CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
Kulturális vidékfejlesztés
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
H Ú S V É T P R O J E K T TÁMOP pályázat
Közoktatási projektelemek Készítette: Deli Mária Közoktatási koordinátor.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Cella Septichora.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
AZ ALKOTÓHÁZAK, KÉZMŰVES MŰHELYEK SZEREPE A KÖZMŰVELŐDÉSBEN ÉS A VIDÉKFEJESZTÉSI FOLYAMATOKBAN Zalaegerszeg, április 8.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
„Let’s speak!” angol nyelvi diákkör Jónás Lászlóné.
Projektnapló Az ideális világ
III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Általános Iskola Medgyessy Ferenc utca
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Beküldendő feladat MÉDIAISMERET I.
Készítette: Nagy Zsanett
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Lovasiskolák, létesítmények turisztikai szolgáltatásai
,,Jászkunsági gyerek vagyok…”
Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál /18 Készítette: Panghy Bence.
Matyó kultúra.
A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség jelene és jövője
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Készítette: Sümegi Dániel
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
JÓ KÉRDÉSEK FELTÉTELE.
Kertész Imre: Sorstalanság
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Rajczy Mária Mechtilda
Az ifjúsági részvétel modelljei „Együtt az ifjúságért” Borsod-Abaúj-Zemplén megye, tavasz Kósa András László Diákközéletért Alapítvány.
AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Hallgatva ezt az önazonossági kérdést, amelyet Jézus szegez tanítványaihoz, eszembe jutott pár hasonló kérdést feltenni a mi Társaságunkkal kapcsolatosan:
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz.
SZMM Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon és az SZMM Intézményeinek Oktatási Munkaközösségének közös pályázata Együtt tanulás – közös.
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
Tiszafüredi Halas Napok
Nyugodt légkör, barátságos környezet játszóudvar műfüves pálya.
Sebestyén Ádám könyvbemutatók Előadás: RMDSZ – EMI VI. táborában Összeállította: Sebestyén Imre Dezső
Hagyományok, népművészet Magyarországon
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tavalyi évben a nemzetközi játék keretei között diákjaink kedvenc meséinek kiválasztását, angol nyelvre történő fordítását és továbbítását kérték tőlünk,
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
Szigetszentmiklós Készítette:Bakos Márk. helység elnevezése a földrajzi környezetére és védőszentjére utal. A város címere szabályos tárcsapajzs. A címer.
Adatbázis kezelő bemutatása MS-Office 2003 Tisztelt Felhasználó ! Ebben a bemutatóban szeretném bemutatni Az adatbázis készítés alapjait. Földi Attila.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Vincent van Gogh művészete Van Gogh 1880-tól teljesen a festészetnek szentelte magát. Hágában élve eleinte a bányászok életét örökítette meg vázlatain,
A TERMÉSZET ÉS A TÁRSADALOM KÖLCSÖNHATÁSAI
A HAGYOMÁNYOK HÁZA PROJEKTBEN BETÖLTÖTT SZEREPÉNEK BEMUTATÁSA.
Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.
Kik vagyunk? A szervezet alapítói elsősorban az ELTE szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek.
NMI Jász-Nagykun-Szolnok Társadalmi megújulás lehetséges útjai:  ÉRTÉK ÉS KÖZÖSSÉG alapon a helyi társadalom összetartó erejének erősítése  Élő-, kortárs.
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,
Mentorprogram Bagon Both Emőke Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat.
Arany János élete és munkássága
Készítette: Barna Alexandra Csordás Rita
Te is más vagy – Te sem vagy más
Szakrális emlékek Tarjánban
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
3. osztályban.
Előadás másolata:

CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009 ÖRÖKSÉGÜNK CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009

A CSIPKE A csipke egy légiesen finom textília, amelynek díszei apró, áttört mintái. Árpádkori sírok feltárásakor előkerült textíliák a tanúi, hogy a csipkét már abban a korban kedvelték a tehetősebb asszonyok. Hazánkban a XVI. századtól vált közkedveltté a csipkekészítés.

A csipke két alapvető fajtája a varrott és a vert csipke, melyek között a különbség az elkészítés módjában mutatkozik. Míg a varrott csipke egyetlen szállal, a vert csipke több szállal készül.

Hozzávalók… A csipkeverés kellékei: párna állvány horgolótű minták papíron gombostűk cérnák orsók.

(A gallér Révész Márta terve alapján készült.) Az alkotó részéről pedig nem hiányozhat a türelem, kitartás, ügyesség, szépérzék. (A gallér Révész Márta terve alapján készült.)

Településünkön, Abádszalókon, a csipkeverés korábban polgári foglalkozás volt. „ (…) 1919-ben Himpfner Jolánka (…) 4-5 éven át tanfolyamokat rendezett és igen sok abádszalóki asszonyt, leányt megtanított a csipkekészítésre. (…) A tanfolyamok hallgatói mindnyájan a legszegényebb asszonyok és leányok közül kerültek ki.” - olvashatjuk az Abádszalók földje, népe, kultúrája című, 1961-ben kiadott könyvben.

Szeretném bemutatni Simon Istvánné Eszterkét, aki 1935-ben született Abádszalókon. Ma már hobbiként foglalkozik a csipkeveréssel. De nem volt ez mindig így…

Eszterke 11-12 esztendős korában sajátította el a csipkeverés technikáját. 1955 után több társával együtt a Háziipari Szövetkezet bedolgozójaként készítette a gyönyörű textileket.

Később Eszterke másik munkahelyre került Később Eszterke másik munkahelyre került. A csipkeverésre már csupán szabadidejében, leginkább gyermekei születése után keríthetett sort. 1990 óta újból folyamatosan foglalkozik vele, sőt, 2003 óta heti egy alkalommal bemutatót tart az érdeklődőknek.

Érdeklődők pedig bőven vannak, elsősorban nyáron, az idegenforgalmi szezonban. Sok közülük a visszajáró vendég, még külföldről is érkeznek, akik megtekinthetik a csipkekiállítást és a csipke elkészítésének folyamatát is.

Örvendetes, hogy sokakat, köztük fiatalokat is érdekel a csipkeverés művészete. Szívesen kipróbálják maguk is ennek technikáját.

Elmondása szerint a csipke alapjául szolgáló minták egy része poros padlásokról származik, más része régi terítőkről másolt, míg a többi saját terv alapján készült.

A néphagyományok ápolására alapított intézmény a Hagyományok Háza A néphagyományok ápolására alapított intézmény a Hagyományok Háza. Ennek egyik egysége a Népművészeti Módszertani Műhely, amelyen belül a Népi Iparművészeti Osztály többek között kortárs kézművesek alkotásainak minősítését végzi.

Eszterke több alkotása is minősített népi iparművészeti alkotás.

Amikor azt kérdeztem Eszterkétől, miből meríti a nyugalmat, a türelmet ehhez a nagy odafigyelést igénylő tevékenységhez, azt a választ kaptam, hogy maga a tevékenység az, ami megnyugtatja őt.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!