóban 2010 Szántó Ádám SZARADI.ELTE.
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Fénysebesség mérése a 19. századig
Egyenes vonalú mozgások
Merev test egyensúlyának vizsgálata
A geodézia rövid bemutatása Geodézia
Geodézia Szabó Zoltán.
A geometriai magasságmérés
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Távérzékelési technológiák alkalmazása a vízgazdálkodásban
Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam
Mechanikai hullámok.
avagy a tervezés segítése csúcstechnológiával Rodcont Kft.
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Stacionárius és instacionárius áramlás
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
GPS kezelési alapismeretek
Készítette: Koleszár Gábor
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Térinformatika Házi feladat

Geodézia A geodézia vagy földméréstan, a Föld alakjának és méreteinek meghatározásával, valamint a Föld felszínén levő természetes alakzatok és mesterséges objektumok alakjelző pontjainak meghatározásával foglalkozó tudomány. A geodézia az élet sok területén nélkülözhetetlen; a földbirtok- és országhatárok, valamint az épületek alapjainak kitűzése, a térképek készítéséhez szükséges terepfelmérések elvégzése, de a földrajzi helymeghatározás és a navigáció is a földméréstan feladata. A geodézia és a térképészet rendkívül szorosan kapcsolódik egymáshoz, mivel a térkép nem más, mint a földmérők által meghatározott pontok helyzetének grafikus ábrázolása, esetenként kiegészítve a rendeltetésének megfelelő tematikus információkkal (turista-, autós-, topográfiai- stb. térképek, vázrajz).

Felsőgeodézia A felsőgeodézia vagy elméleti geodézia a Föld alakjának és méretének meghatározásával, a kapcsolódó módszerekkel, a nagy kiterjedésű, kontinentális vagy országos kiterjedésű felmérések elméleti alapjainak lefektetésével, továbbá a földmérési alappont-hálózatok felsőrendű pontjainak nagy pontosságú meghatározásával foglalkozik. Felsőgeodéziai meghatározás szerint a Föld felszíne egy teljesen szabálytalan felület, melyet a szilárd talaj és a vizek felszíne alkot, ez a fizikai földalak, amelyet a legjobban megközelítő elméleti földalak a geoid, hétköznapi számításokhoz azonban a matematikailag viszonylag egyszerű forgási ellipszoidot alkalmazzák.

Kozmikus geodézia A felsőgeodézia egy speciális szakterülete, amely a Föld helyzetének térbeli tájékozásával, a forgástengelyeknek a csillagokhoz viszonyított térbeli helyzetének változásával és egyéb, a precíziós mérésekhez elengedhetetlen alapkutatásokkal foglalkozik. A Föld forgástengelyének helyzete kismértékben ugyan, de folyamatosan változik; emiatt az egyes pontok csillagászati módszerekkel kapott koordinátái szintén folyamatosan változnak.

Alsógeodézia Az alsógeodézia vagy gyakorlati geodézia; kisebb kiterjedésű felmérésekkel, birtokhatárok, épületek, építmények kitűzésével, szintezéssel és részletpontok meghatározásával foglalkozik. A geodéziai méréseknek két fő fajtája van; a vízszintes, illetve magassági helymeghatározás, azaz magasságmérés.

Helymeghatározás A geodéziai mérések egyik fontos fajtája a helymeghatározás, a felmérendő pontok egyértelmű meghatározása. Ennek menete a következő: a domborzati viszonyok miatt különböző magasságokban levő pontokat egy egységes alapfelületre – általában a legközelebbi tenger szintje által meghatározott szintfelületre – kell vetíteni. Ezután a szintfelületen levő vetített pont helyzetének valamint az eredeti pont és vetülete közötti távolságnak (a tengerszint feletti magasságnak) meghatározása történik. Ha pont helyzetét a földrajzi helymeghatározással megegyező módon, a Föld tengelyéhez és egyenlítőjéhez viszonyítva határozzák meg, akkor abszolút helymeghatározásról, ha viszont a pontok egymáshoz viszonyított helyzetének meghatározása történik, akkor relatív helymeghatározásról beszélünk.

Abszolút helymeghatározás Az abszolút helymeghatározás során a vetületi pont helyét az alapfelületen földrajzi koordinátákkal adják meg, amely két szögértéket jelent: A földrajzi szélességet, amely a ponthoz tartozó sugárnak az egyenlítő síkjával bezárt szögét adja meg. Attól függően, hogy a pont az egyenlítőtől északra vagy délre helyezkedik el, megkülönböztetünk északi- és déli szélességet. Értéke 0°-90°-ig terjedhet. A földrajzi hosszúságot, amely a kezdő délkör és az adott ponton átmenő délkör síkja által bezárt, az egyenlítő síkjában mért szög. Attól függően, hogy a pont a kezdő délkörtől merre helyezkedik el, megkülönböztetünk keleti és nyugati hosszúságot. Értéke 0°-180°-ig terjedhet.

Geodéziai mérések A geodéziában megkülönböztetnek vízszintes és magassági szögmérést, mindkettő elvégzésének eszköze a teodolit, a szintezőműszer mellett a legáltalánosabban használt geodéziai mérőműszer. A távolságmérés mértékegysége a méter, eszköze a mérőszalag és a mérőléc, újabban a lézeres távmérő. A szintezés során a pontok egymás közti magasságkülönbségét és/vagy a pontok alapfelület (tengerszint) feletti magasságát mérik.

Földmérési pontjelek Ideiglenes pontjelek: kitűzőrúd (jelrúd); szeg; cövek; bipód (tripód); állványos gúla Állandó pontjelek: csap; vasszekrény; vasrúd műanyag fejjel; templomtorony; kémény; kő, betontömb (többféle méretben); vasbeton mérőtorony Szintezési pontjeleket: falicsap; szintezési gomb; szintezési kő (vasgombbal)

Iránytű Mágneses: a Föld mágneses térerősségén alapuló irányzó műszer, ami a mágneses északi irány kijelölésére szolgál (a kínaiak először 2000 évvel ezelőtt használták). Giroszkópikus: a Föld forgásából adódó Coriolis-erő ennél az eszköznél már jelentős szerepet kap, gyakorlatilag ez az erő fordítja a giroszkópot észak-déli irányba, mivel a giroszkóp forgástengelyén ekkor lesz a Coriolis-erő forgató-nyomatéka nulla, amire a szabadon felfüggesztett forgó testek törekednek.

Teodolit Két, egymásra merőleges tengely mentén forgatható távcsőből, illetve egy háromágú lábazatból (műszerállvány) áll. Giro teodolit: a föld forgását észlelve megállapítja a föld forgástengelyének irányát. Így elvégezhető a földfelszín alatt - például alagút építése során - is a műszer tájékozása (a kiindulási helyzet meghatározása), ahol nincs bemérhető alappont.

Tahiméter Távolságmérésre is használható teodolit: a keresőképbe vetített függvény segítségével a távolság bizonyos pontossággal a mérőlécen közvetlenül leolvasható (hasonlót harcjárművek irányzókészülékei is tartalmaznak). A teodolitot lézer távmérővel kiegészítve mérnek távolságot.

Mérőállomás: a teodolithoz kapcsolt lézertávmérőt és számítógépet együtt mérőállomásnak nevezzük. A mérőállomások adatfeldolgozásra készen rögzítik a mért adatokat. Lézerszkenner: olyan mérőállomás, amely automatikusan adathordozóra tárolja a kijelölt szegmensen belüli, az állomás által látott, és lézer távméréssel elérhető pontok (másodpercenként több ezer, gyakorlatilag pontfelhő) adatait.

Fotogrammetria A fotogrammetria olyan tudomány, amely a fényképről vett méretekből meghatározza a valós tárgyak kiterjedéseit. A légi fotogrammetriában a fényképeket a Földről készítik repülőről, vagy műholdról. A fotogrammetria szoros kapcsolatban áll a raszter és vektor alapú térinformatikával, a képfeldolgozási módszerekkel és a felületmodellezéssel.

A fotogrammetria alapegyenletei

A fotogrammetria matematikai alapjai A fotogrammetria az ún. kollinearitási egyenletre épül, amelynek lényege, hogy a terepi pont, annak képi leképződése és a kamera objektívének egyesített főpontja (a fókuszpont vagy vetítési centrum) egy egyenesen helyezkedik el. Az analitikus fotogrammetria sok ismeretlenes, nemlineáris egyenletrendszerhez vezet, melynek megoldása csak számítógépek használata révén lett kivitelezhető. A terepi pontosságot alapvetően a méretarány (repülési magasság) és a fényképi mérések pontossága (digitális képeknél a kép felbontása) határozza meg.

GPS (Global Positioning System) Az USA által kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő – műholdas helymeghatározó rendszer (24 db, 6 pályán 20200 km magasságban folyamatosan keringő műholdból áll). Civil pontossága kb. 30 méter, de differenciális mérési módszerekkel akár mm-es pontosságot is el lehet érni, valós időben is.

Matematikai alapjai A műholdas helymeghatározó rendszer időmérésre visszavezetett távolságmérésen alapul. Mivel ismerjük a rádióhullámok terjedési sebességét, és ismerjük a rádióhullám kibocsátásának és beérkezésének idejét, ezek alapján meghatározhatjuk a forrás távolságát. A háromdimenziós térben három ismert helyzetű ponttól mért távolság pontos ismeretében már meg tudjuk határozni a pozíciót. A további műholdakra mért távolságokkal pontosítani tudjuk ezt az értéket.

A helymeghatározás lépései A GPS-vevő folyamatosan rendelkezzen a műholdakon lévő atomórák pontos idejével Legalább 4 műhold láthatósága esetén „háromszögeléssel” meghatározható a földfelszíni pozíció Ehhez ismerni kell a vevő és a műholdak pontos távolságát, amihez a műholdak aktuális pályájának és a kisugárzott jel megérkezési idejének ismerete szükséges Hibák és korrekciók

Kivitelezés A GPS vevő a műhold lesugározta jel alapján szinkronizálja saját óráját, és ismeri meg a műhold pályáját. A rádiójel megérkezésének időpontja alapján tudja a vevő a jel késleltetését, vagyis a műhold távolságát. Minél több műholdat lát egyidejűleg, annál pontosabb lesz a hátrametszés (legalább 3 kell)

Differenciális GPS A földfelszín egy adott, ismert pontján lévő rögzített vevőkészülék megállapítja, mennyi idő alatt érkezne be normál esetben a rádiójel a műholdból – amit regisztrál, ettől eltér. Az eltérés a rádióhullámok sebességét befolyásoló légköri torzító hatásoknak tudható be. Az (összes, fogható műholdra tapasztalható) eltérést a többi vevő felé szétsugározza. A vevők ezzel korrigálják az általuk mért időket, ami csak a földi állomás környezetében használható ki igazán (ez tipikusan néhány száz km), ahol a légkör állapota még megegyezik a földi állomás fölötti légkör állapotával.

A GPS-sel történő helymeghatározás előnyei napszaktól független földfelszín feletti magasságtól független mozgási sebességtől független (a műszerrel akár repülőgépen is mérhetünk, egy bizonyos sebességhatárig)

A GPS-szel történő helymeghatározás hátrányai a szükséges adatok vétele viszonylag hosszú időbe telik (bekapcsolás után több perc is lehet) csak nyílt, fedetlen területeken alkalmazható (pl.: alagútban nem) az épületekről visszaverődő jelek zavart okoznak a mérésben a ritkán előforduló erős napkitörések alatt használhatatlanná válnak.

Más GPS hálózatok GLONASSZ: a Szovjetunió (majd Oroszország) fejlesztette és telepítette az amerikaihoz hasonló műszaki tartalommal (24 műhold 3 pályán) GALILEO: az EU projektje, kizárólag civil alkalmazás, ingyenesen 10 m-es pontossággal, 30 műholddal BEI DOU: Kína kiépítés alatt álló rendszere India is tervez egy (egyelőre) lokális rendszert