Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Takács Bence, adjunktus

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Takács Bence, adjunktus"— Előadás másolata:

1 Geodéziai célú mérések a mérnöki gyakorlatban: felmérés, kitűzés, mozgásvizsgálat*
Dr. Takács Bence, adjunktus *A GPS elmélete és felhasználása tárgy előadása

2 Ajánlott irodalom: Ádám és társai: Műholdas helymeghatározás fejezet Ajánlás a GNSS technikával végzett pontmeghatározások végrehajtására, dokumentálására, ellenőrzésére (

3 Általában nem csak GPS a különböző tereptárgyak takarása miatt
Segédpontok alkalmazása, külpontos mérés GPS és kézi lézertárvmérő GPS és mérőállomás

4 Mérési módszerek A feladat, a rendelkezésre álló felszerelés és a terepi körülmények függvényében sokféle módszer elképzelhető. Ezek közül néhány: Klasszikus módszer: Alappontok meghatározása gyorsstatikus módszerrel, meglévő alappontokra támaszkodva. Részletmérés, kitűzés mérőállomással. Akár az alappontok, akár a részletpontok meghatározása félkinematikus eljárással. Pl. kisebb terület felmérése, telekkitűzés. Egyfrekvenciás, gyorsstatikus alappontsűrítés hazai GNSS-infrastruktúrára (virtuális RINEX) támaszkodva. Részletmérés, kitűzés mérőállomással. Mint 3., de az alappontsűrítés RTK-val a hazai GNSS-infrastruktúrára támaszkodva.

5 Mérési módszerek (folytatás)
Nagyobb terület (pl. szántó) felmérése, „lakópark” kitűzése. Egy alappont meghatározása hazai GNSS-infrastruktúrára támaszkodó RTK-méréssel. Részletmérés, kitűzés saját bázisú RTK-val. Nagyobb terület (pl. szántó) magassági felmérése. Folyók vagy tavak medrének felmérése mérőhajóról. Valódi kinematikus mérés terepjáró, hajó tetején rögzített GPS-antennával. Lehet utófeldolgozásos és valós idejű (RTK). Referencia lehet saját vagy GNSS-infrastruktúrára támaszkodó.

6 Mérési módszer kiválasztásának néhány további szempontja
Gazdaságossági szempont („Megéri-e egy RTK vevő bérleti és üzemeltetési költségét kifizetni, ha a feladat egyetlen, egyfrekvenciás vevővel és mérőállomással is, ugyan egy picit lassabban, de megoldható?”) Műszerek/szoftverek kezelésének bonyolultsága („Gyorsstatikus mérést egy kevésbé képzett személyzet is el tudja végezni, a legbonyolultabb feladat az eredmények feldolgozása. Ez viszont jóval kevesebb időt igényel, mint a terepmunka.”) Tényleg kell a GPS? („A feladat GPS nélkül is megoldható, de összességében a GPS gyorsabb. Ugyanakkor elvileg helyesebb a meglévő alappontokról, vagy „grafikusan” dolgozni.”)

7 Ellenőrzés kérdése A GPS szinte teljesen automatizált módszer, ennek ellenére mindenképpen kell magunkat ellenőrizni! Azért mert igen drága technológia, még nem feltétlenül hibátlan! Nagyon fontos a kellő mélységű elméleti háttértudás. Gyakori hibalehetőségek: Antenna magasság: elolvasás, vonatkozási pont téves azonosítása. Utófeldolgozás esetén túl rövid a mérési idő. Tereptárgyak vagy egyéb problémák (interferencia) miatt zajos, zavart mérések. Ciklus-többértelműség feloldása helytelen, bizonytalan. Pontosság helytelen megítélése. Transzformáció.

8 Tanácsok Ismerjük az eszközeinket, libellák, vetítők legyenek igazítottak! Utófeldolgozás esetén kellően hosszú mérési idő megválasztása. Esetenként előfordul, hogy újra meg kell mérni egy-egy bizonytalannak tűnő pontot. Alappontsűrítés esetén legyen egy-két plussz pont. Legyen a felhasználónak kellő elméleti tudása! Legyen egy egészséges kétkedés, gyanakvás! Mindig legyen valamilyen ellenőrzés! Ne sajnáljuk az időt és energiát a meglévő alappontok felkeresésére, használatára!

9 Ellenőrzési lehetőségek
Alappontot nem szabad meghatározni egyetlen, ismert pontról mért vektorral, hanem további fölös méréseket kell biztosítani. Két vagy több referencia állomás Egyszerre több új pont meghatározása, vektorzárás vagy térbeli hálózatkiegyenlítés Új pontok közé egy meglévő alappontot ismeretlenként bevenni Hagyományos mérések Mérés megismétlése (RTK mérés esetén 15 perc elteltével újra inicializálni) A részletpontok meghatározott százalékát (ez rendszerint 10 %) a felmérőnek ellenőriznie kell. Valamilyen független mérési módszerrel Térkép-terep azonos pontok

10 Transzformáció Egyik leggyakoribb hibaforrás
Geodéziai célra csak lokális transzformáció Általában a transzformációs hiba meghaladja a GPS saját hibáit, így a transzformációval gyakran valamelyest elrontjuk a GPS-szel meghatározott koordinátákat.

11 Transzformáció gyakorlati megoldásai
EHT vagy ehhez hasonló szoftver VITEL Saját transzformációs paraméterkészlet meghatározása Önálló hálózat Egyéb egyedi megoldás

12 Gyakori hibák a transzformáció körül
Sok magassága van egy pontnak

13 Gyakori hibák a transzformáció körül
Szintezett vagy trigonometriai magasságméréssel meghatározott magasság

14 Gyakori hibák a transzformáció körül
Balti vagy EOMA ?


Letölteni ppt "Dr. Takács Bence, adjunktus"

Hasonló előadás


Google Hirdetések