TÁJRENDEZÉS,TÁJVÉDELEM II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6.
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
Településmarketing Értékaudit.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Levegőtisztaság védelme
A közlekedés környezetvédelme 2+0f2cr. földön, vizen, levegőben.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A MAGYAR ÉLELMISZERIPAR INNOVÁCIÓS LEHETŐSÉGEI – KONFERENCIA 2010
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Pályázatírás módszertana
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
NUTS rendszer.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Gondolatok a tájtervezés és földrajztudomány kapcsolatáról
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Környezetvédelem.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális gazdaságtan 7.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Európai Uniós ismeretek
A piac és a piacgazdaság
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

TÁJRENDEZÉS,TÁJVÉDELEM II. „A táj nemcsak kép. A táj típusos teremtõ élet is, amely hegyet, növényzetet, embert, testet, lelket, gondolatot, érzést, munkát formál, – újat teremt és világot gazdagít“. Teleki Pál tájértelmezésében különös hangsúlyt kap maga az emberi lényeg. Az „embert, testet, lelket, gondolatot, érzést“ formáló tájban az ember és a körülötte elõ világ legmélyebb, legsajátosabb kapcsolata fogalmazódik meg. Ez a viszony szövi a különbözõ természeti, társadalmi és szellemi részelemeket a tájban valami egészen különös szerves egységgé! Ennek révén válhat a tájelem élõ, azt megszakítatlanul forduló igényeinek megfelelõen átalakító ember értékeket teremtõ és gazdagító szereplõvé. Ezért is tekinthetõ a táj antroposzociocentrikus fogalomnak.

KÖRNYEZETHASZNÁLAT-TERÜLETHASZNÁLAT-TÁJHASZNÁLAT

TÁJBAN ZAJLÓ FOLYAMATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK Az ember a táj potenciális adottságainak kihasználása érdekében környezetét folyamatosan alakítja. Mindenféle beavatkozás közvetlenül vagy közvetve hat az egyes elemekre, elemegyüttesekre. A tájszerkezet, a tájháztartás, a tájkép ezért állandóan változik. A tájnak éppen a változások, a mindenkori társadalom megnyilvánulásainak tükrözése az egyik legfőbb ismérve. Tájhasználat: a természetes rendszerekbe való olyan mesterséges, antropogén beavatkozás, amely a természet adta lehetőségeket tudatos, célirányos, egyéni vagy közösségi célok szolgálatába állítja. Jellege: ciklikus (megújítható) egyszeri (nem megújítható)

A táji adottságok hasznosítása Az ember környezethasználata tevékenységek, gazdasági ágazatok formájában jelenik meg A hasznosítás fő kategóriái: termelés,gazdálkodás-mezőgazdaság,ipar,szolgáltatás a település- lakás,igazgatás az üdülés-rekreáció,idegenforgalom, a kommunikáció –közlekedés,távközlés stb ELTÉRŐ mértékben igényelnek erőforrásokat VÁLTOZÓ a környezetre gyakorolt hatásuk

Az Európai tájak átalakulásában a következő trendek tapasztalhatók, intenzifikáció és a mezőgazdasági tevékenység növekedése; a városi népesedéssel párhuzamosan az infrastruktúra növekedése; turisztikai-rekreációs területek növekedése; extenzív földhasználat és földfelhagyás vidéki területeken. Mindezen folyamatok legfőbb kiváltó okai: a városiasodás, az elérhetőség és a globalizáció folyamatai.

A táj módosulása annak funkciójában vagy a struktúrájában bekövetkezett változást jelenti, míg az átalakulás egy bizonyos földborítottság egy másikra történő kicserélődésére utal. A tájhasználatban bekövetkezett változások következményei, illetve hatásai lehetnek pozitívak, negatívak vagy ezek kombinációi is, az egyén, csoport, közösség vagy társadalmi rendszer szempontjából pozitív hatás lehet egyben negatív is.

A tájhasználat-változás kutatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a döntéshozók jobban megismerjék és ez által hatékonyabban tervezhessék, igazgathassák azt a társadalmi, környezeti, gazdasági rendszert, amelyben élünk. Ezért szükséges meghatározni, hogy milyen optimális tájhasználat alakítható ki lokális szinten és kis léptékben mely módszerek használhatók a leghatékonyabban?

Tájhasználati konfliktusok: az optimális társadalmi-gazdasági hasznosítástól eltérően, a táj potenciális értékeit rontó tevékenység megnyilvánulása.(ökológiai,ökonómiai és tájképi érték) Több tájhasználat megjelenése, halmozódása kultúra nélkül előbb-utóbb konfliktushoz vezet. (hulladéklerakóhely forgalmas út,v. lakott település közelében) Valamennyi új tájhasználati mód az ökológiai, az ökonómiai és a tájképi potenciálok közötti egyensúlyt befolyásolja, módosítja. jellegük és időtartamuk szerint eltérőek: Funkcionális konfliktus: egymást akadályozó, rendeltetését zavaró, egymással konkuráló területhasználatok. Tájökológiai konfliktus: egymást károsító, pusztító, megszüntető, egymás létét veszélyeztető területi használati módok. Vizuális-esztétikai konfliktus: a rendezetlenség, a megoldatlanság, a befejezetlenség, a folyamatosság érzékelhető magszakadása, hiánya okozza. (átfedések lehetségesek!)

Mire jó feltárni a tájhasználati konfliktust? Feltárásuk elősegíti A következmények felismerését A konfliktusok feloldását Újabbak keletkezésének megelőzését

A tájhasználkati konfliktusok jellege megfordítható:talajdegradáció,taposás megfordíthatatlan:külszíni bánya mérsékelhető:állattartás lakóterületen nem mérsékelhető:fajtaszegényedés időszakos:légvezeték,belvíz tartós:talajszennyező anyagok erős hatása végleges:szabad területek elvesztése,utak, házak építése által

A tájhasználati konfliktusok feltárása és feloldása I.Környezeti állapot bemutatása: ( Föld, víz,levegő,élővilág,táj,települési szerkezet,) II.Környezeti konfliktusok feltárása: 1. funkcionális konfliktusok: Egymást akadályozó,rendeltetést zavaró,egymással konkuráló területhasználatok(temető mellett szeméttelep, főút átszeli a város központját,mélyfekvésű területek beépítése) 2. környezetártalmi-tájökológiai konfliktusok: Egymás létét veszélyeztető,egymást károsító,pusztító területhasználatok(veszélyes hulladékok kezelésének hiánya,kutyák közterület szennyezése,erózió,defláció

3. vizuális-esztétikai konfliktusok: A csúnya látvány,rendezetlenség,megoldatlanság,befejezetlenség,agyagbánya,pályaudvarok és környékék, III. Környezetvédelmi javaslatok kidolgozása: környezetrendezési müszaki-technológiai szabályozási vizuális-esztétikai

Gyomaendrőd illegális szemétlerakás védett övezet mellett

Kert úti bányató Mezőtúr

„ Nobody ‘s land „

Kert úti bányató Mezőtúr

Környezettervezés Azok a tervek,melyek meghatározott terület,vagy térség erőforrás-és területhasználatát,ökológiai és esztétikai állapotát alakítják.

A tervezés területi egységei Természet alkotta területegységek Nagytájak Középtájak Kistájcsoportok Kistájak

A tervezés területi egységei Társadalom alkotta területegységek(teületi szintek) 1.Telek 2.Települések igazgatási egységei( Jelenlegi:-beépítésre szánt és –beépítésre nem szánt területek –Régen:külterület-belterület) 3.A település teljes igazgatási határa 4.A kistérség 5.A megye(18) 6.A régió (7) 7.Az ország Kiemelten kezelendő régiók: pl.Balaton üdülőkörzet

EU Területi Statisztikai Egységek Nomenklaturája (1998) NUTS:HU NUTS 1 – Országrészek NUTS 2 – Régiók NUTS 3 – Megyék és a főváros NUTS 1-3 és LAU 1 – Kistérségek A magyarországi Nomenclature of Territorial Units for Statistics (NUTS, Statisztikai Célú Területi Egységek Nómenklatúrája) az egész Európai Uniót lefedő rendszer része, amelyet az Eurostat fejlesztett ki. NUTS 1-es szinten Magyarország három országrészre oszlik. A NUTS 2 hét tervezési-statisztikai régióból áll, a NUTS 3-as szint (a legalacsonyabb) pedig a megyéknek és Budapestnek felel meg. A LAU 1-es szint (korábbi nevén NUTS 4) 168 statisztikai kistérséget tartalmaz, LAU 2-es szinten (korábban NUTS 5 név alatt) pedig 3152 település található.

NUTS 1 Országrészek

NUTS 2 Régiók

NUTS 3 Megyék és Főváros

NUTS 1-3 és LAU 1 – Kistérségek

Tájérzékenység A tájnak az az alapvető tulajdonsága, hogy emberi tevékenység hatására a táji adottságoktól függően különböző mértékben, részben vagy egészben megváltozik, a káros hatásoknak kisebb-nagyobb mértékben ellenáll. A tájérzékenységnek van tehát egy „hatás” oldala, amit elsősorban a társadalom termelő és/vagy fogyasztó tevékenysége idéz elő. A „fogadó” oldalt maga a táj jelenti, amelynek összetevői a tájtényezők, s amelyek a hatásokra eltérő módon reagálnak: ellenállnak, vagy kisebb-nagyobb mértékben megváltoznak. Az azonos minőségű és nagyságú antropogén hatásra bekövetkezett eltérő reakciók érzékenység

Hatások minősítése (1-7): Megszüntető: Nem a tájak fizikai megsemmisülését értjük e kategória alatt, hanem a tájállapot és ezzel összefüggésben a tájpotenciál olyan mérvű megváltozását, amely a korábbi tájjelleget, a szerkezeti és működési sajátosságokat maradandóan átalakítja és a hasznosítási lehetőségek jelentős részét ellehetetleníti. (pl. az esőerdők nagy kiterjedésű kiirtása, a korábbi viszonyok már gyakorlatilag nem reprodukálhatók). Megszüntető hatásról beszélhetünk akkor is, ha a beruházás pl. egyedi tájértékek, hagyományos, kultúrtörténetileg értékes gazdálkodási formák felszámolásával, vagy a tájkarakter egyes elemeinek megváltoztatásával jár (pl. nedves területek lecsapolása). 2. Károsító: Károsító hatásnak tekintjük, ha egyes tájrészletekre kiterjedően, reálisan vissza nem fordítható, kedvezőtlen folyamatok indulnak be, amelyek következményeként szerkezeti változások is bekövetkezhetnek.

Terhelő: A hatás terhelő, ha a kedvezőtlen irányú állapotváltozás a táj egészére kiterjed, de nem olyan mértékű, hogy a rehabilitáció/természetes regeneráció reális lehetőségét el kelljen vetni (pl. a bányaműveléssel kapcsolatos tevékenységeknél). A terheléssel azonos szintű hatás a zavarás, amely arra utal, hogy a bekövetkező változások az addigi területhasználatok gyakorlását korlátozzák, nehezítik, módosítják. 4. Elviselhető: Ha a változás a táj állapotára és az aktuális területhasználatokra nézve kedvezőtlen, de kezelhető (pl. a területfoglalás miatt csökken a biológiailag aktív felületek nagysága, vagy ha az úthálózat fejlesztése korábban összefüggő területek részleges szegregációjával jár, de pl. vadátjárók létesítésével ezt egyensúlyozzák). 5. Semleges: A hatás semleges, ha a beruházás táji szintű változást nem idéz elő.

Javító: A hatást javítónak értékeljük akkor, ha a változások a táj terhelésének csökkentésével, önszabályozó és rehabilitációs képességének erősítésével járnak együtt, ill. egy természetközelibb, vagy környezetminőségi szempontból jobb tájtörténeti szempontból értékesebb állapot elérését szolgálják (pl. a környezetszennyezéseket csökkentő, korábbi szennyezéseket megszüntető tevékenységek, élőhely-rehabilitációk, stb.). 7. Értékteremtő: A táj esetében általában azt tekintjük értékteremtőnek, ha a tájkarakter gazdagabb, változatosabb lesz, új hasznosítási formák gyakorlására nyílik lehetőség (pl. honos erdőállományok újratelepítése, új élőhelyek, ökológiai folyosók létesítése, korábban degradált területek - hulladéklerakók - rekultivációja). A minősítés során tehát: egyfelől a táj terhelhetőségét, fenntartható hasznosíthatóságának feltételeit, másfelől a társadalmi-gazdasági szempontokat kell figyelembe venni.

A minősítés során a legkritikusabb kategóriába az irreverzibilis folyamatok, ill. a kvázi reverzibilis folyamatok tartoznak (amikor is elvben lehetséges a megújítás, a rehabilitáció, de vagy a költségessége, vagy a szükséges időtáv miatt reálisan nem tervezhető). A hatás árnyaltabb minősítése függ továbbá: az érintett terület kiterjedésétől (pl. kistáj alatti, kis- közép- vagy nagytáji szintű); a terhelések komplexitásától; a terület érzékenységétől; a terület által képviselt környezeti potenciál unikális (egyedi) vagy kardinális jellegétől. Vizuális esztétikai szempontból a változások objektív minősítése mellett szubjektív elemekkel is számolni kell. A viszonyítási alap mindig a megvalósítás előtti, illetve potenciális állapot.